Print

Recept: Citroen marmelade met tijm

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb je net limoncello gemaakt van citroen schillen en nu zit je met een overschot aan vruchtvlees?  Maak daar deze heerlijke citroen marmelade met tijm van en je hebt een heerlijk beleg voor op brood, koekjes en meer.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 uur
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 12 uur +
  • Yield: 2 kleine jampotten 1x
  • Category: jam en marmelade
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram citroenen, zonder schil, met wit er nog aan
  • 400 gram fijne suiker
  • 200 gram rietsuiker 0f lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels tijmblaadjes

Extra:

  • ruime kookpan
  • spatel
  • staafmixer
  • gesterilieerde jampotten of weckpotten

Instructions

  1. Snijd de citroenen in dunne plakjes. Verwijder enkel de pitten en stop het vruchtvlees in een mengkom.
  2. Giet hier de suiker overheen en roer even om. Dek de kom af met folie en laat een nachtje buiten de koelkast staan.
  3. De volgende ochtend heb je een nat citroen mengsel. Giet dit in de kookpan en breng aan de kook. Verlaag nu het vuur naar middelmatig en verwarm gedurende 5 minuten. Blijf ondertussen goed roeren met een spatel over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen.
  4. Pureer het citroenmengsel met een staafmixer en voeg daarna pas de tijmblaadjes toe.
  5. Zet het vuur iets hoger en laat de marmelade 5 minuten extra zachtjes doorkoken. Blijf ook hier weer goed roeren over de bodem van de pan.
  6. Draai het vuur uit en schenk de hete vloeistof over in steriele weckpoten of schoongemaakte jampotjes. Draai de deksel er stevig op.
  7. Zet de potjes ondersteboven in een koud water bak en laat de potten vaccuum trekken tijdens het afkoelen. In de voorraadkast zijn ze hierna gerust een paar maanden houdbaar. Eenmaak geopend adviseer ik de citroen marmelade binnen een paar weken op te peuzelen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Een jam gemaakt van citrusvruchten heet marmelade. Je kunt dit met citroenen (met of zonder schil) maar ook manderijnen en (bloed)sinaasappels maken.