Van taarten, vlees bakken of sauzen maken, roomboter zul je altijd in mijn keuken terugvinden. Er gaat dan ook niets boven een vers gebakken brood met een lekkere lik boter! Soms wel wat meer boter dan brood. Voor de liefhebber heb ik dan ook het recept voor zelf kruidenboter maken op een rijtje gezet zodat je die liefde met mij kan delen!
Zelf kruidenboter maken
Zelf kruidenboter maken is niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een lekkere smeuïge roomboter op kamertemperatuur en diverse smaakmaker zoals kruiden, specerijen en een flinke snuf zout. Prak alle ingrediënten lekker voor elkaar en besmeer hier je stokbrood mee, of serveer bij een gegrild stuk vlees of ander. Naast deze homemade groente kruidenboter is een gepofte knoflook boter ook een aanrader en lekkere variatie.
Op onze barbecue website www.hetekooltjes.nl vind je tevens het recept voor een pittige Cajun boter terug. Ook heerlijk om te serveren bij gegrilde vlees en groenten. Dat wordt smullen van boter!
Nog meer recepten voor bij de borrel
Ben jij ook een grote fan van een vrijdagmiddag borrel om het weekend mee in te luiden? Zelf kruidenboter maken voor stokbrood hoort hier dan zeker op tafel. Maar wij hebben nog meer recepten voor bij borrel. Maak bijvoorbeeld ook een salami roos voor op je borrelplank. Of bak een lekkere plaatpizza met proscuitto om met zijn allen te delen. Ook lekker is deze camembert uit de oven met bijvoorbeeld noten of uitgebakken spekjes topping. Daarnaast zijn gevulde eieren een klassieker en worden van oudsher als borrelhapje geserveerd.
Organiseer een vrijdagmiddag borrel geheel in thema! Met een van deze complete borrelplanken met bijbehorende recepten om van te genieten.
Recept: zelf kruidenboter maken
Er gaat niets boven een vers gebakken brood met een lekkere lik boter! Soms wel wat meer boter dan brood. Voor de liefhebber heb ik dan ook mijn lievelings recept voor homemade kruidenboter maken op een rijtje gezet.
- Cook Time: 10 minuten.
- Total Time: 5 – 50 minuten
- Category: dips, sauzen etc
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 125 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 1 knoflookteentje
- ½ sjalotje
- 5 gram basilicum
- 5 gram bieslook
- 5 gram peterselie
- salt flakes, naar wens
- vers gemalen (zwarte) peper
Instructions
Alvorens je begint: haal de roomboter minstens 30 minuten van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Je kunt deze ook in blokken snijden en steeds per 10 seconden verwarmen in een magnetron om zachter te worden.
- Pel de knoflook en hak deze fijn. Snipper de sjalot zeer fijn. Spoel de basilicum, bieslook en peterselie af onder koude water en schud uit. Hak de kruiden fijn.
- Stop de roomboter in een kommetje, voeg de knoflook, sjalot, kruiden en een flinke snuf salt flakes en peper toe. Prak het geheel goed door elkaar.
Eet smakelijk!
Notes
Liever opgeklopte roomboter? Het is de trend in veel restaurants: roomboter helemaal opkloppen tot een romige en luchtige spread voor op brood. Het enige dat je hiervoor dient te doen is de roomboter op kamertemperatuur gedurende 5 minuten luchtig kloppen met een mixer. Dan voeg je alle smaakmakers toe en klop je het geheel nog eens 5 minuten door. Schep in een schaaltje en serveer direct.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf kruidenboter maken.
Geef een reactie