• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)

Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)

4 juli 2023 Door Betina Oostveen 5 Reacties

Jump to Recipe

Bij Grieks eten denk je waarschijnlijk direct aan een ‘mixed grill’ Maar wist je dat de meeste Griekse vleesspecialiteiten gewoonweg in een braadpan worden bereid. Dit Griekse stoofvlees met orzo is zo’n klassieker en liefhebber van velen. En die wil jij ook gaan proeven!

Wat is Giouvetsi?

Giouvetsi is een traditioneel Grieks vleesgerecht met tomatensaus en kritharaki, bij ons beter bekend als orzo pasta. Voor het stoofvlees wordt vaak rundvlees of lamsvlees gebruikt en dan met voorkeur een stuk vlees dat goed dooraderd is met vet. Het vlees wordt gegaard in een tomatensaus, eventueel met een scheutje rode wijn. En daarna wordt er orzo en bouillon aan toegevoegd. De pasta zuigt zich vol met saus en maak een verrukkelijk recept dat echt als Grieks comfortfood gezien mag worden. In restaurants wordt giouvetsi in kleine ovenschaaltjes geserveerd en afgetopt met geraspte kaas. Zet ze even onder de gril en de ervaring is compleet!

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl

Nog meer Griekse gerechten om van te smullen

Griekenland is voor lekkerbekken een paradijs op aarde. Hier komen echt verrukkelijk en smaakvolle gerechten vandaan. Niet alleen dit Griekse stoofvlees met orzo genaamd Giouvetsi is een bekende. Maar ook de gehaktstaven in tomatensaus genaamd keftedes zijn een favoriet! Uiteraard mogen we de broodjes gyros voor de lunch niet vergeten. Serveer je vleesgerechten eens met tzatziki yoghurt-komkommerdip, die overigens ook heel erg lekker is met brood. En sluit je Griekse maaltijd af met een glaasje Metaxa digestief. Heerlijk! Check hier nog veel meer recepten uit de Griekse keuken op een rijtje.

Ben je grote fan van stoofschotels met vlees, net als deze Griekse Giouvetsi met orzo? Check hier dan nog meer stoofvlees recepten op een rijtje!

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl

Print

Recept: Griekse stoofvlees met orzo (Giouvetsi)

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Je maakt Giouvetsi met vet geaderd vlees dat zo heerlijk uit elkaar valt na het stoven. Riblappen zijn de beste keus, maar sukadelappen zijn een goede tweede. Gebruik in ieder geval geen magere runderlappen voor het maken van dit Griekse stoofvlees met orzo. Dit is een echte Griekse vlees specialiteit en moet je absoluut eens een keertje proberen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 2.5 uur stoven
  • Total Time: 3 uur en 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x

Ingredients

Scale
  • 700 gram sukadelappen
  • 20 gram roomboter
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 400 gr tomatenblokjes (in blik)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 tl gedroogde tijmblaadjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 150 ml rode wijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 250 gram orzo
  • 75 gram geraspte kaas
  • 5 gram peterselie, fijngehakt
  • peper & zout
  • Griekse olijfolie

Instructions

  1. Dep de sukadelappen droog met keukenpapier en snijd in grote blokken van 3 x 3 cm. Smelt de roomboter in een ruime braadpan en voeg tevens een scheutje olijfolie toe. Bak de blokken rondom aan tot ze dichtgeschroeid zijn. Voeg daarna de uien en knoflook toe en schep om tot deze zacht zijn.
  2. Voeg de tomatenblokjes, laurier, kaneelstokje, tijm, oregano en de wijn toe en breng aan de kook. Het vlees dient net ‘onder’ te staan, dus voeg desnoods alvast iets van de bouillon toe. Zodra het kookt verlaag je het vuur naar lage temperatuur, plaats de deksel en stoof je het vlees in 2.5 uur gaar.
  3. Verwijder de laurier en voeg de orzo – ongewassen- toe aan de pan. Schenk hier de (rest van de) bouillon op, verhoog het vuur naar middelmatig en dek de pan af met deksel. Check de bereidingstijd van de orzo op de verpakking, meestal is dit 10 -15 minuten. Roer tussentijds een paar keer even goed door met een spatel om aanbranden te voorkomen.
  4. Mocht de pan droog koken maar de orzo is nog niet gaar? Dan voeg je een klein beetje extra water toe.
  5. Serveer de Giouvetsi met geraspte kaas en peterselie er bovenop.

Notes

Maak dit gerecht helemaal restaurantwaardig door de Giouvetsi in kleine ovenschaaltjes, ramequines of aardwerken tapasschaaltjes te scheppen. Top af met de kaas en grill kort in de oven tot de kaas gesmolten is. Zo kun je alvast eea voorbereiden en klaarzetten voor als je thuis een Griekse avond organiseert.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

griekse stoofvlees met orzo giouvetsi © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit Griekse stoofvlees met orzo genaamd Giouvetsi wilt gaan maken!

Category: Vlees Recepten Tags: alcohol, Griekse keuken, hoofdgerechten, Kaas, kaneel, laurier blad, oregano, orzo, peterselie, rode wijn, rundvlees, sukadelappen, tomaten, uien, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pastasalade met nectarine en mozzarella
Volgend bericht: 15x Tex Mex recepten »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ellen

    21 oktober 2022 om 3:49 pm

    Kan ik dit gerecht ook een dag van tevoren maken en dan een dag later opnieuw verwarmen op het fornuis? Of verandert dan de structuur en/of smaak van het gerecht?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 oktober 2022 om 9:18 am

      Hi Ellen,

      Het kan zeker, maar de orzo zuigt zich vol met het stoofvocht dus dat wordt best een stevig geheel. Beste is dan om enkel het stoofvlees vooraf te maken. Als je het dan gaat serveren opnieuw opwarmen en de orzo en kaas toevoegen.

      Beantwoorden
  2. I De Lange

    24 mei 2023 om 1:21 pm

    Hi, kan ik dit ook in de slowcooker maken, wanneer voeg ik dan de orzo toe?

    Vriendelijke groet
    Ilja de Lange

    Beantwoorden
  3. Pascal

    12 september 2024 om 2:43 pm

    Deze thuis al een paar keer gemaakt, en vandaag in Griekenland ook gegeten.

    Hier hebben ze de orzo wat langer meegekookt waardoor het gerecht iets zachter/romiger is
    Qua smaak: 10 punten voor het recept!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      13 september 2024 om 1:53 pm

      Hi Pascal,
      dit vind ik echt een super leuke reactie! Dank je wel en ik hoop dat dit recept – en vele anderen – je nog zeer vaak zullen smaken!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in