• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)

Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)

19 juli 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Bij Grieks eten denk je waarschijnlijk direct aan een ‘mixed grill’ Maar wist je dat de meeste Griekse vleesspecialiteiten gewoonweg in een braadpan worden bereid. Dit Griekse stoofvlees met orzo is zo’n klassieker en liefhebber van velen. En die wil jij ook gaan proeven!

Wat is Giouvetsi?

Giouvetsi is een traditioneel Grieks vleesgerecht met tomatensaus en kritharaki, bij ons beter bekend als orzo pasta. Voor het stoofvlees wordt vaak rundvlees of lamsvlees gebruikt en dan met voorkeur een stuk vlees dat goed dooraderd is met vet. Het vlees wordt gegaard in een tomatensaus, eventueel met een scheutje rode wijn. En daarna wordt er orzo en bouillon aan toegevoegd. De pasta zuigt zich vol met saus en maak een verrukkelijk recept dat echt als Grieks comfortfood gezien mag worden. In restaurants wordt giouvetsi in kleine ovenschaaltjes geserveerd en afgetopt met geraspte kaas. Zet ze even onder de gril en de ervaring is compleet!

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl

Nog meer Griekse gerechten om van te smullen

Griekenland is voor lekkerbekken een paradijs op aarde. Hier komen echt verrukkelijk en smaakvolle gerechten vandaan. Niet alleen dit Griekse stoofvlees met orzo genaamd Giouvetsi is een bekende. Maar ook de gehaktstaven in tomatensaus genaamd keftedes zijn een favoriet! Uiteraard mogen we de broodjes gyros voor de lunch niet vergeten. Serveer je vleesgerechten eens met tzatziki yoghurt-komkommerdip, die overigens ook heel erg lekker is met brood. En sluit je Griekse maaltijd af met een glaasje Metaxa digestief. Heerlijk! Check hier nog veel meer recepten uit de Griekse keuken op een rijtje.

Ben je grote fan van stoofschotels met vlees, net als deze Griekse Giouvetsi met orzo? Check hier dan nog meer stoofvlees recepten op een rijtje!

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl

Print

Recept: Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Je maakt Giouvetsi met vet geaderd vlees dat zo heerlijk uit elkaar valt na het stoven. Riblappen zijn de beste keus, maar sukadelappen zijn een goede tweede. Gebruik in ieder geval geen magere runderlappen voor het maken van dit Griekse stoofvlees met orzo. Dit is een echte Griekse vlees specialiteit en moet je absoluut eens een keertje proberen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 2.5 uur stoven
  • Total Time: 3 uur en 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x

Ingredients

Scale
  • 700 gram sukadelappen
  • 20 gram roomboter
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 400 gr tomatenblokjes (in blik)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 tl gedroogde tijmblaadjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 150 ml rode wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 250 gram orzo
  • 75 gram geraspte kaas
  • 5 gram peterselie, fijngehakt
  • peper & zout
  • Griekse olijfolie

Instructions

  1. Dep de sukadelappen droog met keukenpapier en snijd in grote blokken van 3 x 3 cm. Smelt de roomboter in een ruime braadpan en voeg tevens een scheutje olijfolie toe. Bak de blokken rondom aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Voeg daarna de uien en knoflook toe en schep om tot deze zacht zijn.
  2. Voeg de tomatenblokjes, laurier, kaneelstokje, tijm, oregano en de wijn toe en breng aan de kook. Het vlees dient net ‘onder’ te staan, dus voeg desnoods alvast iets van de bouillon toe. Zodra het kookt verlaag je het vuur naar lage temperatuur, plaats de deksel en stoof je het vlees in 2.5 uur gaar.
  3. Verwijder de laurier en voeg de orzo – ongewassen- toe aan de pan. Schenk hier de (rest van de) bouillon op, verhoog het vuur naar middelmatig en dek de pan af met deksel. Check de bereidingstijd van de orzo op de verpakking, meestal is dit 10 -15 minuten. Roer tussentijds een paar keer even goed door met een spatel om aanbranden te voorkomen.
  4. Mocht de pan droog koken maar de orzo is nog niet gaar? Dan voeg je een klein beetje extra water toe.
  5. Serveer de Giouvetsi met geraspte kaas en peterselie er bovenop.

Notes

Maak dit gerecht helemaal restaurantwaardig door de Giouvetsi in kleine ovenschaaltjes, ramequines of aardwerken tapasschaaltjes te scheppen. Top af met de kaas en grill kort in de oven tot de kaas gesmolten is. Zo kun je alvast eea voorbereiden en klaarzetten voor als je thuis een Griekse avond organiseert.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit Griekse stoofvlees met orzo genaamd Giouvetsi wilt gaan maken!

Category: Vlees Recepten Tags: Griekse keuken, orzo, rundvlees, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « GRIEKENLAND Weekmenu
Volgend bericht: Saganaki (Griekse gebakken kaas) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#WEEKMENU

Deze zomer gaan we elke week op bezoek naar een ander vakantieland. Check hier alle thema weekmenu's!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Meest Gelezen

  • recept coq au vin kip in wijn saus © bettyskitchen.nl FRANKRIJK Weekmenu
  • recept broodje gyros met pita en salade © bettyskitchen.nl GRIEKENLAND Weekmenu
  • recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl Saganaki (Griekse gebakken kaas)
  • recept karidópita griekse walnoten cake © bettyskitchen.nl Griekse Walnoten cake (karidópita)
  • recept broodje gyros maken met pita Broodje Gyros maken

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#BBQ

recept loaded fries met kaas en bacon © bettyskitchen.nl

Loaded Fries met kaas en bacon

recept tostada elote The Streetfood Club Utrecht © bettyskitchen.nl

Tostada Elote (Taco’s met mais)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept carpaccio van gerookte zalm © bettyskitchen.nl

Carpaccio van gerookte zalm

recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl

Saganaki (Griekse gebakken kaas)

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in