Tijdens de wintermaanden verlang ik vaak naar een kom warme soep! Een ideale manier om lekker veel groente binnen te krijgen en even lekker bij op te warmen. Deze Hollandse groentesoep met balletjes is momenteel mijn grote favoriet! De bouillon trek je zelf van rundvlees en een mergpijpje en dat geeft hem zoveel meer smaak!
Zelfgemaakte groentesoep met balletjes en vermicelli
Zelfgemaakte soep is echt het allerlekkerst. En dan bedoel ik ook soep waarvan je zelf de bouillon hebt getrokken. Ik maakte gebruik van een soepvlees pakket met stukken runderpoulet, soepballetjes en een mergpijpje vanuit de supermarkt. Met name die laatste zorgt er voor dat je bouillon zoveel smaak mee krijgt. Daarnaast gebruik ik meestal alle restjes groente die ik nog in de groentelade van de koelkast heb liggen en maak zo een heerlijk vullende groentesoep met balletjes. Serveer er wat stokbrood met kruidenboter bij. Deze grissini met spek zijn ook altijd een aanrader voor bij soep, of simpelweg wat (volkoren) soepstengels. Deze soep noemt mijn dochter thuis vaak ‘alfabet soep’ omdat ik er letter vermicelli in doe. Dit is dan ook een fijn kidsproof recept! Maar je kunt natuurlijk ook de normale ‘draadjes’ vermicelli of zelfs (mini) strikjes pasta toevoegen.
Wil je kinderen meer groenten laten eten? Niet alleen deze groentesoep met balletjes is dan een aanrader. Maar check hier nog veel meer kidsproof recepten!
Groentesoep invriezen en ontdooien
Indien de soeppan niet meteen leeg gaat, kun je deze groentesoep met balletjes ook heel goed invriezen. Ten minste, als je soepvlees niet al uit de vriezer komt. Het enige dat je hoeft te doen is de soep goed af laten koelen op het aanrecht. Vervolgens schenk je deze in diepvriesbakjes ( ps. die witte bakjes van de Chinees komen hier ook erg goed van pas!). Deksel er goed op en hoppa de vriezer in. Je hoeft de soep niet extra te laten ontdooien: Druk die grote ijsklont met soep rechtstreeks uit je diepvriesbakje in de soeppan, en laat op een laag vuur smelten. Komt helemaal goed! Voor nog meer lekkere soeprecepten neem ook eens een kijkje bij deze 10x winterse soep recepten.
Recept: Groentesoep met balletjes
Tijdens de wintermaanden verlang ik vaak naar een kom warme soep! Een ideale manier om lekker veel groente binnen te krijgen en even lekker bij op te warmen. Deze Hollandse groentesoep met balletjes is momenteel mijn grote favoriet! De bouillon trek je zelf van rundvlees en een mergpijpje en dat geeft hem zoveel meer smaak!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 4.5 uur
- Total Time: 4 uur en 45 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: soepen
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 400 gr soepvlees pakket (runderpoulet, mergpijpje en gehakballetjes)
- 2,5 liter water
- 1 –2 runderbouillon blokje(s)
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- 400 gram gesneden fijne soepgroente (zoals bloemkool prei, wortel, etc)
- 2 tomaten
- 1 eetlepel fijngehakte (platte) peterselie
- 50 gr (letter) vermicelli
- peper & zout
- olijfolie
Instructions
- Vul een klein pannetje met het water, de bouillon blokjes en voeg de runderpoulet en mergpijpje uit het soepvlees pakket toe. Bewaar de gehaktballetjes nog even in de koelkast voor later. Breng aan de kook, schep ondertussen het schuim af. Verlaag daarna het vuur naar laag en laat de bouillon ongeveer 4 uur trekken. Als de bouillon klaar is ga je pas verder met de volgende stappen.
- Pel en snipper de ui (zie dit handige filmpje!) en de knoflook. Verhit vervolgens een scheut olijfolie in een ruime soeppan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de gesneden soepgroente toe en bak ook mee gedurende 3 minuten.
- Ondertussen halveer je de tomaten. Trek met je vingers de zaadlijsten er uit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Voeg toe aan de groenten en bak kort mee.
- Haal het mergpijpje uit de bouillon en giet de bouillon met het soepvlees bij de groenten. Breng het geheel aan aan de kook, draai vervolgens het vuur naar middelmatig en laat de groentesoep, met de deksel op de pan, gedurende 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Stop de gehaktballetjes en de vermicelli erbij in de pan met soep en laat vervolgens een extra 10 minuten zachtjes meekoken om gaar te worden. Serveer de soep hierna direct in diepe kommen.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
In plaats van een soepvlees pakket kun je ook los soepvlees kopen: 200 gr runderpoulet + 150 gram (runder)gehakt. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en een beetje paprikapoeder en draai hier kleine soepballetjes van ter grootte van een knikker. Deze voeg je dan bij stap 5 toe.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor zelf groentesoep met balletjes maken.