Print

Recept: Groentesoep met balletjes

Tijdens de wintermaanden verlang ik vaak naar een kom warme soep! Een ideale manier om lekker veel groente binnen te krijgen en even lekker bij op te warmen. Deze Hollandse groentesoep met balletjes is momenteel mijn grote favoriet! De bouillon trek je zelf van rundvlees en een mergpijpje en dat geeft hem zoveel meer smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 4.5 uur
  • Total Time: 4 uur en 45 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gr soepvlees pakket (runderpoulet, mergpijpje en gehakballetjes)
  • 2,5 liter water
  • 12 runderbouillon blokje(s)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 400 gram gesneden fijne soepgroente (zoals bloemkool prei, wortel, etc)
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel fijngehakte (platte) peterselie
  • 50 gr (letter) vermicelli
  • peper & zout
  • olijfolie

Instructions

  1. Vul een klein pannetje met het water, de bouillon blokjes en voeg de runderpoulet en mergpijpje uit het soepvlees pakket toe. Bewaar de gehaktballetjes nog even in de koelkast voor later. Breng aan de kook, schep ondertussen het schuim af. Verlaag daarna het vuur naar laag en laat de bouillon ongeveer 4 uur trekken. Als de bouillon klaar is ga je pas verder met de volgende stappen.
  2. Pel en snipper de ui (zie dit handige filmpje!) en de knoflook. Verhit vervolgens een scheut olijfolie in een ruime soeppan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de gesneden soepgroente toe en bak ook mee gedurende 3 minuten.
  3. Ondertussen halveer je de tomaten. Trek met je vingers de zaadlijsten er uit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Voeg toe aan de groenten en bak kort mee.
  4. Haal het mergpijpje uit de bouillon en giet de bouillon met het soepvlees bij de groenten. Breng het geheel aan aan de kook, draai vervolgens het vuur naar middelmatig en laat de groentesoep, met de deksel op de pan, gedurende 15 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Stop de gehaktballetjes en de vermicelli erbij in de pan met soep en laat vervolgens een extra 10 minuten zachtjes meekoken om gaar te worden. Serveer de soep hierna direct in diepe kommen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

In plaats van een soepvlees pakket kun je ook los soepvlees kopen:  200 gr runderpoulet + 150 gram (runder)gehakt. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en een beetje paprikapoeder en draai hier kleine soepballetjes van ter grootte van een knikker. Deze voeg je dan bij stap 5 toe.

Keywords: soep, groente, gehaktballetjes, soepvlees, mergpijpje, vermicelli