• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Halva – Griekse griesmeel cake

Halva – Griekse griesmeel cake

12 mei 2017 Door Betina Oostveen Reageer

De afgelopen weken ben ik lekker bezig geweest met een aantal Griekse recepten voor op de site. Alleen ontbrak het nog aan een typisch Grieks taartje, zoals deze Halva Cake.

halva recept griekse griesmeel cake met honing en suiker bettys kitchen

Gruwel alsjeblieft niet meteen bij de gedachte aan griesmeel, want dit is een verrukkelijke zoete, natte cake cake, met pistachenoten, amandelen en een vleugje kaneel. Echt een heerlijke afsluiter van je Griekse dinner party.

Griekse Halva Cake

De Grieken houden wel van lekkere zoete versnaperingen. En deze doordrenkte cake is een klassieker uit de Griekse keuken. Halva is een aangebakken semolina koek, doordrenkt met suikerwater en smaakmakers zoals citroen en kaneel. Het recept voor Griekse Halva Cake is op zijn minst bijzonder te noemen, want je bakt het deeg in een pan op het fornuis. Er komt dus geen oven of koelkast aan te pas, zoals bij de meeste taarten en cake recepten.

Print

Recept: Halva – Griekse griesmeel cake

halva recept griekse griesmeel cake met honing en suiker bettys kitchen
Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 10-12 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Griekse keuken

Ingredients

Scale
  • 350 gram suiker,
  • 700 ml water,
  • 2 kaneelstokjes,
  • 2 flinke stukken citroenschil, 
  • 1 eetlepel (Griekse) honing,
  • 230 ml (Griekse) olijfolie,
  • 350 gram fijne semolina (griesmeel),
  • een handje pistachenoten, grof gehakt,
  • handje amandelen, grof gehakt,
  • gemalen kaneel.

Extra: 

  • steelpannetje,
  • middelgrote kookpan,
  • tulband bakvorm.

Instructions

  • Stop de suiker, het water, de kaneelstokjes en de 2x citroenschil in een steelpannetje en breng al roerende aan de kook. Verlaag het vuur en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Zet daarna apart.
  • Kwast de tulband bakvorm in met een beetje extra olijfolie en zet apart.
  • In de kookpan voeg je de olijfolie en semolina tezamen. De olie wordt meteen geabsorbeerd. Verwarm gedurende 10 minuten op middelhoog vuur, of in ieder geval tot er een mooie bruine kleur ontstaat. Wel constant blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Zet daarna het vuur uit.
  • Verwijder de kaneelstokjes en citroenschillen uit het steelpannetje en giet de siroop voorzichtig(!) bij het griesmeel mengsel. Voeg ook direct de gehakte noten erbij en roer het geheel goed door. 
  • Stop het halva mengsel in de tulband springvorm en druk het geheel goed aan met een spatel, of de bolle kant van een lepel.  Laat vervolgens 1-2 uur afkoelen op het aanrecht.
  • Keer de tulband bakvorm om en serveer de halva cake op een groot bord. Strooi hier nog een beetje gemalen kaneel overheen voor extra smaak.

Tip: Bewaar de halva griesmeelcake, afgedekt met zilverfolie gerust nog een dag of 3 in de koelkast. Maar serveer altijd op kamertemperatuur. (Even van tevoren uit de koeling halen dus.)

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Kali Orexi (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

halva recept griekse griesmeel cake met honing en suiker bettys kitchen

Category: Cake recepten Tags: amandelen, cake, citroen, Griekse keuken, griesmeel, honing, kaneel, olijfolie, pistachenoten, semolina, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Restaurant De LiK (Wolvenplein Gevangenis) Utrecht
Volgend bericht: Wilde rijstsalade met gegrilde halloumi »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in