• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Italiaanse Amaretti Koekjes

Italiaanse Amaretti Koekjes

4 mei 2023 Door Betina Oostveen 3 Reacties

Jump to Recipe

Het recept voor deze Italiaanse Amaretti koekjes is zo eenvoudig en makkelijk om te maken. Deze amandelkoekjes of ‘bitterkoekjes’ zijn dan ook niet voor niets een van mijn favoriete koekjes uit de Italiaanse keuken en ze zijn ook nog eens glutenvrij!

In Nederland hebben we kokos makroken, maar in Italie hebben ze amaretti – een zachte Italiaanse amandelkoekjes. De basis is namelijk ook hier weer luchtig geklopt eiwit, maar dan met amandelmeel en suiker. Om ze hun typische vorm te geven maak je eerste een rol van het zachte deeg, snijd deze in plakjes en wentelt ze door poedersuiker heen. Let op, dit zijn niet die vrij harde amandel ‘bitterkoekjes’ die je misschien kent uit de supermarkt. Onderstaand recept geeft echte brosse – maar nog steeds lekker zacht van binnen – Italiaanse Amaretti koekjes die je met name in Noord-Italie tegenkomt. Ik moet je waarschuwen: je gaat het niet bij een stuk kunnen houden!

Gebruik voor dit recept gerust eiwitten uit een flesje. Ga je echter hele eieren splitsen? Dan kun je met de overgebleven eidooiers ook weer lekkere recepten maken. Neem gerust hier een kijkje voor het overzicht.

recept italiaanse amaretti koekjes maken © bettyskitchen.nl
recept italiaanse amaretti koekjes maken © bettyskitchen.nl
recept italiaanse amaretti koekjes maken © bettyskitchen.nl

Nog meer Italiaanse koekjes recepten

In het land van de espresso’s en cappuccino’s is het niet zo gek dat men er ook dol is op koekjes en zoete deegwaren. Vaak worden knapperige koekjes zelfs even in de koffie gedoopt om zachter te maken. Je vindt dan ook nog meer Italiaanse koekjes recepten hier op de website. Maak bijvoorbeeld eens zelf Italiaanse cantuccinin koekjes. Ken je overigens ook al deze amandel-kruimelkoek genaamd Sbrisolona? Dat is ook een heel lekker recept! Daarnaast komt er binnenkort ook nog een recept voor hazelnoten-amaretti met chocolate online! Nog een tip: maak eens een echte Italiaanse ‘affogato’ koffie dessert met ijs en een verkruimeld koekje!


Print

Recept: Italiaanse Amaretti Koekjes

recept italiaanse amaretti koekjes maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

In Italie is men dol op koekjes bakken. Deze Italiaanse Amaretti koekjes heten ook wel amandelkoekjes of bitterkoekes. Het recept is heel eenvoudig te maken met geklopte eiwitten, amandelmeel en Amaretto. Dit zijn beetje brosse – maar nog steeds lekker zacht van binnen – koekjes die je met name in Noord-Italie tegenkom

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 12 -16 minuten
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 2 eiwitten (60 gram), op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram amandelmeel
  • 2 el amaretto *
  • 100 gram poedersuiker

Extra:

  • keukenmixer met garde
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius (175 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout in een vetvrije kom.
  3. Meng ondertussen de suiker met amandelmeel goed door.
  4. Voeg meel, suiker en amaretto toe aan de stijfgeklopte eiwitten en spatel rustig door. Het zal behoorlijk indikken en zelfs op smeuïg amandelspijs gaan lijken. Verdeel het deeg in tweeen en vorm hier 2 dikke rollen van met een doorsnede van 3 cm.
  5. Stop de poedersuiker in een breed bord en wentel hier de rollen doorheen. Leg op een snijpklank en snijd elke rol in 8 plakjes. Wentel de snijvlakken ook door de poedersuiker en leg ze evenredig op de bakplaat.
  6. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak de amaretti koekjes gedurende 12-16 minuten, of tot de scheurtjes bruin worden.
  7. Haal uit de oven, laat 1 minuut staan op de warme plaat en verplaats daarna de koekjes naar een rooster en laat volledig afkoelen. Je kunt ze hierna gerust 1 week in een koektrommel bewaren.

Eet smakelijk! Groetjes.

Notes

*Liever geen alcohol in je koekje? Je kunt de Amaretto ook vervangen door gelijke hoeveelheden Monin koffiesiroop in ‘Abrikoos’ bijvoorbeeld.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept italiaanse amaretti koekjes maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse amandelkoekjes genaamd Amaretti wilt gaan maken.

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: amandelen, amandelmeel, amaretti, Amaretto, eieren, eiwitten, Glutenvrij, Italiaanse Keuken, koekjes, poedersuiker, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Mexicaanse Quinoa Bowl
Volgend bericht: Báhn Mì met eend »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ronaldo

    15 mei 2023 om 2:21 pm

    Hoi Betty,
    Wat een leuke site heb je, allemaal verleidelijke recepten, ik houd er van! Nu wilde ik even jouw Italiaanse Amaretti koekjes maken, zien er zo lekker uit. Maar nu viel het me op dat bakpoeder wel in de bereiding wordt vermeld maar niet in de ingrediëntenlijst staat. Ik schat zo een half zakje maar dat is maar en gok. Ik hoor graag van wat echt de bedoeling is. Bedankt alvast en succes verder met je site.
    Groet, Ronaldo

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 mei 2023 om 2:29 pm

      Hi Ronaldo,
      officieel gaat er geen bakpoeder in deze koekjes, maar het kan geen kwaad. Ze worden hooguit iets luchtiger.
      Maar voor de zekerheid zal ik het even uit het recept halen. Bedankt voor het doorgeven en eet smakelijk!

      Beantwoorden
  2. Anna

    24 april 2024 om 6:24 pm

    Ontzettend lekker!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in