Ik kan geen genoeg krijgen van bananen, en de laatste tijd ben ik ook aan het ontbijten geslagen met bananenpannenkoekjes en verse aardbeien. Het past immers goed bij het zomerse aardbeien seizoen, en de bananenpannenkoekjes zijn heerlijk vullend. Zo kom ik wel aan mijn twee stuks fruit per dag!
Het recept is super simpel, en bestaat voornamelijk uit banaan en ei. Je kunt het dus ook meer zien als een omelet met banaan. Maar om ze toch wat meer als pannenkoekjes te laten proeven voeg ik nog wat extra’s toe. Lijnzaad zit boordenvol Omega 3 vetzuren, alleen vindt ik dat mijn bananenpannenkoekjes hierdoor soms ‘uit elkaar’ vallen tijdens het omkeren. Maar een ander glutenvrij alternatief is boekweitmeel, die ook letterlijk binding geeft aan je pannenkoekjes. En deze twee samen geven perfecte, gezonde en glutenvrije pannenkoekjes voor een lekkere start van de dag!
Recept voor 2-3 Bananenpannenkoekjes:
(ontbijt voor 1 persoon)
Ingrediënten:
- 1 middelgrote banaan,
- 1 groot ei (L),
- 2 theelepels boekweitmeel,
- 1 theelepel (gebroken) lijnzaad,
- 1 theelepeltje gemalen kaneel,
- olijfolie of kokosvet om in te bakken,
- optioneel: wat vers fruit om mee te garneren.
Extra:
- Foodprocessor (maar zonder kan ook),
- Koekenpan.
Bereidingstijd: 5-10 minuten. Bereidingswijze:
- Optie 1) Pel de banaan, breek in stukken en voeg samen met het ei in de foodprocessor. Voeg hierna de lijnzaad, boekweitmeel en kaneel toe en pureer alles door elkaar.
- Optie 2) Pel de banaan en prak deze met een vork helemaal fijn. Kluts hier een ei doorheen, en roer vervolgens de lijnzaad, boekweitmeel en kaneel door heen.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en schep hier 2-3 hoopjes beslag in. Je kunt in een grote koekenpan ook 1 grote pannenkoek maken. Bak de bananenpannenkoekjes aan weerszijden totdat deze gaar zijn. (bij mij duurt dat 2 minuten per kant).
- Laat de bananenpannenkoekjes op een bord glijden en serveer met wat vers fruit en eventueel was extra (kokosbloesem)suiker of honing.
Hoi Betina,
Kan het ook met havermoutmeel?
Groet, Wilma
Hi Wilma,
wat mij betreft wel hoor! 🙂
Groetjes, Betty
Wat een heerlijk recept.
Net uitgeprobeerd, het hele gezin vond ze heerlijk!
Hi Iris,
goed zo, en dat vind ik altijd erg leuk om te horen!
Goed weekend!
Groetjes, Betty
Lijken me heerlijk! Passen deze ook in een ‘low carb’ menu of is dit nu een heel stomme vraag? 😉
Hi Noor,
niet in de beginfase, want dan mag er helemaal geen fruit worden toegevoegd.
Op het moment dat het programma de bananen weer toestaat, kun je deze pannenkoekjes maken met lijnzaad.
(geen boekweit)
Groetjes, Betty