Print

Recept: Hazelnoot Koffie Koeken

Zoek je nog een lekker koekjes voor bij de koffie? Hoe klinkt een koekje MET koffie je dan in de oren? Deze hazelnoot koffie koeken met chocolade stukjes zijn echt te lekker voor woorden!Het feit dat er een scheutje koffie in het beslag gaat lijkt mij alleen al een erg lekkere combinatie met de hazelnoten. 

Ingredients

Scale
  • 100 gr blanke hazelnoten (zonder velletje dus)
  • 1 kopje espresso (60 ml)
  • 180 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl bakingsoda
  • snufje zout
  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 120 gr roomboter
  • 1 ei
  • 50 gr pure chocolade

Extra:

  • koekenpan
  • bakpapier
  • ijsscoop

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Stop de hazelnoten in een koekenpan en bak deze – zonder olie of boter – een beetje aan tot ze beginnen te kleuren. Zet daarna het vuur uit en laat de noten afkoelen. Zet tevens ook vast een kopje espresso (60 ml – ofwel 4 eetlepels). Laat afkoelen terwijl je het koekdeeg maakt.
  3. Zeef in een grote kom de bloem met het bakpoeder, bakingsoda en zout toe. Roer hier de bruine basterdsuiker doorheen en voeg vervolgens de roomboter, in stukken toe.
  4. Verkruimel nu het deeg met je vingers, door de roomboter stuk te wrijven tussen de bloem en de suiker. Je kunt hier ook een houten pollepel of zelfs een keukenmachine met deeghaak voor gebruiken.
  5. Voeg daarna het ei en de espresso toe en meng het geheel tot een smeuïg koekdeeg.
  6. Hak de hazelnoten en chocolade in stukjes en meng dit door het deeg. Gebruik nu een ijsscoop om grote bollen van het deeg op de bakplaat te leggen. Ik bakte het deeg in 2 batches met elk 4 koekjes op de plaat. Ze lopen namelijk best wat uit tijdens het bakken! Bak de hazelnoot koffie koeken met chocolade gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Mocht je een kleine springvorm of metalen bakring hebben, gebruik deze dan om de vers gebakken koeken te ‘swirlen‘. Plaats de vorm rondom elk koekje en met een soepele ronddraaiende beweging maak je de koeken perfect rond en druk je het zachte deeg wat samen tot een iets dikkere koek. Het is niet erg als de bovenkant dan een beetje scheurt, dat geeft namelijk een mooi rustiek uiterlijk.
  8. Verplaats de koeken daarna naar een rooster om compleet af te koelen en iets brosser aan de buitenkant te worden.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty