• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Basbousa griesmeelcake

Basbousa griesmeelcake

11 augustus 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Baklava is bij velen bekend als een zoete versnapering uit het Midden-Oosten. Maar wist je dat de doordrenkte basbousa griesmeelcake een goede tweede keus is? Tijdens de vakanties naar Egypte is het steevast een van mijn favoriete keuzes voor bij een kopje thee, maar je maakt deze griesmeelcake ook heel eenvoudig zelf klaar.

Wat is Basbousa?

Basbousa is een doordrenkte cake gemaakt van o.a. griesmeel en amandelmeel. Ik ken het gebakje met name uit de Egyptische keuken, waar er soms ook gerapte kokos aan wordt toegevoegd. Maar Basbousa bestaat ook onder andere namen in de landen er omheen, zoals Besboussa, Revani of Namoura. Het klassieke kenmerk is het ruitjespatroon waarin de cake wordt gesneden en daarnaast worden de stukken ook vaak gedecoreerd met een hele amandel bovenop. Na het bakken wordt hij overgoten met suikerwater met o.a. citroensap en oranjebloesem water, waarna de cake zich volzuigt en heerlijk ‘plakkerig’ en zoet wordt. Daarnaast valt de cake door de korrelige structuur echt heerlijk uit elkaar op de tong.

recept basbousa doordrenkte griesmeelcake © bettyskitchen.nl
recept basbousa doordrenkte griesmeelcake © bettyskitchen.nl
recept basbousa doordrenkte griesmeelcake © bettyskitchen.nl

Nog meer Internationale gebakjes en lekkernijen

Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld over baklava. Ik vind het een erg lekker dessert of klein gebakje. Maar als je niet zo van krokant filodeeg houdt dan zijn deze zachte cruffins met pistachenoten een aanrader! In de Balkan heb ik meerdere malen deze ‘hemelse tongetjes’ bij de koffie geserveerd gekregen en in Egypte raakte ik verslingerd aan de kleine Gorayeba koekjes met ghee en met een nootje bovenop. En wist je dat je Budapest niet om de met chocolade gelaagde ‘Dobos Torta’ kunt? In dit lijstje met 15x gerechten uit Egypte kom je ook meerdere gebakjes en lekkernijen uit Arabische landen, zoals dus ook deze baklava met pistachenoten.


Print

Recept: Basbousa Griesmeelcake

recept basbousa doordrenkte griesmeelcake © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Bakrecept voor Egyptische basbousa semolina cake. Een doordrenkte griesmeelcake met amandelen, kokos, suikersiroop met citroen en oranjebloesemwater. Wordt veelal bij de thee geserveerd met baklava, ghorayebah koekjes en meer.

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale

Voor de griesmeelcake:

  • 250 gram tarwegriesmeel (grof)
  • 150 gram amandelmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 100 gram fijne suiker
  • 2 el. bakpoeder
  • 250 gram Griekse Yoghurt
  • 150 gram roomboter, gesmolten
  • 20 (blanke) amandelen

Voor de suikersiroop:

  • 250 gram water
  • 150 gram suiker
  • ½ citroen
  • 3 el. Oranjebloesem water

Extra:

  • keukenmixer met bisschopspatel (koekjes klopper)springvorm 24 cm doorsnede
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius (170 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en zet apart.
  2. Stop tarwegriesmeel, amandelmeel, kokos, bakpoeder en suiker in de mengkom van de mixer. Plaats de spatel en laat even een minuutje draaien om alles goed te vermengen.
  3. Schenk daarna de gesmolten roomboter er in een straaltje bij en blijf 2 minuten doormixen op middelhoge stand.
  4. Tot slot gaat de dikke yoghurt erbij en blijf je nog een extra 5 minuten doorkloppen. Schep daarna het beslag in de bakvorm en strijk glad.
  5. Gebruik een mes om eventueel de cake nu alvast in te snijden met het ruitjes patroon. Tot slot plaats je de amandelenen evenwijdig van elkaar bovenop het beslag.
  6. Schuif de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak de basbousa griesmeelcake gedurende 30 – 35 minuten af.
  7. Ondertussen ga je de siroop maken: stop water en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook gedurende 15 minuten. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
  8. Tegen het einde van de baktijd pers je de citroen uit. Roer het sap met de oranjebloesem door de suiker siroop. Haal de bakvorm uit de oven en overgiet de cake direct met de siroop. Laat staan om volledig in te laten trekken.
  9. Verwijder daarna pas de rand van de vorm en verplaats neer een serveerschaal of snijplank. Snijd nu de cake helemaal door in ruitjes en serveer op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

Notes

In dit recept gebruik ik amandelen voor vetten en smaak. Maar je kunt gerust varieeren en bijvoorbeeld ook pistachenoten of zelfs walnoten gebruiken in dit recept.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept basbousa doordrenkte griesmeelcake © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor basbousa griesmeelcake.

Category: Bakrecepten, Cake recepten Tags: amandelen, amandelmeel, bakpoeder, cake, citroen, Egyptische keuken, gebak, Griekse yoghurt, griesmeel, kokos, Levantijnse keuken, Marokkaanse keuken, oranjebloesem water, pistachenoten, roomboter, suiker, Turkse keuken, vakantie, zoet

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Caribische viscurry
Volgend bericht: Bulgur salade met aardbeien en watermeloen »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee