• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Pizza Recepten / Pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes – Uit The Lemon Kitchen Sicilie kookboek

Pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes – Uit The Lemon Kitchen Sicilie kookboek

26 april 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jullie weten inmiddels wel dat pizza mijn absolute guilty pleasure is! Speciaal voor de liefhebbers deel ik nu een echte Siciliaanse pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes. Afkomstig uit het nieuwste kookboek van mijn foodiefriend Jadis van The Lemon Kitchen. Dit is een heel bijzonder pizza recept die de afgelopen weken velen al compleet versteld heeft doet staan.

Over the Lemon Kitchen Sicilie kookboek

Twee jaar geleden veroverde Jadis Schreuder onze harten met haar allereerste The Lemon Kitchen kookboek. Een informatief kookboek die een ware ode aan de citroen bracht. Gebundeld met heerlijke recepten kwam er tussen de regels al duidelijk naar voren dat Jadis grote fan is van de citroenen van het Italiaanse eiland Sicilië. Niet voor niets is ze de afgelopen jaren zeer regelmatig naar het eiland geweest en heeft ze er elk seizoen meegemaakt. Het was dus ook geen verrassing dat deze maand haar tweede kookboek uitbracht werd genaamd: THE LEMON KITCHEN SICILIE!

Wil je meer te weten komen over Jadis Schreuder en wat je allemaal kunt doen met citroenen? Ga dan naar haar website TheLemonKitchen.nl.

Siciliaans Pistache ijs & Brioche bollen
foto door: Lin Woldendorp

De Siciliaanse keuken en recepten

Na het lezen van dit boek gaan jullie spontaan naar Sicilië op vakantie willen. Op dit eiland gaat alles een beetje anders dan in de rest van Italië en dat proef je ook in de keuken terug. De achtergrond informatie die Jadis verzamelde over ‘the way of life’ op het eiland is zo leuk en informatief. De keuken kenmerkt zich als ‘Cucina Povera’ wat zich laat vertalen als ‘armeluis’ keuken. In mijn optiek de meest traditionele en echte Italiaanse familierecepten dus. Van basisrecepten – om de voorraadkast mee te vullen – tot zelfgemaakt brood, pizza en deeg. Maar dus ook typisch Siciliaans streetfood, antipasti, pasta recepten en dolci die niet alleen in Sicilië hun weerga kennen. Tijdens de boeklancering proefde ik deze Siciliaanse pizza met mortadella, pistache en burrata die mij compleet deed watertanden. Ik wist meteen dat ik dit recept ook met jullie moest gaan delen!

recept Siciliaanse pizza met mortadella burrata en pistachenootjes © bettyskitchen.nl
recept Siciliaanse pizza met mortadella burrata en pistachenootjes © bettyskitchen.nl

Zelf pizza met Mortadella en burrata maken

Mortadella is een echte Italiaanse worst, of eigenlijk vleeswaren. Hij is herkenbaar aan de witte stukjes en soms worden er ook pistachenoten aan toegevoegd. Mortadella is verrukkelijk op een broodje of als antipasti. Maar dus ook als beleg op een pizza! Jadis combineerde deze op prachtige wijze als topping voor deze pizza met mortadella, pistache en burrata. De pizzadeeg bodem maak je natuurlijk ook zelf en deze wordt daarna enkel belegd en gebakken met mozzarella, geen tomatensaus dus. Tevens wordt de pizza afgemaakt met pistachenoten, die in overvloed op Sicilië te vinden zijn en natuurlijk mag de citroen zeste niet ontbreken. Het eindresultaat is echt fantastisch!


Heb je deze al in huis?


recept Siciliaanse pizza met mortadella burrata en pistachenootjes © bettyskitchen.nl

Print

Recept: Pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes

recept Siciliaanse pizza met mortadella burrata en pistachenootjes © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze Siciliaanse pizza wordt niet gemaakt met tomatensaus! Hij wordt enkel gebakken met mozzarella in de (pizza)oven en daarna wordt de goudgele bubbelende bodem belegd met mortadella worst een bol burrata, pistachenootjes en citroen zeste! Zo eenvoudig maar lekker! Zet jij vandaag ook deze ‘Pizza ca mortadella, burrata e pistacchi‘ op het menu?

  • Author: Uit The Lemon Kitchen Sicilië kookboek
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 5-6 min.
  • Total Time: 30 minuten +
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Pizza
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 50 gr mozzarella
  • 50 gr dunne plakjes mortadella
  • 1 kleine bol burrata
  • 10 pistachenootjes
  • zeste van ½ biologische citroen

Instructions

  1. Ga als eerste aan de slag met het pizzadeeg maken. In het kookboek staat dit recept ook uitgewerkt, maar in principe is de bereidingswijze nagenoeg hetzelfde als dit recept. Je kunt natuurlijk ook een koelvers pizzadeeg uit de supermarkt gebruiken. Als het deeg maar klaar is om belegd en afgebakken te worden.
  2. Verwarm de oven voor op 225 – 250 graden (de maximale stand). Druk het deeg mooi dun uit op een pizzabakplaat of pizzasteen. Probeer de rand een beetje op te bollen voor een dikkere en zachte korst.
  3. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over het deeg, maar laat de rand vrij. Bak de pizza in de oven gedurende 5-6 minuten.
  4. Zodra de warme pizza uit de oven komt beleg je deze met de mortadella. Plaats in het midden een bolletje burrata. Hak de pistachenootjes fijn. Tip van Betty: stop in een boterham zakje en plet met behulp van een deegroller. Strooi de pistache royaal over de pizza met mortdella en burrata en maak het af met wat citroen  zeste er over heen. Serveer direct.

Buon appetito!

Notes

Je kunt dit recept ook bereiden in een pizzaoven of op de barbecue, op een temperatuur van 300 – 350 graden. De baktijd van de pizza wordt dan verkort naar 2 -3 minuten.

 

Keywords: pizza, deeg, bloem, gist, zout, semolina, burrata, mortadella, pistachenootjes, citroen

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept Siciliaanse pizza met mortadella burrata en pistachenootjes © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je thuis aan de slag wilt gaan met het maken van deze pizza met mortadella, burrata en pistachenootjes naar recept van The Lemon Kitchen!

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Category: Pizza Recepten Tags: bloem, burrata, citroen, deeg, gist, hoofdgerechten, Italiaanse keuken, Kaas, mozzarella, pistachenoten, pizza, semolina, The Lemon Kitchen, varkensvlees, vleeswaren

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Bulgur met geroosterde groenten
Volgend bericht: 10x Gin Tonic – perfect serve – recepten »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)
  • zelf zuurdese starter maken © bettyskitchen.nl Zelf Zuurdesem starter maken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in