• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Groentesoep met balletjes

Groentesoep met balletjes

11 januari 2017 Door Betina Oostveen 10 Reacties

Jump to Recipe

Tijdens de wintermaanden verlang ik vaak naar een kom warme soep! Een ideale manier om lekker veel groente binnen te krijgen en even lekker bij op te warmen. Deze Hollandse groentesoep met balletjes is momenteel mijn grote favoriet! De bouillon trek je zelf van rundvlees en een mergpijpje en dat geeft hem zoveel meer smaak!

Zelfgemaakte groentesoep met balletjes en vermicelli

Zelfgemaakte soep is echt het allerlekkerst. En dan bedoel ik ook soep waarvan je zelf de bouillon hebt getrokken. Ik maakte gebruik van een soepvlees pakket met stukken runderpoulet, soepballetjes en een mergpijpje vanuit de supermarkt. Met name die laatste zorgt er voor dat je bouillon zoveel smaak mee krijgt. Daarnaast gebruik ik meestal alle restjes groente die ik nog in de groentelade van de koelkast heb liggen en maak zo een heerlijk vullende groentesoep met balletjes. Serveer er wat stokbrood met kruidenboter bij. Deze grissini met spek zijn ook altijd een aanrader voor bij soep, of simpelweg wat (volkoren) soepstengels. Deze soep noemt mijn dochter thuis vaak ‘alfabet soep’ omdat ik er letter vermicelli in doe. Dit is dan ook een fijn kidsproof recept! Maar je kunt natuurlijk ook de normale ‘draadjes’ vermicelli of zelfs (mini) strikjes pasta toevoegen.

Wil je kinderen meer groenten laten eten? Niet alleen deze groentesoep met balletjes is dan een aanrader. Maar check hier nog veel meer kidsproof recepten!

recept groentesoep met balletjes © bettyskitchen.nl

Groentesoep invriezen en ontdooien

Indien de soeppan niet meteen leeg gaat, kun je deze groentesoep met balletjes ook heel goed invriezen. Ten minste, als je soepvlees niet al uit de vriezer komt. Het enige dat je hoeft te doen is de soep goed af laten koelen op het aanrecht. Vervolgens schenk je deze in diepvriesbakjes ( ps. die witte bakjes van de Chinees komen hier ook erg goed van pas!). Deksel er goed op en hoppa de vriezer in. Je hoeft de soep niet extra te laten ontdooien: Druk die grote ijsklont met soep rechtstreeks uit je diepvriesbakje in de soeppan, en laat op een laag vuur smelten. Komt helemaal goed! Voor nog meer lekkere soeprecepten neem ook eens een kijkje bij deze 10x winterse soep recepten.


Print

Recept: Groentesoep met balletjes

recept groentesoep met balletjes © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens de wintermaanden verlang ik vaak naar een kom warme soep! Een ideale manier om lekker veel groente binnen te krijgen en even lekker bij op te warmen. Deze Hollandse groentesoep met balletjes is momenteel mijn grote favoriet! De bouillon trek je zelf van rundvlees en een mergpijpje en dat geeft hem zoveel meer smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 4.5 uur
  • Total Time: 4 uur en 45 minuten
  • Yield: 4 personen
  • Category: soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

  • 400 gr soepvlees pakket (runderpoulet, mergpijpje en gehakballetjes)
  • 2,5 liter water
  • 1 -2 runderbouillon blokje(s)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 400 gram gesneden fijne soepgroente (zoals bloemkool prei, wortel, etc)
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel fijngehakte (platte) peterselie
  • 50 gr (letter) vermicelli
  • peper & zout
  • olijfolie

