• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Voorgerechten / Saganaki (Griekse gebakken kaas)

Saganaki (Griekse gebakken kaas)

20 juli 2022 Door Betina Oostveen Reageer

In Griekenland is men dol op kaas, het liefst gebakken Griekse kaas! Saganaki is dan ook een bekende ‘mezze‘ uit de Griekse keuken! Daarbij wordt een stevige kaas gepaneerd en gebakken in een klein pannetje met twee handvaten. Dat specifieke pannetje heet een ‘saganaki‘ en is niet alleen geschikt voor kaas, maar bijvoorbeeld ook voor het bakken van mosselen.

Welke Griekse kaas voor saganaki maken?

Voor het maken van gebakken Griekse kaas saganaki dien je een stevige kaassoort te gebruiken. Traditioneel is dit kasseri, kefalograviera, of kefalotyri. Maar je kunt ook de Cypriotische geitenkaas genaamd Halloumi gebruiken. Die vindt je tegenwoordig in schappen van de supermarkten en gebruik ik dus ook in mijn recept hieronder. Je kunt de saganaki ook maken met Griekse feta kaas, als je dat wilt, maar ik vind deze kaassoort een beetje te zacht en loopt te snel uit tijdens het bakken. Feta kaas kun je daarentegen dan wel perfect in de oven bakken met knoflook, tomaten en uien. Check hier het recept voor Feta Fourno. Of gebruik feta kaas koud in een Griekse salade.


recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl
recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl

Moet je saganaki flamberen of niet?

Van origine wordt een gebakken Griekse kaas in saganaki pannetje niet geflambeerd. Er zijn Griekse restaurants in Amerika waar men de gebakken stukken kaas aan tafel ‘flamberen’ in de pan. Dit kun je met een scheutje Metaxa, het bekende Griekse digestief, doen. Het flamberen zorgt in ieder geval voor een show spektakel voor de gasten en is dan ook populair onder de toeristen. Die mogen dan klappen en luid ‘Opa!’ roepen. Dat is namelijk DE uitdrukking voor ‘oeps!’ en past ook als ergens een bord breekt (of neergesmeten wordt) of iemand uitglijdt tijdens het dansen van de sirtaki 😉 . Na het flamberen wordt de saganaki afgeblust met citroensap en direct geserveerd met de peterselie.


recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl
recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl

Ben jij ook zo’n grote fan van de Griekse keuken? Check hier dan een compleet Griekenland weekmenu om van te smullen! Kali Orexi!


Print

Recept: Saganaki (Griekse gebakken kaas)

recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Saganaki met kaas is een bekende ‘mezze‘ uit de Griekse keuken! Daarbij wordt een stevige kaas gepaneerd en gebakken, danwel gefrituurd, in een klein pannetje met twee handvaten. Dat specifieke pannetje heet een ‘saganaki‘ en daarom heet dit gerecht zo. Het is een heerlijke borrelhapje of voorafje. Je kunt de kaas ook paneren in gewone bloem maar dan is het gerecht niet meer glutenvrij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 2 – 3 personen 1x
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 blok haloumi kaas(ca 225 gram)
  • 70 gram fijne maismeel (semolina)
  • 1 ei
  • ½ citroen, in partjes
  • peper & zout
  • plantaardige olie
  • verse peterselie

Instructions

  1. Snijd het blok haloumi kaas overlangs door zodat je twee dikke grote plakken krijgt. Stop het maismeel op een bordje en klust het ei in een (ruim) kommetje.
  2. Verwarm een saganaki -of koekenpan – op mediumhoog vuur. Voeg 1 cm olie toe aan de pan. De kaas moet er straks voor de helft in kunnen liggen om te frituren.
  3. Wentel de stukken kaas goed door het maismeel (of bloem) en haal daarna voorzichtig door het ei heen. Leg daarna direct in de hete olie. Bak de kaas goudbruin, draai om en bak de andere zijde ook goudbruin.
  4. Zet het vuur uit, blus daarna de gebakken Griekse kaas af met vers citroensap en bestrooi met peterselie. Schep de kaas uit de pan en laat evt uitlekken op een stukje keukenpapier. Serveer direct met de overige partjes citroen. Lekker met wat getoast brood.

Kali Orexi! (=Eet smakelijk) Groetjes, Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gepaneerde en gebakken Griekse kaas Saganaki wilt gaan maken

Category: Glutenvrije Recepten, Voorgerechten Tags: borrelhapjes, citroen, feta, Glutenvrij, Griekse keuken, halloumi, Kaas, maismeel, peterselie, semolina, voorgerecht

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)
Volgend bericht: Broodje Gyros maken »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#WEEKMENU

Deze zomer gaan we elke week op bezoek naar een ander vakantieland. Check hier alle thema weekmenu's!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Meest Gelezen

  • recept coq au vin kip in wijn saus © bettyskitchen.nl FRANKRIJK Weekmenu
  • recept broodje gyros met pita en salade © bettyskitchen.nl GRIEKENLAND Weekmenu
  • recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl Saganaki (Griekse gebakken kaas)
  • recept broodje gyros maken met pita Broodje Gyros maken
  • recept karidópita griekse walnoten cake © bettyskitchen.nl Griekse Walnoten cake (karidópita)

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#BBQ

recept loaded fries met kaas en bacon © bettyskitchen.nl

Loaded Fries met kaas en bacon

recept tostada elote The Streetfood Club Utrecht © bettyskitchen.nl

Tostada Elote (Taco’s met mais)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept carpaccio van gerookte zalm © bettyskitchen.nl

Carpaccio van gerookte zalm

recept babi kecap restaurant blauw © bettyskitchen.nl

Babi Kecap – uit Restaurant BLAUW kookboek

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in