• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Boterkoek met witte chocolade (video)

Boterkoek met witte chocolade (video)

30 april 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Heb jij wel eens zelf boterkoek gemaakt? Dit is misschien wel het meest bekende echt Hollandse lekkernijtje voor bij de koffie ! Daarnaast hebt je er slechts een paar standaard ingrediënten voor nodig. Voor de liefhebber maakte ik een heerlijk variatierecept voor boterkoek met witte chocolade en pistachenoten! Oeh la la!

Variatie recept boterkoek met witte chocolade

Het basisrecept voor boterkoek maken staat al een tijdje op deze website en is ideaal om zelf nog extra smaakmakers aan toe te voegen. Zo bedacht ik eerder een boterkoek met gember en citroen die lekker fris van smaak is. Maar ik wilde ook graag nog een variant voor boterkoek met witte chocolade en pistachenoten maken. Gewoon omdat het kan 🙂 En laat dat nu net een wat luchtigere boterkoek geven dan je gewend bent, maar daardoor wordt hij misschien ook wel nog lekkerder! Mocht je dit recept ook gaan maken, of een van de andere boterkoek recepten, dan hoor ik graag wat je er van vindt. En natuurlijk ook welke van deze boterkoeken jouw favoriet is!

recept boterkoek met witte chocolade © bettyskitchen.nl
recept boterkoek met witte chocolade © bettyskitchen.nl
recept boterkoek met witte chocolade © bettyskitchen.nl

Nog meer bakrecepten met witte chocolade

Als het op chocolade eten aan komt, dan ben ik zeker voorstander van een paar blokjes PURE chocolade achter elkaar opsmikkelen. Ik vind een hap witte chocolade dan ook helemaal niets aan, maar kan het wel enorm waarderen in bakrecepten en bijvoorbeeld botercreme! Daar komt witte chocolade echt veel beter tot zijn recht en kan echt extra smaak toevoegen aan je gerecht! Niet alleen maakt het deze boterkoek met witte chocolade goddelijk en minder zwaar van smaak, maar het is bijvoorbeeld ook onmisbaar in dit recept voor macadamia koeken! Speciaal voor de feestdagen ging ik ook aan de slag met een Sinterklaas sloffendeeg en belegde deze met een witte chocolade room! Over room gesproken: witte chocolade doet het perfect in dit bakrecept voor cake met cream cheese topping! En wat dacht je van deze blondies die je decoreert met witte chocolade en een pecannoot?! Zorg dat je dus altijd wat witte chocolade in huis hebt om te gebruiken in je favoriete bakrecepten!


Recept Video: boterkoek met witte chocolade maken

+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Boterkoek met witte chocolade en pistache

recept boterkoek met witte chocolade © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb jij wel eens zelf boterkoek gemaakt? Dit is misschien wel het meest bekende echt Hollandse lekkernijtje voor bij de koffie ! Daarnaast hebt je er slechts een paar standaard ingrediënten voor nodig. Denk aan reoomboter, bloem en suiker namelijk! Voor de liefhebber maakte ik een heerlijk variatierecept voor boterkoek met witte chocolade en pistachenoten! Oeh la la!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: Koekjes
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gr witte chocolade
  • 250 gr bloem
  • 225 gr KOUDE roomboter
  • 175 gr (witte) basterdsuiker
  • snufje zout
  • 60 gram pistachenoten
  • beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak
  • boterkoek bakblik 23 cm
  • OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
  2. Smelt 80 gram witte chocolade au-bain marie. Roer goed door en zet apart om iets af te koelen.
  3. Stop de bloem, suiker en zout in de mengkom van de mixer. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Voeg daarna de pistachenoten en gesmolten chocolade toe. Plaats de deeghaak en mix de ingredienten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangend zacht (koek)deeg ontstaat. 
  4. Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
  5. Druk het boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk.
  6. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 20-22 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna de boterkoek in de vorm, op een rooster buiten de oven, volledig afkoelen.
  7. Smelt de overige 20 gr chocolade ook au bain marie en stop in een klein zakje. Knip hier een puntje af en trek strepen of een ruitpatroon over bovenkant van de boterkoek. Laat de chocolade ook even afkoelen. Voor het serveren snijd je de boterkoek in 16 smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept boterkoek met witte chocolade © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als deze boterkoek met witte chocolade en pistache wilt gaan maken!

Category: Koekjes recepten Tags: bloem, boterkoek, kookvideo, Nederlandse keuken, pistachenoten, roomboter, suiker, witte chocolade

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 10x Sushi recepten, maar dan net even wat anders…
Volgend bericht: Groene minestrone met risotto »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee