Dit is toch wel mijn meest favoriete vlees recept uit de Italiaanse keuken! Deze gestoofde kalfsschenkel in een rijke groente-tomatensaus heet Ossobuco en staat garant voor ware comfortfood!
Traditioneel Italiaans gerecht
Ossobuco is een traditioneel Italiaans gerecht en bestel ik altijd als ik op vakantie in Italie ben! Het is keer op keer hartverwarmend en daarom ook heerlijk tijdens de winterse maanden en kerst! Al bestel ik het ook gerust op een terrasje met 38 graden. Dit mals gestoofde vlees wordt geserveerd met bijvoorbeeld een zachte puree van polenta of een romige risotto. Al serveren wij hem zelf regelmatig bij dikke lintpasta zoals tagliatelle die de verbluffende groenten-tomatensaus zo lekker opneemt.
Ossobuco op Milanese wijze
De basis van dit recept ligt in Milaan. Vandaar dat het vaak ook Ossobuco alla Milanese genoemd wordt. Het is letterlijk een gestoofde kalfsschenkel met uien, bleekselderij en wortel. En het merg uit het bot stoof je mee in de pan want dit geeft je saus ook extra smaak en binding. Dit malse kalfsvlees recept is zo ongelofelijk lekker en is voor persoonlijk echt pure comfort food. Ik moet je er alleen wel bij vertellen dat kalfsvlees in een ‘duurdere’ prijsklasse valt dan bijvoorbeeld runderlappen. Vandaar dat je tegenwoordig ook variatierecepten terugziet met runderlappen of varkenslappen.
Wat maakt ossobucco zo heerlijk?
Wat voor mij de Ossobuco zo heerlijk maakt, is mals en langzaam gestoofd kalfsvlees, dat gewoon uit elkaar valt in je mond. Samen met die heerlijke saus van groenten, wijn en merg, geeft de citroen in de ‘gremolata’ ook nog eens een frisse touch. Probeer dat maar eens te evenaren. Ben jij, net als ik, groot liefhebber van stoofgerechten en suddervlees? Probeer dan ook eens deze Hollandse sukadelappen met hutspot. Daarnaast is ons familierecept voor Goulash met paprika ook een gerecht dat vele harten doet smelten. Maar kip doet het ook uitstekend als stoofvlees bewijst deze Franse Coq au vin! Elke keer weer succes gegarandeerd met deze stoofvlees recepten!
Benieuwd naar de video van dit recept? Je kunt hem hier bekijken.
Recept: Ossobuco – Kalfsschenkel uit Milaan
Deze overheerlijke kalfsschenkel is een klassieker in Milaan. Ossobucco is tederzacht gestoofd kalfsvlees in een saus van tomaten, uien en winterwortel. En het merg uit het bot stoof je mee in de pan want dit geeft je saus ook extra smaak en binding. Dit mals gestoofde vlees wordt geserveerd met bijvoorbeeld een zachte puree van polenta of een romige risotto. Al serveren wij hem zelf regelmatig bij dikke lintpasta zoals tagliatelle die de verbluffende groenten-tomatensaus zo lekker opneemt.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 2 hours
- Total Time: 2 hours 15 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofgerecht met vlees
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
Ingrediënten ossobuco
- 1 grote ui
- 1 kleine winterwortel
- 2 stengels bleekselderij
- 4 kalfsschenkels (ongeveer een kilo)
- 4 eetlepels bloem
- olijfolie
- 200 ml droge witte wijn (bijv. een Chardonnay of Sauvignon Blanc)
- 1 blik gepelde tomaten (400 gr)
- ½ blokje kippenbouillon
- 1 theelepel (gedroogde) tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel maizena
Ingrediënten ‘ gremolata’:
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 1 knoflookteen, fijngehakt
Instructions
- Pel en snipper de ui. Schil de winterwortel met een dunschiller en snijd hem in blokjes. Schil de bleekselderij (om de draden te verwijderen) en snijd in smalle boogjes.
- Dep de kalfsschenkels droog met keukenpapier en wentel deze daarna door de bloem. Verhit de olie in een braadpan en schroei de kalfsschenkels aan beide kanten dicht. (Mocht de pan slechts groot genoeg zijn voor 2 schenkels tegelijkertijd, splits het bakken dan ook op in twee porties). Leg ze na het bakken op een bord en bestrooi met zout en peper (aan beide kanten).
- Bak in de overgebleven olie de ui, wortel en bleekselderij zachtjes in 2 minuten. Voeg dan de wijn, tomaten, bouillonblokje, tijm en laurierblaadtjes toe.
- Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Leg de kalfsschenkels in de saus en laat het vlees op een laag vuurtje gaar stoven, gedurende 1,5 – 2 uur.
- Meng de maizena met 2 eetlepels koud water (dit voorkomt klontjes). Schep de kalfsschenkels uit de pan in een warme (oven)schaal. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en roer het maizena mengsel door de saus. Breng daarna de saus op smaak met zout en peper.
- Voor de ‘gremolata’: Pers in een apart kommetje de knoflookteen uit. Meng de peterselie en citroenschillen met de knoflook.
- Eventueel kun je de saus eerst nog een paar minuten laten inkoken om deze dikker te maken. Schep daarna de saus over de kalfsschenkels en strooi de ‘gremolata’ er overheen. Ossobuco is een gerecht dat niet op zich laat wachten en dient dus direct gegeten te worden.
Buon Appetito!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor de bekende ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan wilt gaan maken!