In het vroege voorjaar had ik op een koude weekenddag echt nog zin in een kom verwarmende maaltijdsoep. Deze vegetarische kaassoep met paddenstoelen en bosuitjes bleek een voltreffer om die behoefte te vervullen 😉
Deze Hollandse kaassoep is een lekkere, gebonden soep geworden die met een broodje of soepstengels erbij prima door kan voor maaltijdsoep. Maak een flinke pan en geloof mij, na die eerste kom schep je ongetwijfeld nog een even bij…
Variatietips
Ik serveerde de kaassoep met gebakken paddenstoelen en rauwe bosuitjes, maar je kunt dit naar eigen wens vervangen door jouw favoriete groenten of voeg dit juist extra toe. Denk bijvoorbeeld aan rauwe stukjes bleekselderij, paprika of gekookte bloemkool of broccoli.
Kaassoep van geraspte cheddar kaas
In deze kaassoep met champignons verwerkte ik geraspte cheddarkaas: een heerlijke pittige kaas die net een andere twist aan een gerecht kan geven. Ga je liever voor een normale belegen kaas? Dat kan maar die combineert wellicht beter met bloemkoolsoep. En zoek je meer inspiratie voor verwarmende maaltijdsoepen? Eerder maakte ik voor Betty’s Kitchen bijvoorbeeld deze spruitjessoep met kastanjechampignons en deze avocadosoep met mais. Een idee voor de volgende keer?
Recept: Kaassoep met paddenstoelen
Dit is een goed vullende maaltijdsoep met kaas en paddestoelen. Heerlijk voor op de Meatless Monday.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 200 gram geraspte cheddar kaas
- 1 witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 bosuitjes
- 150 gram paddenstoelen
- 125 ml. slagroom (of sojaroom)
- 30 gram bloem
- 30 gram roomboter
- 1 el. gedroogde tijm
- 1 groentebouillonblokje (ik gebruikte uienbouillon)
- Olijfolie om te bakken
- Peper
- Evt. soepstengels of broodje om erbij te serveren
Instructions
- Snij de ui heel fijn en pers de knoflook uit. Ook snij je de champignons in plakjes en de bosui in ringen. Kook alvast 0.5 liter water en los het bouillonblokje hierin op.
- Verwarm wat olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en bak daarin de ui en champignons. Voeg op het laatst de knoflook toe en verwarm nog even mee.
- Ondertussen maak je alvast een roux om de soep te binden. In een steelpannetje smelt je de roomboter en voeg de bloem hieraan toe. Met een garde kluts je dit tot een egaal geheel. Voeg vervolgens toe aan de uien in de soeppan, samen met de bouillon.
- Roer goed door en voeg tegelijkertijd ook de geraspte cheddar en room toe terwijl je blijft roeren. De soep moet tegen het kookpunt aanzitten. Dan schep je de tijm en peper erdoorheen en is de soep klaar om te serveren.
- Serveer de kaassoep met champingnons en de bosuitjes eroverheen gestrooid en een broodje/soepstengel ernaast.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Geef een reactie