Maak jij deze gezonde(re) glutenvrije blondies met frambozen, banaan en hazelnoot ook op het eerstvolgende feestje dat je organiseert? Of gewoon lekker in het weekend omdat het kan? Ze staan in no-time in de oven. Hou er wel rekening mee dat ze even moet afkoelen, maar dan staat je een ware traktatie te wachten!
Blondies met een twist
Blondies behoren tot dezelfde familie als brownies. En ondanks dat verse brownies echt één van mijn guilty pleasures zijn, vind ik ze vaak wat te machtig door alle chocolade. Blondies worden echter gemaakt zonder chocolade, maar daardoor wordt er extra boter en suiker toegevoegd om diezelfde smeuïge consistentie te krijgen. Niet zo goed voor de heupen, dus maakte ik een lichtere en gezondere variant, namelijk deze blondies met frambozen en banaan! De banaan voegt de zoete smaak toe aan dit recept en zorgt ervoor dat ik minder kristalsuiker hoef toe te voegen. Daarnaast maakt het dit een lekker decadent en smeuïg cakeje waar iedereen fan van is.
Ben je fan van deze Blondies met frambozen en banaan? Voor de liefhebber hebben we hier even 10x brownie & blondie recepten op een rijtje gezet!
Nog meer bakrecepten met fruit!
Deze blondies met frambozen en banaan bevatten minder vet en suiker als gewone blondies, maar ze zijn juist wat frisser door de framboos en banaan. Bovendien bevatten ze geen chocolade of cacao. Daarnaast zijn ze een stuk gezonder en vezelrijker dan gewone blondies want ik gebruikte Teff ontbijtgranen in plaats van bloem. Maar wij hebben natuurlijk nog meer lekkere bakrecepten met fruit op de site staan voor jullie! Betty maakte ook eerder deze blondies met roze ruby chocolade en dat is ook een aanrader! Of ga eens voor lekkere smeuïge muffins voor bij de koffie of thee, zoals muffins met bessen en munt of deze appel muffins. Bakken kan zo genieten zijn!
Recept: Glutenvrije blondies met frambozen en banaan
Dit recept voor glutenvrije blondies met frambozen, banaan en hazelnoot is een feestje! Ze zijn een stuk gezonder en vezelrijker dan gewone blondies want ik gebruikte Teff ontbijtgranen in plaats van bloem. Daarnaast zijn de frambozen en banaan een uitstekende manier om het beslag te zoeten en dus minder suiker te gebruiken.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 45 minuten
- Yield: 12 stuks 1x
- Category: Cake recepten
- Cuisine: Amerikaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 200 gram roomboter
- 2 eieren
- 230 gram lichte basterdsuiker
- 2 tl. vanille aroma
- snuf zout
- 1 banaan
- 250 gram Teff 0ntbijt granen *
- 1 tl maizena
- 50 gram blanke hazelnoten
- 100 gram frambozen
Extra:
- Keukenmixer
- Brownievorm 20 – 24 cm
- bakpapier + bakspray
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (165 hetelucht). Vet alvast een brownie bakvorm in en bekleed met bakpapier.
- Smelt de roomboter en in een steelpannetje, op laag-medium vuur. Laat daarna de boter een klein beetje afkoelen.
- Klop op hoge snelheid de suiker met de eieren, zout en vanille wit en stijf met behulp van de keukenmixer. Na 5 minuten kloppen verlaag je de snelheid naar middelmatig en giet de boter in een dun straaltje bij de eieren. Niet teveel in een keer, want dan kunnen de eieren gaan stollen!
- Prak de banaan fijn en voeg deze ook aan het beslag.
- Zet daarna de keukenmixer uit en spatel de glutenvrije bloemmengsel en maizena door het blondie beslag. Vervolgens roer je ook de hazelnoten en frambozen er doorheen. ‘. Schep het beslag in de bakvorm en spreid goed uit. Doe deze stappen snel achter elkaar want anders krijg je uitgeharde ‘pap’.
- Plaats de bakvorm voor 30 minuten in het midden van de oven. Hou gedurende de oventijd in de gaten. Zodra de bovenkant te donker kleurt dek deze dan af met een stuk aluminium folie.
- Laat de glutenvrije blondies met frambozen in de vorm volledig afkoelen (wel op een rooster plaatsen). Snij vervolgens in 12 vierkante stukken en ze zijn klaar om te serveren!
Geniet ervan. Liefs, Nanda
Notes
*Glutenvrije blondies maken:
Ik heb in dit recept ‘Teff ontbijt granen’ gebruikt van het merk ‘Smaakt’. Deze bestaat uit een fijngemalen mix van teffvlokken, maismeel en volkoren boekweitmeel. Een vezelrijk en glutenvrij alternatief voor bloem dus. Het bakresultaat is fantastisch en de smaak ook, maar je kunt natuurlijk ook een andere soort glutenvrij bloem gebruiken voor dit recept.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor glutenvrije blondies met frambozen en banaan!
Mada
Hallo
Ik wil graag deze blondies maken maar mijn kleine lust geen hazelnoten.
Moet ik ze weglaten of ipv hazelnoten 50 gr frambozen toevoegen?
Alvast bedankt!
Betina Oostveen
Hi Mada,
je mag de hazelnoten ook weglaten hoor, ze zijn echt enkel voor meer smaak en een lekkere crunch.
Ik zou niet zomaar extra fruit toevoegen, want dan kan je beslag meer ‘nat’ worden en anders uitpakken.
Frits
10 uit 10! Ga door met het goede werk!
Betina Oostveen
super leuk om te horen, dank je wel!