• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaan

Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaan

17 augustus 2023 Door Betina Oostveen 30 Reacties

Jump to Recipe

Dit is toch wel mijn meest favoriete vlees recept uit de Italiaanse keuken! Deze gestoofde kalfsschenkel in een rijke groente-tomatensaus heet Ossobuco en staat garant voor ware comfortfood!

Traditioneel Italiaans gerecht

Ossobuco is een traditioneel Italiaans gerecht en bestel ik altijd als ik op vakantie in Italie ben! Het is keer op keer hartverwarmend en daarom ook heerlijk tijdens de winterse maanden en kerst! Al bestel ik het ook gerust op een terrasje met 38 graden. Dit mals gestoofde vlees wordt geserveerd met bijvoorbeeld een zachte puree van polenta of een romige risotto. Al serveren wij hem zelf regelmatig bij dikke lintpasta zoals tagliatelle die de verbluffende groenten-tomatensaus zo lekker opneemt.

recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl
recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl

Ossobuco op Milanese wijze

De basis van dit recept ligt in Milaan. Vandaar dat het vaak ook Ossobuco alla Milanese genoemd wordt. Het is letterlijk een gestoofde kalfsschenkel met uien, bleekselderij en wortel. En het merg uit het bot stoof je mee in de pan want dit geeft je saus ook extra smaak en binding.  Dit malse kalfsvlees recept is zo ongelofelijk lekker en is voor persoonlijk echt pure comfort food. Ik moet je er alleen wel bij vertellen dat kalfsvlees in een ‘duurdere’ prijsklasse valt dan bijvoorbeeld runderlappen. Vandaar dat je tegenwoordig ook variatierecepten terugziet met runderlappen of varkenslappen.

gremolata maken voor osscobuco © bettyskitchen.nl
recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl

Wat maakt ossobucco zo heerlijk?

Wat voor mij de Ossobuco zo heerlijk maakt, is mals en langzaam gestoofd kalfsvlees, dat gewoon uit elkaar valt in je mond. Samen met die heerlijke saus van groenten, wijn en merg, geeft de citroen in de ‘gremolata’ ook nog eens een frisse touch. Probeer dat maar eens te evenaren. Ben jij, net als ik, groot liefhebber van stoofgerechten en suddervlees? Probeer dan ook eens deze Hollandse sukadelappen met hutspot. Daarnaast is ons familierecept voor Goulash met paprika ook een gerecht dat vele harten doet smelten. Maar kip doet het ook uitstekend als stoofvlees bewijst deze Franse Coq au vin! Elke keer weer succes gegarandeerd met deze stoofvlees recepten!

Benieuwd naar de video van dit recept? Je kunt hem hier bekijken.


Print

Recept: Ossobuco – Kalfsschenkel uit Milaan

recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 3 reviews

Deze overheerlijke kalfsschenkel is een klassieker in Milaan. Ossobucco is tederzacht gestoofd kalfsvlees in een saus van tomaten, uien en winterwortel. En het merg uit het bot stoof je mee in de pan want dit geeft je saus ook extra smaak en binding. Dit mals gestoofde vlees wordt geserveerd met bijvoorbeeld een zachte puree van polenta of een romige risotto. Al serveren wij hem zelf regelmatig bij dikke lintpasta zoals tagliatelle die de verbluffende groenten-tomatensaus zo lekker opneemt.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 2 hours
  • Total Time: 2 hours 15 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofgerecht met vlees
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten ossobuco

  • 1 grote ui
  • 1 kleine winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 kalfsschenkels (ongeveer een kilo)
  • 4 eetlepels bloem
  • olijfolie
  • 200 ml droge witte wijn (bijv. een Chardonnay of Sauvignon Blanc)
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gr)
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 1 theelepel (gedroogde) tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel maizena

Ingrediënten ‘ gremolata’:

