De aubergine is een heerlijke, veelzijdige groente, die veel gebruikt wordt in de Mediterrane keukens. Vandaag laat ik jullie zien hoe je heel eenvoudig gegrilde aubergines maakt. Deze kun je zelf in een grillpan of op de BBQ bereiden.
Deze vleesachtige groente doet het heel goed in de oven, in stoofschotels, maar ook voor bijvoorbeeld Baba Ganoush dip. Aubergines zijn echt het allerlekkerst als ze nog lauw-warm zijn. Deze typisch Mediterrane groente is ook ideaal om te grillen in de grillpan of BBQ. Met een paar mooie grill strepen stop je het ene plakje na de ander in je mond. En doordat het zulke heerlijke kleine hapjes zijn kun je dit bijgerecht ook serveren als onderdeel van je tapas plank of als Mezze.
Op mijn werk hebben wij een tosti ijzer en ik heb deze gegrilde aubergines ook wel eens in het tosti apparaat klaargemaakt! Wist je dat aubergines trouwens boordevol vezels zitten? IMaak er bijvoorbeeld ook eens deze gepofte aubergine met gietenkaas mee. Of ga voor de bekende Turkse Imam Bayildi gevulde aubergines uit de oven.
Recept voor gegrilde aubergines:
(bijgerecht voor 2-3 personen)
Ingrediënten:
- 1 grote aubergine,
- 3-4 eetlepels olijfolie,
- 2 theelepels paprikapoeder,
- 1 theelepel gedroogde tijm,
- 1/2 theelepel gedroogde oregano,
- peper & zout.
Extra: grillpan en kwast.
Bereidingstijd: 15-20 minuten.
Bereidingswijze:
- Was de aubergine en snijd in plakken van 5 mm dik. Klop in een kommetje de olie en kruiden door elkaar, en breng op smaak met peper en zout.
- Verhit de grillpan op hoog vuur. Kwast ondertussen 1 zijde van de aubergines in met het oliemengsel. Leg deze kant omlaag in de grillpan, en gril de aubergine gedurende 2-3 minuten. Kwast de bovenkant ook met het oliemengsel en draai de aubergine om in de pan. Gril de andere zijde ook 2-3 minuten. Laat de gegrilde aubergines op een bord glijden en bak een volgende set met aubergine plakjes.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Simone
O lekker Betina! Ben dol op aubergine en gegrild zijn ze toch wel het allerlekkerst denk ik zo!
Ria
In één woord: Heerlijk! Ik heb er op het laatst nog een plakje geitenkaas opgelegd. Verder niets nodig!
Betina Oostveen
Oohh lekker, en bedankt voor de tip!
Franklin
Ik ken deze groente al heel lang, op jonge leeftijd op Java werd het met de indische maaltijd al geserveerd en op verschilende manier verwerkt in gerechten . Wij eten dit nog steeds heel vaak. Wel op een andere manier klaar gemaakt
Jeroen_Swiss
Ik rol in de plak aubergine een stukje gekruide kip – prikker er door en klaar. In de oven als hierboven beschreven en opdienen als voorgerecht / bij de borrel.
Betina Oostveen
Hi Jeroen,
dank je wel voor de tip, want dat klinkt echt heerlijk!
Lex Froeling
Waarom geen verse tijm en oregano? Veel smakelijker…
Betina Oostveen
Het is maar net wat je om handen hebt natuurlijk.
1 eetlepel vers, is gelijk aan 1 theelepel gedroogd, dus vervang het gerust door verse kruiden.
Shirley-Jane
Voor de ongeduldige grillers onder ons kun je de aubergine ook overdwars snijden. Doet niets af aan de smaak en je hebt lekker grotere plakken.
Zelf doe ik er ook nog plakjes tomaat en mozarella tussen 2 plakken aubergine. In mijn geval wordt het dan een beetje een kliederboel, maar yummie wat lekkerrr!
Betina Oostveen
Hi Shirley,
dank je wel voor je tip! En ik ben blij dat het gesmaakt heeft!! Heb je ook dit recept voor aubergines uit de oven gezien? https://bettyskitchen.nl/aubergines-met-feta-uit-de-oven/