In menig restaurants kom ik zacht gegaarde buikspek regelmatig tegen. Maar zelf thuis bereiden is eigenlijk ook heel makkelijk. Met dit recept voor gemarineerde buikspek van de barbecue heb je een overheerlijk – en relatief snel – barbecue recept voor slowcooked vlees te pakken.
Lekker en makkelijk recept voor gemarineerd buikspek
Het merk Aviko, beter bekend van de diverse aardappel producten te vinden in de supermarkt, brengt de afgelopen jaren steeds een ‘Buurttafel receptenboek’ uit. Ze hebben hiervoor de handen ineen geslagen met Vlaamse chef kok Wim Ballieu (24Kitchen en restaurant Balls & Glory) en dan mag je overheerlijke recepten met hun aardappels verwachten. Vorig jaar ging ik aan de slag met dit recept voor ricotta uit de oven. En in het boek van dit jaar staat een lekker en makkelijk recept voor gemarineerde buikspek met venkel, oregano en BLT gratins.
Hoewel het boek van 2020 al compleet uitverkocht is, wilde ik toch heel graag dit recept voor gemarineerde buikspek met jullie delen, want wat hebben wij hiervan gesmuld zeg! En eigenlijk is het best een makkelijk recept! Loop dus gerust even binnen bij je lokale slager en vraag om een kilo buikspek. Hij zal het vrijwel standaard op voorraad hebben liggen, want hier worden immers dagelijks de verse speklappen van gesneden.

Nog meer BBQ recepten met vlees
Kun je geen genoegen krijgen van barbecue recepten zoals dit gemarineerde buikspek? Check hier maar liefst 20x BBQ recepten met vlees, vis of gevogelte op een rijtje! Oh en die Aviko-bacon-lettuce-tomato-gratins (BLT) zijn zooooo ontzettend lekker dat je die gerust vaker op het menu kunt zetten. Niet alleen bij dit recept voor buikspek van de barbecue maar ook een ander stukje vlees, vis of gevogelte. En ik denk zelfs dat het een mooi luxe feestdagen bijgerecht kan zijn!
Recept: Gemarineerde Buikspek van de BBQ

In menig restaurants kom ik zacht gegaarde buikspek regelmatig tegen. Maar zelf thuis bereiden is eigenlijk ook heel makkelijk. Met dit recept voor gemarineerde buikspek van de barbecue heb je een overheerlijk – en relatief snel – barbecue recept voor slowcooked vlees te pakken. Heerlijk met de BLT gratins van Aviko!
- Prep Time: 20 minuten + 2 uur marineren
- Cook Time: 1.5 – 2 uur
- Total Time: 4 – 4.5 uur
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Method: Grillen
- Cuisine: BBQ keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 1 kilo buikspek, zonder zwoerd
- 1 el venkelzaad
- 1 el gedroogde oregano
- 4 el olijfolie
Voor de ‘BLT’ gratins:
- 3 verpakkingen Aviko gratins met Ementaler a 4 stuks (diepvries)
- 12 plakjes tomaat
- 24 plakjes bacon of ontbijtspek
- 100 gr fijngesneden ijsbergsla
- 6 el knoflooksaus
Extra:
- vijzel
- blaadslede of ovenschaal
- lekbakje met een laagje water
- BBQ
Instructions
- Dep het buikspek droog met wat keukenpapier. Gebruik een vijzel om het venkelzaad en oregano te kneuzen en vijzel er de olijfolie door.
- Leg het buikspek in de schaal en wrijf hem geheel goed in met de marinade. Dek de schaal af en laat minstens 2 uur marineren in de koelkast.
- Verhit de BBQ (of oven) voor tot 160 graden. Plaats, onder het rooster, een (aluminium) lekbakje met een laagje water om het vet op te vangen. Leg dan het buikspek rechtstreeks op het barbecuerooster (INDIRECTE hitte) en bestrooi met zout en peper. Sluit de barbecue en rooster het buikspek in 1,5 – 2 uur bruin en gaar.
- Ondertussen ga je vast de BLT-gratins maken. Leg de plakjes tomaat op de gratins. Gebruik vervolgens 2 plakjes ontbijtspek om de zijkant in te wikkelen. Bestrooi naar smaak met een beetje zout en peper. Plaats de gratins in een ovenschaal en zet deze NA 1 uur bereidingstijd van het buikspek erbij op het rooster. De gratins blijven er net zo lang op liggen als de resterende bereidingstijd van het buikspek.
- Haal het buikspek van de barbecue en verplaats op een grote snijplank. Laat onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. Snijd daarna in plakken.
- Verdeel de helft van de ijsbergsla over een mooie serveerschaal. Plaats hier de BLT gratins op en verdeel er de rest van de ijsbergsla overheen. Maak af met een dotje knoflooksaus. Serveer beiden direct.
Eet smakelijk!
Notes
Voor de bereiding van het buikspek kun je ook een thermometer gebruiken. Steek deze in het dikste stuk van het spek. Blijf verwarmen tot je een kerntemperatuur van 80 graden bereikt hebt. Dit duurde bij ons ook circa 2 uur.
Keywords: BBQ, vlees, buikspek, varkensvlees, oregano, venkel, aardappels

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je gemarineerde buikspek voor op de BBQ wilt gaan bereiden!

Voor dit recept heb ik het kookboek opgestuurd gekregen van Aviko. Maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en ervaring. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.
Geef een reactie