  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 knoflookteen, fijngehakt

Instructions

  1. Pel en snipper de ui. Schil de winterwortel met een dunschiller en snijd hem in blokjes.  Schil de bleekselderij (om de draden te verwijderen) en snijd in smalle boogjes.
  2. Dep de kalfsschenkels droog met keukenpapier en wentel deze daarna door de bloem. Verhit de olie in een braadpan en schroei de kalfsschenkels aan beide kanten dicht. (Mocht de pan slechts groot genoeg zijn voor 2 schenkels tegelijkertijd, splits het bakken dan ook op in twee porties). Leg ze na het bakken op een bord en bestrooi met zout en peper (aan beide kanten).
  3. Bak in de overgebleven olie de ui, wortel en bleekselderij zachtjes in 2 minuten. Voeg dan de wijn, tomaten, bouillonblokje, tijm en laurierblaadtjes toe.
  4. Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook.  Leg de kalfsschenkels in de saus en laat het vlees op een laag vuurtje gaar stoven, gedurende 1,5 – 2 uur.
  5. Meng de maizena met 2 eetlepels koud water (dit voorkomt klontjes). Schep de kalfsschenkels uit de pan in een warme (oven)schaal. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en roer het maizena mengsel door de saus. Breng daarna de saus op smaak met zout en peper.
  6. Voor de ‘gremolata’:  Pers in een apart kommetje  de knoflookteen uit. Meng de peterselie en citroenschillen met de knoflook.
  7. Eventueel kun je de saus eerst nog een paar minuten laten inkoken om deze dikker te maken. Schep daarna de saus  over de kalfsschenkels en strooi de ‘gremolata’ er overheen. Ossobuco is een gerecht dat niet op zich laat wachten en dient dus direct gegeten te worden.

Buon Appetito!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor de bekende ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan wilt gaan maken!

Category: Vlees Recepten Tags: bleekselderij, bouillon, hoofdgerechten, kalfsvlees, laurier blad, risotto, stoofschotel, stoofvlees, tijm, tomaten, uien, vlees, wijn, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Is het gezond om aardappels te eten?                                  
Volgend bericht: Granolataart met mango (video) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Henny Thehu

    9 april 2014 om 8:00 am

    Dit gerecht was (is) toppie, ik woon in China en de Chinezen die meeaten, vonden het vurrukkulluk.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      9 april 2014 om 8:14 am

      Ni hao!
      wat leuk om te horen dat het recept zijn weg heeft gevonden naar de andere kant van de wereld! Dit is en blijft ook een van mijn favorieten uit de Italiaanse keuken.

      groetjes, Betty

      Beantwoorden
      • Donald Tjia

        25 juni 2014 om 2:41 pm

        Ik ga het maken volgens jouw recept, lijkt mij lekker
        Wijlen mijn vader kwam ook uit China (Fukien), kortom mijn voorouders kwamen uit China. Maar ben zelf internationaal georiënteerd.

  2. C. Kolkman

    20 december 2014 om 12:18 pm

    Je recepten zien er goed uit!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 december 2014 om 10:42 am

      Heel erg bedankt!
      En ze smaken ook nog eens heel lekker 😉
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  3. Marianne

    7 januari 2015 om 5:39 pm

    Alleen al kijken naar de foto’s doet je regelrecht naar de keuken rennen.
    Vandaag ga ik de hete bliksem maken.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 januari 2015 om 7:54 pm

      hahaha, dat vind ik heel leuk om te horen, Marianne
      Veel succes met de hete bliksem!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  4. Simno

    22 september 2015 om 7:54 pm

    Hi Betty,
    Als man heb ik altijd moeite met van die beschrijvingen als, doe dit, doe dat en voeg nu de gefruite uitjes toe. Dan sta ik altijd van “had dat dan even gezegd dat ik de uitjes had moeten snipperen en fruiten”.
    Maar dit recept is echt prima opgeschreven, stap voor stap volgen en voilá; heerlijk eten op tafel. En lekker was het! Ik had wat meer “saus” moeten maken zò lekker.
    Ook de layout, met de mooie fotos, maakt het leuk om mee aan de gang te gaan. Ik ga zeker nog even wat verder rond grasduinen in je blog. Hou vol, je maakt er mensen blij mee.
    Succes!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 september 2015 om 5:33 pm

      Hi Simno,

      dank je wel, want dat vind ik erg leuk om te horen.
      Geniet er heerlijk van, want dat is ook de reden voor mij om lekkere recepten te blijven delen met jullie

      Groetjes!

      Beantwoorden
  5. Marianne van Galen

    18 november 2015 om 8:49 pm

    Vandaag deze Ossobuco gemaakt en het smaakt net zo lekker als dat je het recept hebt geschreven.
    Super lekker !!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      20 november 2015 om 8:57 am

      Dank je wel, dat vind ik erg leuk om te horen!
      Smul er lekker van!

      Beantwoorden
  6. Jack

    28 februari 2016 om 1:15 pm

    Erg lekker mooi en simpel te bereiden
    Ik doe er altijd nog een kruiden zakje bij met oregano en thijm
    Daarnaast een paar verse tomaten kruislings insnijden die ik even kook
    en schil en harde stukjes verwijderen eventueel zaadjes verwijderen
    Heerlijk !!!!