Instructions

  1. Vul een klein pannetje met het water, de bouillon blokjes en voeg de runderpoulet en mergpijpje uit het soepvlees pakket toe. Bewaar de gehaktballetjes nog even in de koelkast voor later. Breng aan de kook, schep ondertussen het schuim af. Verlaag daarna het vuur naar laag en laat de bouillon ongeveer 4 uur trekken. Als de bouillon klaar is ga je pas verder met de volgende stappen.
  2. Pel en snipper de ui (zie dit handige filmpje!) en de knoflook. Verhit vervolgens een scheut olijfolie in een ruime soeppan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de gesneden soepgroente toe en bak ook mee gedurende 3 minuten.
  3. Ondertussen halveer je de tomaten. Trek met je vingers de zaadlijsten er uit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Voeg toe aan de groenten en bak kort mee.
  4. Haal het mergpijpje uit de bouillon en giet de bouillon met het soepvlees bij de groenten. Breng het geheel aan aan de kook, draai vervolgens het vuur naar middelmatig en laat de groentesoep, met de deksel op de pan, gedurende 15 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Stop de gehaktballetjes en de vermicelli erbij in de pan met soep en laat vervolgens een extra 10 minuten zachtjes meekoken om gaar te worden. Serveer de soep hierna direct in diepe kommen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

In plaats van een soepvlees pakket kun je ook los soepvlees kopen:  200 gr runderpoulet + 150 gram (runder)gehakt. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en een beetje paprikapoeder en draai hier kleine soepballetjes van ter grootte van een knikker. Deze voeg je dan bij stap 5 toe.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept groentesoep met balletjes © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor zelf groentesoep met balletjes maken.

Category: Soep Recepten Tags: beschuit, bleekselderij, bloemkool, eieren, gehaktbal, Glutenvrij, hoofdgerechten, knoflook, Low Carb, Nederlandse keuken, Paprika, peterselie, prei, uien, vlees, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Knolselderij puree met zeebaars
Volgend bericht: SUGO Pizza in Rotterdam »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marlotte

    14 november 2015 om 8:27 am

    Heerlijk zo’n grote kom groentesoep met balletjes. Moet ik snel weer eens maken!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 november 2015 om 5:11 pm

      Gewoon doen! 🙂

      Beantwoorden
  2. AJ

    14 november 2015 om 9:05 am

    Wat toevallig.
    Gisteren een stevige bouillon gemaakt en een groot deel ingevroren.
    Vandaag wordt het met veel groente een goed gevulde groentesoep voor de koude herfst / winterdagen.
    Een deel van de groente is rauw ingevroren. Voor een snelle wolkmaaltijd, onder vis of voor meer soep.
    Altijd handig om op voorraad te hebben.
    Kouder weer, dan is het fijn om dicht bij de basis te blijven.
    AJ

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 november 2015 om 5:10 pm

      Inderdaad he! We zoeken de warmte weer op, tijdens deze koude dagen. En dat is dan blijkbaar vooral in traditionele gerechten. 🙂

      Beantwoorden
  3. Francien

    14 november 2015 om 9:50 am

    Ik kook de soepballetjes altijd apart anders krijg je al dat eiwit in de soep.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 november 2015 om 5:09 pm

      Dat kan natuurlijk ook 🙂
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  4. Henriette

    21 september 2018 om 11:48 am

    Dank voor de Ajvar-tip, dat spul ga ik vaker gebruiken!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      23 september 2018 om 5:52 pm

      Hi Henriette,

      heerlijk is het he! Leuk dat je er ook fan van bent geworden!
      groetjes, Betty

      Beantwoorden
  5. Bernard

    3 februari 2021 om 10:44 am

    Ziet er erg smakelijk uit! Maar even een vraagje. Ik lees dit:
    Vul een klein pannetje met het water, de bouillon blokjes en voeg de runderpoulet en mergpijpje toe. Bewaar de soepballetjes nog even in de koelkast voor later.

    De soepballetjes kwam ik in het recept verder niet tegen. Je gebruikt zowel de poulet als balletjes? Van rundergehakt neem ik aan?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 februari 2021 om 11:47 am

      Hi Bernard,

      met de gehaktballetjes en soepballetjes bedoelde ik eigenlijk hetzelfde. Heb het bij deze even aangepast.
      Je kunt ook los runderpoulet kopen, zelfs een mergpijpje en zelf gehaktballetjes draaien van gehakt, dit staat onder het recept in de notities.
      Eet smakelijk!

      Groetjes, Betty

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept tiramisu croisant wafels © bettyskitchen.nl

Tiramisu Croisant Wafels

recept dadelcake met pecannoten

Dadelcake met pecannoten en karamel

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept gebakken feta uit de oven feta fourno © bettyskitchen.nl

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee