• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)

Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)

19 juli 2022 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Bij Grieks eten denk je waarschijnlijk direct aan een ‘mixed grill’ Maar wist je dat de meeste Griekse vleesspecialiteiten gewoonweg in een braadpan worden bereid. Dit Griekse stoofvlees met orzo is zo’n klassieker en liefhebber van velen. En die wil jij ook gaan proeven!

Wat is Giouvetsi?

Giouvetsi is een traditioneel Grieks vleesgerecht met tomatensaus en kritharaki, bij ons beter bekend als orzo pasta. Voor het stoofvlees wordt vaak rundvlees of lamsvlees gebruikt en dan met voorkeur een stuk vlees dat goed dooraderd is met vet. Het vlees wordt gegaard in een tomatensaus, eventueel met een scheutje rode wijn. En daarna wordt er orzo en bouillon aan toegevoegd. De pasta zuigt zich vol met saus en maak een verrukkelijk recept dat echt als Grieks comfortfood gezien mag worden. In restaurants wordt giouvetsi in kleine ovenschaaltjes geserveerd en afgetopt met geraspte kaas. Zet ze even onder de gril en de ervaring is compleet!

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl

Nog meer Griekse gerechten om van te smullen

Griekenland is voor lekkerbekken een paradijs op aarde. Hier komen echt verrukkelijk en smaakvolle gerechten vandaan. Niet alleen dit Griekse stoofvlees met orzo genaamd Giouvetsi is een bekende. Maar ook de gehaktstaven in tomatensaus genaamd keftedes zijn een favoriet! Uiteraard mogen we de broodjes gyros voor de lunch niet vergeten. Serveer je vleesgerechten eens met tzatziki yoghurt-komkommerdip, die overigens ook heel erg lekker is met brood. En sluit je Griekse maaltijd af met een glaasje Metaxa digestief. Heerlijk! Check hier nog veel meer recepten uit de Griekse keuken op een rijtje.

Ben je grote fan van stoofschotels met vlees, net als deze Griekse Giouvetsi met orzo? Check hier dan nog meer stoofvlees recepten op een rijtje!

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl

Print

Recept: Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Je maakt Giouvetsi met vet geaderd vlees dat zo heerlijk uit elkaar valt na het stoven. Riblappen zijn de beste keus, maar sukadelappen zijn een goede tweede. Gebruik in ieder geval geen magere runderlappen voor het maken van dit Griekse stoofvlees met orzo. Dit is een echte Griekse vlees specialiteit en moet je absoluut eens een keertje proberen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 2.5 uur stoven
  • Total Time: 3 uur en 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x

Ingredients

Scale
  • 700 gram sukadelappen
  • 20 gram roomboter
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 400 gr tomatenblokjes (in blik)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 tl gedroogde tijmblaadjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 150 ml rode wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 250 gram orzo
  • 75 gram geraspte kaas
  • 5 gram peterselie, fijngehakt
  • peper & zout
  • Griekse olijfolie

Instructions

  1. Dep de sukadelappen droog met keukenpapier en snijd in grote blokken van 3 x 3 cm. Smelt de roomboter in een ruime braadpan en voeg tevens een scheutje olijfolie toe. Bak de blokken rondom aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Voeg daarna de uien en knoflook toe en schep om tot deze zacht zijn.
  2. Voeg de tomatenblokjes, laurier, kaneelstokje, tijm, oregano en de wijn toe en breng aan de kook. Het vlees dient net ‘onder’ te staan, dus voeg desnoods alvast iets van de bouillon toe. Zodra het kookt verlaag je het vuur naar lage temperatuur, plaats de deksel en stoof je het vlees in 2.5 uur gaar.
  3. Verwijder de laurier en voeg de orzo – ongewassen- toe aan de pan. Schenk hier de (rest van de) bouillon op, verhoog het vuur naar middelmatig en dek de pan af met deksel. Check de bereidingstijd van de orzo op de verpakking, meestal is dit 10 -15 minuten. Roer tussentijds een paar keer even goed door met een spatel om aanbranden te voorkomen.
  4. Mocht de pan droog koken maar de orzo is nog niet gaar? Dan voeg je een klein beetje extra water toe.
  5. Serveer de Giouvetsi met geraspte kaas en peterselie er bovenop.

Notes

Maak dit gerecht helemaal restaurantwaardig door de Giouvetsi in kleine ovenschaaltjes, ramequines of aardwerken tapasschaaltjes te scheppen. Top af met de kaas en grill kort in de oven tot de kaas gesmolten is. Zo kun je alvast eea voorbereiden en klaarzetten voor als je thuis een Griekse avond organiseert.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit Griekse stoofvlees met orzo genaamd Giouvetsi wilt gaan maken!

Category: Vlees Recepten Tags: Griekse keuken, hoofdgerechten, Kaas, kaneel, laurier blad, oregano, orzo, peterselie, rode wijn, rundvlees, sukadelappen, tomaten, uien, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « GRIEKENLAND Weekmenu
Volgend bericht: Saganaki (Griekse gebakken kaas) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ellen

    21 oktober 2022 om 3:49 pm

    Kan ik dit gerecht ook een dag van tevoren maken en dan een dag later opnieuw verwarmen op het fornuis? Of verandert dan de structuur en/of smaak van het gerecht?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 oktober 2022 om 9:18 am

      Hi Ellen,

      Het kan zeker, maar de orzo zuigt zich vol met het stoofvocht dus dat wordt best een stevig geheel. Beste is dan om enkel het stoofvlees vooraf te maken. Als je het dan gaat serveren opnieuw opwarmen en de orzo en kaas toevoegen.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee