• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Lunch recepten / Citroen marmelade met tijm

Citroen marmelade met tijm

31 mei 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Onlangs maakte ik een nieuwe batch limoncello. Zoals je wellicht weet wordt deze enkel getrokken van de citroen schil en dan heb je heel veel vruchtvlees over. Maak daar deze heerlijke citroen marmelade met tijm van en je hebt een heerlijk beleg voor op brood, koekjes en meer.

Zelf marmelade van citroen maken

Ik hou echt niet van etenswaren weggooien, maar 8 citroenen zonder schil kun je helaas niet zo heel lang bewaren. Mijn foodie friend Jadis van TheLemonKitchen.nl vertelde mij dat zij veelal citrus marmelade maakt van de citroenen die ze over heeft na het maken van limoncello. Onderstaande bereidingstechniek heb ik dankzij haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicily geleerd. Maar ik gebruik dus alleen citroenen zonder schil voor dit recept en het ‘wit’ kun je gewoon laten zitten. Ja dit is een tikkeltje bitter maar dat maak je goed met de suiker. En daarnaast bevat dit witte gedeelte de pectine die nodig is om de marmelade te conserveren. Lekker laten zitten dus! Tijm gaat ook altijd heel goed in combinatie met citroen en brengt deze marmelade met citroen en tijm echt in balans qua smaken.

Wist je dat jam en marmelade feitelijk hetzelfde zijn? Echter maak je jam van allerlei soorten fruit en wordt marmelade altijd van citrusvruchten gemaakt.

recept citroen marmelade met tijm © bettyskitchen.nl
recept citroen marmelade met tijm © bettyskitchen.nl
recept citroen marmelade met tijm © bettyskitchen.nl

Nog meer homemade jam recepten

Jam en marmelade maken is van oudsher natuurlijk DE manier om een overschot aan fruit te verwerken zodat het langer houdbaar is. Jam is heerlijk brood beleg en deze citroen marmelade met tijm past ook perfect op een crostini met geitenkaas. Maar je kunt jam of marmelade dus ook gebruiken om jam koekjes van te maken. Overigens is deze Italiaanse crostata een heerlijk taartje dat gevuld wordt met jam of marmelade. Zo lekker! Neem ook eens een kijkje bij onze vele andere jam recepten.


Print

Recept: Citroen marmelade met tijm

Print Recipe

Heb je net limoncello gemaakt van citroen schillen en nu zit je met een overschot aan vruchtvlees?  Maak daar deze heerlijke citroen marmelade met tijm van en je hebt een heerlijk beleg voor op brood, koekjes en meer.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 uur
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 12 uur +
  • Yield: 2 kleine jampotten 1x
  • Category: jam en marmelade
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram citroenen, zonder schil, met wit er nog aan
  • 400 gram fijne suiker
  • 200 gram rietsuiker 0f lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels tijmblaadjes

Extra:

  • ruime kookpan
  • spatel
  • staafmixer
  • gesterilieerde jampotten of weckpotten

Instructions

  1. Snijd de citroenen in dunne plakjes. Verwijder enkel de pitten en stop het vruchtvlees in een mengkom.
  2. Giet hier de suiker overheen en roer even om. Dek de kom af met folie en laat een nachtje buiten de koelkast staan.
  3. De volgende ochtend heb je een nat citroen mengsel. Giet dit in de kookpan en breng aan de kook. Verlaag nu het vuur naar middelmatig en verwarm gedurende 5 minuten. Blijf ondertussen goed roeren met een spatel over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen.
  4. Pureer het citroenmengsel met een staafmixer en voeg daarna pas de tijmblaadjes toe.
  5. Zet het vuur iets hoger en laat de marmelade 5 minuten extra zachtjes doorkoken. Blijf ook hier weer goed roeren over de bodem van de pan.
  6. Draai het vuur uit en schenk de hete vloeistof over in steriele weckpoten of schoongemaakte jampotjes. Draai de deksel er stevig op.
  7. Zet de potjes ondersteboven in een koud water bak en laat de potten vaccuum trekken tijdens het afkoelen. In de voorraadkast zijn ze hierna gerust een paar maanden houdbaar. Eenmaak geopend adviseer ik de citroen marmelade binnen een paar weken op te peuzelen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Een jam gemaakt van citrusvruchten heet marmelade. Je kunt dit met citroenen (met of zonder schil) maar ook manderijnen en (bloed)sinaasappels maken. 

Keywords: jam, marmelade, citroen, tijm, high tea, koekjes,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Serveer suggestie: crostini met geitenkaas spread

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van citroen marmelade met tijm!

Category: High Tea Recepten, Lunch recepten Tags: broodbeleg, citroen, Glutenvrij, Italiaanse keuken, jam, marmelade, suiker, tijm

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gevulde tomaten met ei
Volgend bericht: Nutella Custard Toast »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten Tartiflette met spek en kaas (video)
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in