    Beantwoorden
  7. Hans

    28 februari 2016 om 4:35 pm

    Een heeeeeerlijk gerecht! Een heel lekkere variatie op dit recept: Vervang de kalfsschenkel door ossenstaart, voeg een scheutje madeira en wat verse blaadjes basilicum toe aan de saus. Een goedkopere variant op dit zalige recept. 🙂

    Beantwoorden
  8. Leo

    15 mei 2016 om 10:51 am

    Heb dit recept al een aantal keren gebruikt voor de Ossobuco en we houden hem er in! Is iedere keer weer genieten!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 mei 2016 om 7:19 pm

      Ben ik blij om te horen. Geniet van elke hap! Groetjes!

      Beantwoorden
  9. Anke Gijsbregts

    28 augustus 2016 om 9:47 am

    Ik heb gisteren je recept voorbereid voor vandaag . Het hele huis ruikt er nu naar en het smaakt nu al heerlijk. Vanavond gaan we heerlijk smullen. En deze week zoek ik iets anders uit je blogeen om te maken. Dank het je wel .

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      28 augustus 2016 om 6:50 pm

      Hi Anke,
      wat een lief bericht! Uiteraard wens ik jullie een hele smakelijke maaltijd toe. Geniet er van!

      Beantwoorden
  10. Saskia

    19 november 2017 om 6:09 pm

    Mijn man wil graag ossobucco a la milanese eten op zijn verjaardag op 24 november aanstaande. Gelukkig heb ik jouw recept gevonden, dus dat is stap 1. Maar dan nog kalfsschenkele bestellen bij de slager, want die liggen niet voor het oppakken in de supermarkt! Ik hoop dat onze jonge kinderen het lekker vinden. Wordt vervolgd,,,,.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 november 2017 om 6:55 pm

      Hi Saskia,

      in ieder geval heel veel plezier en eet smakelijk alvast! Ben benieuwd wat iedereen er van vindt!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  11. Christ

    16 april 2018 om 3:37 pm

    Kan ik ossobuco maken zonder tomaat?ch

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 april 2018 om 5:14 pm

      Hi Chris,

      dat vind ik lastig, uiteraard kun je tomaat vervangen door bijvoorbeeld bouillon, bier of wijn. Maar ossobuco hoort natuurlijk wel gestoofd te worden in tomatensaus. Kijk anders ook eens bij andere stoofvlees recepten op deze site voor alternatieve recepten.

      Beantwoorden
  12. Nettie Berkhuizen

    22 september 2018 om 9:45 am

    Hoi Betty, ook mijn lievelings gerecht is ossobuco. Nu hebben ze bij ons in het dorp een Turkse slager die prachtige kalfsschenkels verkoopt voor nog geen tien euro per kilo. Zo blijft dit gerecht prima betaalbaar. Wellicht kun je ook eens bij een Turkse slager bij jou in de buurt een kijkje nemen?
    Met smakelijke groetjes
    Nettie

    Beantwoorden
  13. Anne

    20 december 2019 om 10:15 am

    Hoi Betty,

    Kan dit recept ook in de slowcooker?

    Groetjes Anne

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      23 december 2019 om 1:27 pm

      Hi Anne,
      jazeker! Eigenlijk al onze stoofschotel gerechten kunnen in de slowcooker. Je hebt dan wel de helft minder ‘vocht’ nodig, dus halveer de wijn en bouillon. En/of kook na afloop nog een klein beetje in op het fornuis in een kookpannetje. Eet smakelijk alvast!

      Beantwoorden
  14. Maria Slokker

    19 juli 2020 om 10:47 pm

    Overheerlijk. Ooit eens in een restaurant gegeten en vond het niet bijzonder. Maar ik had kalfsschenkels in een vleespakket van de boer. Dus ik dacht nou vooruit. Moet zeggen dit is mijn nieuwe favoriete gerecht. Makkelijk te volgen en overheerlijk.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      20 juli 2020 om 11:33 am

      Dat vind ik heel leuk om te horen! Dank je!

      Beantwoorden
  15. Hetty

    25 september 2020 om 12:50 pm

    Dit mijn favoriet als ik eters krijg en altijd wordt
    het recept doorgegeven🌺

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 september 2020 om 3:11 pm

      Dat is heel leuk om te horen! dank je wel!

      Beantwoorden
  16. Melinda

    17 december 2020 om 4:29 pm

    HI Betty,

    Dit is al de 2e keer dat ik dit gerecht maak en mijn vriend houdt ervan! Hij zei zelfs dat als we zijn familie over de vloer krijgen dat dit een topper gerecht zou zijn om te maken voor ze.

    Bedankt hiervoor en nog fijne feestdagen <3

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 december 2020 om 6:34 pm

      Hi Melinda,
      wat vind ik dit leuk om te horen zeg! Geniet lekker van het recept en maak er hele fijne feestdagen van!
      groetjes Betty

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee