In deze feestelijke oktober maand vier ik mijn verjaardag en dan mag een lekkere cake voor bij de koffie natuurlijk niet ontbreken! Dit jaar staat er een heuse koffiecake met mascarponeroom op tafel!
Zelf koffiecake met mascarponeroom maken
En om deze cake nog een tikkeltje feestelijker te maken, vullen we deze met mascarpone room. Deze heeft veel weg van de Engelse Clotted Cream en is dus blijkbaar niet alleen erg lekker bij scones, maar ook een geweldige vulling voor cake! En zo moeilijk blijkt zelf koffiecake met mascarponeroom maken eigenlijk ook niet, dus wat let je?
Smaakt prima deze koffiecake
In dit recept vind ik juist het contrast zo fijn: cake is over het algemeen lekker zoet, maar die bittere koffiesmaak combineert heel goed met een beetje hartige mascarponeroom. De liefhebber kan natuurlijk nog wat extra poedersuiker door de room heen mengen om zoeter te maken. Maar het testpanel is het er unaniem over eens: de halfzoete variant smaakt prima bij deze koffiecake.
Op deze site vind je zowieso het basisrecept voor cakebeslag maken, uiteraard met meerdere variaties hierop. Maar de inspiratie voor deze koffiecake met mascarponeroom komt toch echt uit het lekkere en zoete Laura’s Bakery Basisbakboek.
Recept: Koffiecake met mascarponeroom
- Prep Time: 30 minutes
- Cook Time: 60 minutes
- Total Time: 1 hours 30 minutes
- Yield: 12 personen 1x
- Category: Cake
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Ingrediënten koffiecake:
- 200 gram boter,
- 200 gram suiker,
- 8 gram vanillesuiker,
- 4 medium eieren (M),
- 200 gram zelfrijzend bakmeel,
- 2 eetlepels oploskoffie, bijv. Nescafe,
- snufje zout.
Ingrediënten mascarponeroom:
- 125 ml slagroom,
- 2 eetlepels vanillesuiker,
- 250 gram mascarpone,
- poedersuiker, naar smaak.
Extra:
- cakeblik 25 cm,
- kwastje voor invetten
- beetje bloem voor bestuiven,
- keukenmixer met (bischop) garde,
- taart rooster.
Instructions
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de koffiecake op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hete lucht). Vet het cakeblik in met boter en bestuif met een beetje bloem. Zet apart.
- Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel in de keukenmixer. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe: voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal is opgenomen.
- Strooi de bloem, oploskoffie en zout in de beslagkom en mix alles door om goed op te nemen. svp niet langer mixen als hiervoor nodig is. Stort het beslag in de cakevorm en bak gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven.
- Ondertussen ga je vast de mascarponeroom maken: klop hiervoor de slagroom stijf met de vanillesuiker. Roer in een andere kom de mascarpone een beetje los. Voeg de opgeklopte slagroom toe aan de mascarpone en mix dit rustig door elkaar. Het zij met de hand en vork of spatel. Maar dit kan ook met de keukenmixer in de laagste stand. Zet de mascarponeroom tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Als de cake uit de oven komt, laat je deze 15 minuten afkoelen in de vorm. Stort uit de vorm en laat dan helemaal afkoelen op het taartrooster. (dit kun je eventueel ook 1 dag van te voren voorbereiden.)
- De afgekoelde cake snijd je met een broodmes twee keer horizontaal doormidden, zodat je 3 lange plakken hebt. Besmeer de onderste plak koffiecake met mascarponeroom en dek af met de middelste plak. Spatel hier vervolgens de andere helft van de mascarponeroom overheen en dek af met de bovenste plak. Bestrooi de koffiecake met mascarpone tot slot met poedersuiker.
Eet smakelijk!Groetjes, Betty
Notes
Bewaartip: De gebakken koffiecake kun je het beste gewoon afgedekt op het aanrecht bewaren. Zodra je de cake gevuld hebt met de mascarponeroom, kun je hem het beste afgedekt in de koelkast bewaren.
[…] Koffiecake met mascarponeroom – Bettys kitchen […]