Print

Recept: Ossobuco – Kalfsschenkel uit Milaan

Deze overheerlijke kalfsschenkel is een klassieker in Milaan. Ossobucco is tederzacht gestoofd kalfsvlees in een saus van tomaten, uien en winterwortel. En het merg uit het bot stoof je mee in de pan want dit geeft je saus ook extra smaak en binding. Dit mals gestoofde vlees wordt geserveerd met bijvoorbeeld een zachte puree van polenta of een romige risotto. Al serveren wij hem zelf regelmatig bij dikke lintpasta zoals tagliatelle die de verbluffende groenten-tomatensaus zo lekker opneemt.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 2 hours
  • Total Time: 2 hours 15 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofgerecht met vlees
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten ossobuco

  • 1 grote ui
  • 1 kleine winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 kalfsschenkels (ongeveer een kilo)
  • 4 eetlepels bloem
  • olijfolie
  • 200 ml droge witte wijn (bijv. een Chardonnay of Sauvignon Blanc)
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gr)
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 1 theelepel (gedroogde) tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel maizena

Ingrediënten ‘ gremolata’:

  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 knoflookteen, fijngehakt

 

Instructions

  1. Pel en snipper de ui. Schil de winterwortel met een dunschiller en snijd hem in blokjes.  Schil de bleekselderij (om de draden te verwijderen) en snijd in smalle boogjes.
  2. Dep de kalfsschenkels droog met keukenpapier en wentel deze daarna door de bloem. Verhit de olie in een braadpan en schroei de kalfsschenkels aan beide kanten dicht. (Mocht de pan slechts groot genoeg zijn voor 2 schenkels tegelijkertijd, splits het bakken dan ook op in twee porties). Leg ze na het bakken op een bord en bestrooi met zout en peper (aan beide kanten).
  3. Bak in de overgebleven olie de ui, wortel en bleekselderij zachtjes in 2 minuten. Voeg dan de wijn, tomaten, bouillonblokje, tijm en laurierblaadtjes toe.
  4. Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook.  Leg de kalfsschenkels in de saus en laat het vlees op een laag vuurtje gaar stoven, gedurende 1,5 – 2 uur.
  5. Meng de maizena met 2 eetlepels koud water (dit voorkomt klontjes). Schep de kalfsschenkels uit de pan in een warme (oven)schaal. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en roer het maizena mengsel door de saus. Breng daarna de saus op smaak met zout en peper.
  6. Voor de ‘gremolata’:  Pers in een apart kommetje  de knoflookteen uit. Meng de peterselie en citroenschillen met de knoflook.
  7. Eventueel kun je de saus eerst nog een paar minuten laten inkoken om deze dikker te maken. Schep daarna de saus  over de kalfsschenkels en strooi de ‘gremolata’ er overheen. Ossobuco is een gerecht dat niet op zich laat wachten en dient dus direct gegeten te worden.

Buon Appetito!

Groetjes, Betty