Granola is een krokante muesli, eigenlijk een soort van Cruesli. Maar met dit recept voor homemade granola met appel en cranberry heb je een veel gezondere variant te pakken! Het is in ieder
Ik wordt heel vervelend en chagrijnig als ik niet op tijd eet. Iets met een flinke dip in mijn suikerspiegel. Daarom ben ik de afgelopen maanden steeds vaker aan het experimenteren met havermout recepten. En laat je nu van havermout vlokken ook heel eenvoudig zelf crunchy granola kunnen maken.
Voedselzandloper proof
In het Voedselzandloper kookboek las ik namelijk dat havermout je suikerspiegel in toom houdt. En daarnaast is het ook nog eens glutenvrij, en daar is mijn buik helemaal blij mee. Als kind was ik altijd dol op cruesli, maar die zitten natuurlijk boordevol gerafineerde suiker, dus maak ik deze voortaan gewoon zelf en laat de suiker achterwegen. En door de heerlijkste noten en gedroogde fruitsoorten toe te voegen kun je eindeloos variëren en je granola prima op smaak brengen.
Winterse granola met appel en cranberry
Deze granola is een echte winterse variant die ik bedacht voor die koude winterse ochtenden. Met heerlijke stukjes appel, cranberry en pumpkin spice kruiden ben ik helemaal in een winterse sfeer. En hoewel ik deze granola met meerdere noten gemaakt heb, blijft mijn favoriet bij deze smaken: de hazelnoot en de blanke amandel. Maar schroom niet om gerust een andere soort toe te voegen hoor. Â Neem gewoon even de tijd om een bakplaat vol te bakken, maar dan kun je een hele maand genieten van een homemade winterse granola met appel en cranberry. Heerlijk!
PrintRecept: Granola met appel en cranberry
- Cook Time: 35 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 1 flinke pot 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 250 gram havermout vlokken,
- 40 gram (gebroken) lijnzaad,
- 50 gram zonnebloempitten,
- 80 gram pompoenpitten,
- 150 gram noten, het liefst een mix van blanke amandelen, hazelnoten en paranoten,
- 1 eetlepel pumpkin spice kruiden, of koekkruiden,
- 1/8 theelepel zout,
- 3 flinke eetlepels honing,
- 6 eetlepels (olijf)olie,
- 5 eetlepels water,
- 100 gram gedroogde appelringen,
- 50 gram gedroogde cranberry.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160 graden – 145 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet apart.
- Meng in een grote kom de havermout, lijnzaad, de pitten en de noten, samen met de pumpkin spice en zout door elkaar.
- Verhit een steelpannetje op middelhoog vuur met de honing, olie en water. Breng net aan de kook en giet daarna bij het havermout mengsel. Roer het geheel goed door zodat alles bedekt is in de olie.
- Spreid uit op de bakplaat en gebruik een spatel om licht aan te drukken. Stop de plak in de voorverwarmde oven en bak in 25-30 minuten af. Laat hierna afkoelen op de bakplaat en verkruimel eventueel in grove stukken.
- Hak ondertussen de appelringen fijn, en mix deze samen met de cranberry’s door de granola. Deze granola met appel en cranberry is nu zeker nog een maand houdbaar, mits bewaard in een afgesloten pot.
Check voor nog meer granola recepten ook deze Tropical Granola met banaan en kokos en Marrakech Granola met abrikozen en pistache.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Sabine
Ziet er goed uit! Al is het onderhand wel tijd voor een lentevariant;-)
Betina Oostveen
Binnenkort! Die ben ik namelijk nog een beetje aan het fine-tunen 🙂
Groetjes Betty
Chris
Wat een goed idee om er koekkruiden door te doen. Het klinkt heerlijk!
Lianne - Focusonfoodies.nl
Ziet er zalig uit, en prachtige foto!