• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Griekse Walnoten cake (karidópita)

Griekse Walnoten cake (karidópita)

22 juli 2022 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Deze Griekse week sluiten we natuurlijk af met een heerlijk dessert uit de Griekse keuken! De naam Karidópita is afgeleid van het Griekse “karýdia” dat walnoten betekent en “pita” dat staat voor een taartje. Na het bakken wordt de cake overgoten met een sinaasappelsiroop en dat maakt hem zo lekker dat je dit gewoonweg een keertje moet proeven.

Griekse karidópita cake maken

In het beslag zitten lekker veel fijngehakte walnoten die samen met kaneel en kruidnagel de basis vormen voor deze Griekse cake. Aan de siroop met sinaasappel kun je tevens ook wat brandy of andere sterke drank toevoegen als je wilt. Het doordrenkt de zachte Griekse walnoten cake volledig en maakt hem lekker zoet en plakkerig. Serveer de karidópita cake als een los blokje bij de koffie of thee. Maar hij is ook erg lekker met een bolletje vanille ijs en dan als toetje. Ik gebruikte in ieder geval het recept van Laura’s Bakery, dan zit je altijd wel goed.

recept karidópita griekse walnoten cake © bettyskitchen.nl
recept karidópita griekse walnoten cake © bettyskitchen.nl

Nog meer Griekse desserts of zoete lekkerijnen

De Grieken sluiten hun avondmaaltijden graag af met een glaasje Metaxa, dat is een alcoholisch digestief gemaakt van druiven. Maar uiteraard is een lekker versnapering zoals deze karidópita Grieks walnoten cake ook op zijn plek. Probeer een volgende keer ook eens deze Griekse griesmeelcake genaamd ‘Halva‘ uit. Ga je meer voor eenvoud dan is deze Griekse yoghurt met (wal)noten en honing voor jou! Check hier een compleet Griekenland weekmenu om deze zomer lekker van te smullen en uiteraard vindt je nog veel meer lekkere recepten uit de Griekse keuken hier terug op de website.


Print

Recept: Griekse Walnoten cake (karidópita)

recept karidópita griekse walnoten cake © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Griekse week sluiten we natuurlijk af met een heerlijk dessert uit de Griekse keuken! De naam Karidópita is afgeleid van het Griekse “karýdia” dat walnoten betekent en “pita” dat staat voor een taartje. Na het bakken wordt de cake overgoten met een sinaasappelsiroop en dat maakt hem zo lekker dat je dit gewoonweg een keertje moet proeven.

  • Author: Recept van Laurasbakery.nl
  • Prep Time: 20 min. + 2 uur rusten
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 3 uur
  • Yield: 12 –16 personen 1x
  • Category: Cake
  • Method: bakken
  • Cuisine: Griekse Keuken

Ingredients

Scale

Voor de walnoten cake:

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren (M), op kamertemperatuur
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • snufje zout
  • 200 gram walnoten, fijngehakt

Voor de suikersiroop:

  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • 100 gram suiker
  • 50 ml water
  • 2 el brandy (optioneel)

Extra: 

  • keukenmixer met garde
  • vierkante bakvorm 22 –24 cm of rechthoekige ovenschaal 18 x 25 cm
  • sateprikker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed de bakvorm met bakpapier en zet apart.
  2. Stop de suiker en roomboter in de mixerkom en mix gedurende 5 minuten zacht en romig.
  3. Voeg dan de eieren een-voor-een toe en mix tot ze volledig zijn opgenomen.
  4. Meng het zelfrijzend bakmeel met de kaneel, kruidnagel en zout door elkaar en voeg in een keer toe aan het beslag. Mix kort op een lage stand tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen. 
  5. Zet de mixer uit en spatel tot slot de walnoten door het beslag. Schep het cakebeslag in de bakvorm en bak gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. In de tussentijd maak je de suikersiroop. Stop alle ingrediënten hiervoor in een pannetje en breng aan de kook. Laat de siroop in totaal 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat staan en afkoelen tot de cake uit de oven komt. Prik met een sateprikker in het midden van de cake: deze zou er schoon uit moeten komen en dan is de cake gaar. 
  7. Plaats het bakblik op een hittebestendige ondergrond (onderzetter of rooster). Prik met de sateprikker vervolgens heel veel gaatjes in de bovenkant van de cake (terwijl deze nog in de vorm zit). Giet de  sinaasappelsiroop er gelijkmatig overheen. Laat daarna de cake minimaal 2 uur rusten om alles op te nemen en af te koelen.

Kali Orexi! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Deze karidópita Griekse Walnoten cake  is gedurende 4-5 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking buiten de koelkast.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept karidópita griekse walnoten cake © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze karidópita Griekse walnoten cake wilt maken!

Category: Bakrecepten, Cake recepten Tags: bloem, brandy, cake, eieren, Griekse keuken, kaneel, kruidnagels, nagerechten, roomboter, sinaasappel, siroop, suiker, walnoten, zelfrijzend bakmeel, zoet

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Saganaki (Griekse gebakken kaas)
Volgend bericht: ENGELAND Weekmenu »

Lees Interacties

Reacties

  1. Henny

    26 april 2023 om 12:54 pm

    Zooooo, deze is lekker,
    Te veel om in m’n eentje op te eten, stop de rest in de vriezer en hoop dat t dan nog steeds lekker is.
    iIk vind al je recepten lekker en gemakkkelijk te maken, je blijft mijn favoriet.
    Groet Henny

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      1 mei 2023 om 11:22 am

      Dat is heel lief om te horen, dank je wel Henny\!
      En eet smakelijk!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in