Het is vandaag BLUE MONDAY! En laat ik nu net een heerlijk recept hebben dat je humeur weer helemaal goed zal maken! Daarnaast zijn deze gezonde havermout pancakes glutenvrij en suikervrij!
Is havermout glutenvrij?
Voor mijn gezonde pancakes gebruik ik dikwijls havermout ter vervanging van bloem. Bovenstaande vraag heb ik dus al vaker voorbij zien komen. Havermout is van nature glutenvrij, maar kan tijdens verwerking en transport toch in aanraking komen met tarweproducten, die gluten bevatten. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld met een muesli zonder noten: deze kan op een band hebben gelegen waar eerder die middag noten-producten zijn getransporteerd en dus niet geschikt voor mensen met een noten-allergie. Check dus altijd de verpakking op een glutenvrij kenmerk en dan weet je het zeker.
Nog meer gezonde havermout pancakes
Je kunt zoveel variëren met havermout als vervanger van bloem. Niet voor niets is het een veel gebruikt ingrediënt voor het ontbijt en pannenkoekjes maken. En inmiddels zijn er zoveel variaties voor gezonde havermout pancakes dat je iedere dag van de week wel een nieuw recept kunt proberen. Maak bijvoorbeeld ook eens deze: gezonde(re) pancakes met appel en yoghurt, deze weldadige chocolate-chip pancakes. Of ga eens voor grote chocolade pannenkoeken met aardbeien en deze simpele ingrediënten bananenpannenkoekjes. Enjoy!
Recept: Gezonde Havermout Pancakes
Deze gezonde havermout pancakes glutenvrij en suikervrij! Ze worden gemaakt met eieren, banaan en dadels en zijn een guilt-free pleasure ontbijt op deze Blue Monday!
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 20 minutes
- Yield: 12 stuks 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 185 gram havermout,
- 3 theelepels bakpoeder,
- 1 banaan,
- 2 dadels, ontpit,
- 2 grote eieren (L),
- 1 theelepel gemalen kaneel,
- 225 ml amandelmelk,
- 1 eetlepel kokosolie, om in te bakken.
Extra:
- foodprocessor,
- bakplaat met anti-aanbak laag (of koekenpan),
- Spatel of garde.
Instructions
- Maal de havermout fijn in de foodprocessor en zet daarna apart. Roer alvast het bakpoeder door de havermout, om goed te verdelen.
- Pel de banaan, breek in grove stukken. Hak de dadels in stukjes. Stop de banaan, dadels, eieren en kaneel in de foodprocessor en mix totdat alles gemengd is.
- Giet het banaan-ei mengsel en amandelmelk bij de gemalen havermout en meng goed door met behulp van een spatel of garde.
- Verhit ondertussen de bakplaat en smelt hier een klein theelepeltje kokosolie op. (Mocht je een koekenpan gebruiken, dan zul je meer olie nodig hebben)
- Schep met een sauslepel 3-6 hoopjes beslag op de plaat en laat minstens 1 minuut bakken. Check of de onderkant mooi lichtbruin gebakken is en draai dan vervolgende de pancake om..
- Laat de andere kan ook minstens 1 minuut bakken. Serveer de gezonde havermout pannenkoekjes terwijl ze warm zijn, want dat is het allerlekkerst!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Serveersuggesties gezonde havermout pannenkoekjes:
- Gebruik 4 havermout pannenkoekjes op een torentje te bouwen
- Beleg elke laag met 4 dunne plakjes banaan.
- Strooi hier een paar cacaonibs en walnoten overheen.
- Overgiet het geheel met honing, maple syrup, aguave siroop of stroop.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gezonde havermout pancakes wilt gaan maken!
Bjorn
oeh dit ziet er wel heel erg lekker uit en nog semi gezond ook. Bedankt voor het recept.
Betina Oostveen
Graag gedaan en eet smakelijk natuurlijk!
Ellen van Loon
Hallo
De pancakes met havermout smaken heerlijk, zijn eenvoudig te maken ook met een staafmixer.
Ik vraag me af hoeveel calorieën je moet rekenen.
Alvast bedankt voor de reactie.