Bij Grieks eten denk je waarschijnlijk direct aan een ‘mixed grill’ Maar wist je dat de meeste Griekse vleesspecialiteiten gewoonweg in een braadpan worden bereid. Dit Griekse stoofvlees met orzo is zo’n klassieker en liefhebber van velen. En die wil jij ook gaan proeven!
Wat is Giouvetsi?
Giouvetsi is een traditioneel Grieks vleesgerecht met tomatensaus en kritharaki, bij ons beter bekend als orzo pasta. Voor het stoofvlees wordt vaak rundvlees of lamsvlees gebruikt en dan met voorkeur een stuk vlees dat goed dooraderd is met vet. Het vlees wordt gegaard in een tomatensaus, eventueel met een scheutje rode wijn. En daarna wordt er orzo en bouillon aan toegevoegd. De pasta zuigt zich vol met saus en maak een verrukkelijk recept dat echt als Grieks comfortfood gezien mag worden. In restaurants wordt giouvetsi in kleine ovenschaaltjes geserveerd en afgetopt met geraspte kaas. Zet ze even onder de gril en de ervaring is compleet!
Nog meer Griekse gerechten om van te smullen
Griekenland is voor lekkerbekken een paradijs op aarde. Hier komen echt verrukkelijk en smaakvolle gerechten vandaan. Niet alleen dit Griekse stoofvlees met orzo genaamd Giouvetsi is een bekende. Maar ook de gehaktstaven in tomatensaus genaamd keftedes zijn een favoriet! Uiteraard mogen we de broodjes gyros voor de lunch niet vergeten. Serveer je vleesgerechten eens met tzatziki yoghurt-komkommerdip, die overigens ook heel erg lekker is met brood. En sluit je Griekse maaltijd af met een glaasje Metaxa digestief. Heerlijk! Check hier nog veel meer recepten uit de Griekse keuken op een rijtje.
Ben je grote fan van stoofschotels met vlees, net als deze Griekse Giouvetsi met orzo? Check hier dan nog meer stoofvlees recepten op een rijtje!
Recept: Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)
Je maakt Giouvetsi met vet geaderd vlees dat zo heerlijk uit elkaar valt na het stoven. Riblappen zijn de beste keus, maar sukadelappen zijn een goede tweede. Gebruik in ieder geval geen magere runderlappen voor het maken van dit Griekse stoofvlees met orzo. Dit is een echte Griekse vlees specialiteit en moet je absoluut eens een keertje proberen.
- Prep Time: 30 min.
- Cook Time: 2.5 uur stoven
- Total Time: 3 uur en 30 minuten
- Yield: 4 personen 1x
Ingredients
- 700 gram sukadelappen
- 20 gram roomboter
- 2 rode uien, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 400 gr tomatenblokjes (in blik)
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 2 tl gedroogde tijmblaadjes
- 2 tl gedroogde oregano
- 150 ml rode wijn
- 500 ml runderbouillon
- 250 gram orzo
- 75 gram geraspte kaas
- 5 gram peterselie, fijngehakt
- peper & zout
- Griekse olijfolie
Instructions
- Dep de sukadelappen droog met keukenpapier en snijd in grote blokken van 3 x 3 cm. Smelt de roomboter in een ruime braadpan en voeg tevens een scheutje olijfolie toe. Bak de blokken rondom aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Voeg daarna de uien en knoflook toe en schep om tot deze zacht zijn.
- Voeg de tomatenblokjes, laurier, kaneelstokje, tijm, oregano en de wijn toe en breng aan de kook. Het vlees dient net ‘onder’ te staan, dus voeg desnoods alvast iets van de bouillon toe. Zodra het kookt verlaag je het vuur naar lage temperatuur, plaats de deksel en stoof je het vlees in 2.5 uur gaar.
- Verwijder de laurier en voeg de orzo – ongewassen- toe aan de pan. Schenk hier de (rest van de) bouillon op, verhoog het vuur naar middelmatig en dek de pan af met deksel. Check de bereidingstijd van de orzo op de verpakking, meestal is dit 10 -15 minuten. Roer tussentijds een paar keer even goed door met een spatel om aanbranden te voorkomen.
- Mocht de pan droog koken maar de orzo is nog niet gaar? Dan voeg je een klein beetje extra water toe.
- Serveer de Giouvetsi met geraspte kaas en peterselie er bovenop.
Notes
Maak dit gerecht helemaal restaurantwaardig door de Giouvetsi in kleine ovenschaaltjes, ramequines of aardwerken tapasschaaltjes te scheppen. Top af met de kaas en grill kort in de oven tot de kaas gesmolten is. Zo kun je alvast eea voorbereiden en klaarzetten voor als je thuis een Griekse avond organiseert.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit Griekse stoofvlees met orzo genaamd Giouvetsi wilt gaan maken!
Ellen
Kan ik dit gerecht ook een dag van tevoren maken en dan een dag later opnieuw verwarmen op het fornuis? Of verandert dan de structuur en/of smaak van het gerecht?
Betina Oostveen
Hi Ellen,
Het kan zeker, maar de orzo zuigt zich vol met het stoofvocht dus dat wordt best een stevig geheel. Beste is dan om enkel het stoofvlees vooraf te maken. Als je het dan gaat serveren opnieuw opwarmen en de orzo en kaas toevoegen.
I De Lange
Hi, kan ik dit ook in de slowcooker maken, wanneer voeg ik dan de orzo toe?
Vriendelijke groet
Ilja de Lange
Pascal
Deze thuis al een paar keer gemaakt, en vandaag in Griekenland ook gegeten.
Hier hebben ze de orzo wat langer meegekookt waardoor het gerecht iets zachter/romiger is
Qua smaak: 10 punten voor het recept!
Betina Oostveen
Hi Pascal,
dit vind ik echt een super leuke reactie! Dank je wel en ik hoop dat dit recept – en vele anderen – je nog zeer vaak zullen smaken!