Zoek je nog een lekker koekjes voor bij de koffie? Hoe klinkt een koekje MET koffie je dan in de oren? Deze hazelnoot koffie koeken met chocolade stukjes zijn echt te lekker voor woorden! En ik ben benieuwd hoe jij deze combinatie zult gaan vinden?!
Van chocolade bars naar koekjes maken
Deze maand doe ik weer mee met de foodblogswap, waarbij ik een recept kook van een andere foodblog. Deze keer werd dat een recept van de website KokenmetFamilie.nl. Een smakelijke site gerund door broer en zus de Vries! Hier vind je al hun familie recepten terug, maar ook recepten speciaal voor de feestdagen, want dat is tot slot vaak DE tijd die je met familie doorbrengt. Na een poosje speuren op hun site vond ik de hazelnoot chocolade bars meteen tot de verbeelding spreken. Geheel in de stijl van de SWAP maakte ik een eigen variatie op dit recept en maakte er dus deze hazelnoot koffie koeken met chocolade van!
Hazelnoot koffie koeken maken
Het is geen geheim dat ik lekker kan genieten van een koek bij de koffie. Het feit dat er een scheutje koffie in het beslag van deze hazelnoot koffie koeken gaat lijkt mij alleen al een erg lekkere combinatie met de hazelnoten. Deze combinatie zie je ook terug in deze Heavenly Hazel koffie! Vervolgens voeg je er dan ook nog eens stukken pure chocolade aan toe en dat maakt elk koekje natuurlijk verrukkelijk! De koeken zijn een beetje bros van buiten maar lekker zacht kruimelig van binnen. Een combinatie om op te vreten dus 🙂
Nog meer koekjes recepten die jij wilt gaan maken
Ik zeg overigens bij veel van mijn recepten ‘koeken’ en niet ‘koekjes’. Ze moeten namelijk zo groot zijn als je handpalm als je het hebt over koeken voor volwassenen! Deze hazelnoot koffie koeken met chocolade zijn ook precies dat! Maar voor de liefhebbers onder jullie kan ik je ook deze macadamia koeken met witte chocolade aanraden! In het najaar staan deze haverkoeken met appel en cranberry geregeld op tafel bij de koffie of thee. En wist je dat ik zelfs een recept voor smeuïge Red Velvet cookies op de site heb staan. Zet jij vast de ketel op?
Recept: Hazelnoot Koffie Koeken
Zoek je nog een lekker koekjes voor bij de koffie? Hoe klinkt een koekje MET koffie je dan in de oren? Deze hazelnoot koffie koeken met chocolade stukjes zijn echt te lekker voor woorden!Het feit dat er een scheutje koffie in het beslag gaat lijkt mij alleen al een erg lekkere combinatie met de hazelnoten.
Ingredients
- 100 gr blanke hazelnoten (zonder velletje dus)
- 1 kopje espresso (60 ml)
- 180 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl bakingsoda
- snufje zout
- 150 gr bruine basterdsuiker
- 120 gr roomboter
- 1 ei
- 50 gr pure chocolade
Extra:
- koekenpan
- bakpapier
- ijsscoop
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Stop de hazelnoten in een koekenpan en bak deze – zonder olie of boter – een beetje aan tot ze beginnen te kleuren. Zet daarna het vuur uit en laat de noten afkoelen. Zet tevens ook vast een kopje espresso (60 ml – ofwel 4 eetlepels). Laat afkoelen terwijl je het koekdeeg maakt.
- Zeef in een grote kom de bloem met het bakpoeder, bakingsoda en zout toe. Roer hier de bruine basterdsuiker doorheen en voeg vervolgens de roomboter, in stukken toe.
- Verkruimel nu het deeg met je vingers, door de roomboter stuk te wrijven tussen de bloem en de suiker. Je kunt hier ook een houten pollepel of zelfs een keukenmachine met deeghaak voor gebruiken.
- Voeg daarna het ei en de espresso toe en meng het geheel tot een smeuïg koekdeeg.
- Hak de hazelnoten en chocolade in stukjes en meng dit door het deeg. Gebruik nu een ijsscoop om grote bollen van het deeg op de bakplaat te leggen. Ik bakte het deeg in 2 batches met elk 4 koekjes op de plaat. Ze lopen namelijk best wat uit tijdens het bakken! Bak de hazelnoot koffie koeken met chocolade gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Mocht je een kleine springvorm of metalen bakring hebben, gebruik deze dan om de vers gebakken koeken te ‘swirlen‘. Plaats de vorm rondom elk koekje en met een soepele ronddraaiende beweging maak je de koeken perfect rond en druk je het zachte deeg wat samen tot een iets dikkere koek. Het is niet erg als de bovenkant dan een beetje scheurt, dat geeft namelijk een mooi rustiek uiterlijk.
- Verplaats de koeken daarna naar een rooster om compleet af te koelen en iets brosser aan de buitenkant te worden.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze verrukkelijke hazelnoot koffie koeken met chocolade!
Geef een reactie