• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

15 maart 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

In de winter is de ovenschotel met aardappels nu eenmaal grote favoriet op de site! En ik ben opgegroeid met deze ‘Joegoslavische’ Musaka! Een makkelijke maaltijd die je gewoonweg de oven in schuift en waar je van blijft eten. Vooral van die knapperige aardappels bovenop.

Een ‘Joegoslavische’ ovenschotel met aardappels en gehakt

Dit is een traditioneel Balkan gerecht uit de boerenkeuken. Er is niet veel voor nodig: enkel aardappels, gehakt en groente naar keus. Elke familie en elk seizoen heeft wel een eigen variant. Mijn favoriet is deze ‘Joegoslavische’ ovenschotel met aardappels, gehakt en wortel. En als ik zelfs nog een aubergine in huis heb, dan voeg ik deze ook nog graag in blokjes toe aan het gehakt. Even afdekken met nog meer aardappels en de musaka wordt in de oven afgebakken. Let op, dit gerecht is niet hetzelfde als de Griekse Moussaka met een dikke laag bechamelsaus!

recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen
recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen

Nog meer ovenschotel recepten

Kun je geen genoegen krijgen van de combinatie aardappel en gehakt? Probeer dan ook een van onze andere ovenschotel recepten met aardappels. Zoals deze Britse Cottage Pie met aardappelpuree en Worcestershire saus. Of ga voor een typisch Hollandse ovenschotel met prei en ham. Op deze website vind je nog veel meer lekkere ovenschotel recepten om van te smullen! Probeer bijvoorbeeld ook eens deze Franse Tartiflette met spek en uien! Liefhebbers van Zwitserse kazen kunnen hun hart ophalen bij deze Zwitserse ovenschotel met kaas! En wil je lekker variëren met verschillende soorten aardappelpuree? Check dan hier 5 x variatierecepten voor aardappelpuree. Geniet dus heerlijk van aardappels!


Print

Recept: Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In de winter is de ovenschotel met aardappels nu eenmaal grote favoriet op de site! En ik ben opgegroeid met deze ‘Joegoslavische’ Musaka! Een makkelijke maaltijd die je gewoonweg de oven in schuift en waar je van blijft eten. Vooral van die knapperige aardappels bovenop.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 50 minutes
  • Total Time: 1 hours 10 minutes
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Ovenschotel
  • Cuisine: Balkan Keuken

Ingredients

Scale
  • 2 kilo vast kokende aardappels
  • 500–600 gram rundergehakt
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 kleine aubergine
  • ½ tros bospeen, met groen (ca 250 gram)
  • 1 vleestomaten
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • olijfolie
  • peper & zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht) en vet een ruime ovenschaal in met olijfolie. Zet apart.
  2. Schil ondertussen de aardappels en snijd overlangs in plakken van ½ – 1 cm dikte. Spoel goed af, laat uitlekken en hussel vervolgens om met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout & peper. Zet apart.
  3. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de bleekselderij, verwijder de draden en snijd in plakjes. Was de aubergine, verwijder het groen en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes van 1 cm. Schrap de bospeentjes (maar bewaar het groen), spoel af, snijd overlangs in vieren en vervolgens dwars in blokken. Was de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjes pan en bak hierin het gehakt rul op middelmatig vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig. Voeg de bleekselderij, aubergine en bospeen toe en bak 5 minuten mee. Tot slot voeg je de tomatenblokjes toe en verkruimel het bouillonblokje erboven en schenk een klein beetje water in de pan. Bak nog een extra 2-3 minuten door en breng op smaak met zout, peper, de peterselie + 2 extra eetlepels gewassen en fijngehakt ‘groen’ van de bospeen. Zet daarna het vuur uit.
  5. Verdeel de helft van de aardappelplakken over de ovenschaal en schep hier de gehaktvulling overheen. Zorg dat alle aardappels bedekt zijn. Verdeel vervolgens de overgebleven aardappelschijven over het gehaktmengsel en schuif de in de oven. Bak de Musaka ovenschotel met aardappels en gehakt gedurende 50 – 60 minuten in de oven gaar. 
  6. Tot slot klop je de eieren los met de melk en breng op smaak met zout & peper. Haal de musaka uit de oven en schenk hier het eimengsel overheen. Niet alleen in het middel maar schenk uit over de gehele breedte en lengte van de schaal. Plaats de schaal terug in de oven en bak nog een extra 5-10 minuten, totdat het ei compleet gestold is.
  7. Serveer deze musaka ovenschotel met aardappels en gehakt hooguit nog met een groene salade erbij. Mijn zusje en ik vonden het altijd heerlijk om de meest krokante aardappelplakjes nog even te dippen in een beetje slasaus, maar dat terzijde.

Prijatno! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Balkan Ovenschotel met aardappels en gehakt genaamd ‘musaka’!

recept musaka balkan ovenschotel met aardappels en gehakt © bettyskitchen.nl

Category: Vlees Recepten Tags: aardappels, aubergines, Balkan keuken, eieren, gehakt, Glutenvrij, hoofdgerechten, Moussaka, musaka, oven, ovenschotel, peterselie, rundvlees, uien, vlees, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Ghee Cookies (Ghorayeba)
Volgend bericht: 15x Gerechten uit de Egyptische keuken »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee