• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / 4x Aziatische Dipsaus

4x Aziatische Dipsaus

1 februari 2022 Door Betina Oostveen Reageer

De komende twee weken staat de website in het teken van de Chinese keuken. Morgen is namelijk de start van het Chinese Nieuw jaar! Dus dat belooft een hoop heerlijke gerechten, maar laten we ook verschillende dipsauzen niet vergeten voor bij je streetfood en fingerfood gerechten deze dagen. Ik zette maar liefst 4x Aziatische dipsaus op een rijtje voor je!

Aziatische dipsaus om elkaar te delen

Morgen begint we het Chinese jaar van de Tijger en dat wordt wereldwijd gedurende 2 weken gevierd. Een tijd voor samen zijn met familie en vrienden en heerlijke Chinese gerechten verorberen die overigens vaak een symbolische betekenis hebben. Uiteraard mogen hierbij diverse fingerfoods of streetfood gerechten niet ontbreken, maar wat serveer je hierbij als sausje voor je hapjes?

4x Aziatische dipsaus recepten
v.l.n.r. Hoisin dipsaus – Vietnamese pindasaus – Teriyakisaus – Vietnamese chilisaus

Ik zette maar liefst 4 klassieke Aziatische dipsaus op een rijtje en hoor graag welke van deze dipsauzen jouw favoriet is? Ga jij voor de zoete Chinese Hoisinsaus, de pittige Vietnamese Nuoc Cham chilisaus, een romige maar frisse pindasaus of de klassieke Japanse teriyaki saus? Eet smakelijk in ieder geval!


4x Aziatische Dipsaus recepten

Alle onderstaande recepten zijn genoeg voor 1 kommetje – ca 200 ml dipsaus.


1. Hoisinsaus dip

Als er een saus is die ik vrijwel altijd op voorraad heb, dan is het wel een potje dikke Hoisinsaus! Deze zoete saus op basis van sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker en zout is een verrukkelijke smaakmaker in de Aziatische en dan met name Chinese keuken! Onderstaande dunnere hoisin dipsaus is dan weer erg lekker om te serveren met doorzichte rijstvel loempia’s, maar ook gefrituurde loempias en zo ook bij dim sum (dumplings). Wist je dat hoisinsaus ook een uitstekende marinade is voor deze vegan Beef Bao buns?

Ingrediënten Hoisin dipsaus:

  • 125 ml hoisinsaus (potje, bijv. LeeKumKee)
  • 2 limoenen
  • 2 tl suiker
  • 1 – 2 el water

Bereidingswijze:

Pers de limoenen uit. Je hebt ongeveer 4 el limoensap benodigd. Roer dit los met de suiker, hoisinsaus en 1 el water. Voeg eventueel nog beetje bij beetje de 2e eetlepel water toe om tot een dunnere consistentie te komen.

4x aziatische hoisin dipsaus © bettyskitchen.nl
Hoisin dipsaus

2. Nuoc Cham (Chili saus)

Dit is niet te vergelijken met de standaard chilisaus (zoetzuur) die je in flessen bij de supermarkt of toko kunt kopen. De basis is echt de vissaus en zorgt voor een niet te evenaren smaak! Deze saus is echt de grote favoriet voor het dippen van je doorzichte rijstvel loempia’s. Maar door de pittige en frisse smaak is Nuoc Cham geschikt voor heel veel verschillende Aziatische dimsum en fingerfoods.

Ingrediënten Vietnamese Chili Saus:

  • 4 el water
  • 3 el vissaus
  • 3 el suiker
  • 1 limoen
  • 1 ½ tl rijst azijn
  • 1 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl fijngehakte rode peper
  • 1 tl chili olie

Bereidingswijze:

Voor de complete lijst met ingredienten en bereidingswijze van deze bekende Vietnamese dipsaus neem een kijkje bij dit recept voor Nuoc Cham maken.

4x aziatische chili dipsaus Nuoc Cham © bettyskitchen.nl
Nuoc Cham chili dipsaus

3. Vietnamese Pindasaus

Gado Gado is een heel bekend gerecht uit de Indische keuken waarbij diverse groenten geserveerd worden met een javaanse pindasaus! Echt een klassieker en super lekker! In Vietnam hebben ze echter een variatie hiervoor bedacht door de pindasaus te kruisen met hoisinsaus en wederom limoen. Het geeft een dunne maar super lekkere pindasaus om te summer rolls in te dippen maar ook (versgebakken) kroepoek zoals ze bij The Streetfood Club serveren als voorafje of bijgerecht.

Ingrediënten Vietnamese pindasaus:

  • 4 el pindakaas
  • 4 el hoisinsaus (potje bijv. Lee Kum Kee)
  • 1 limoen
  • 1 -2 tl chili olie (of srirachasaus)
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 tl sesamolie
  • warm water, naar wens

Bereidingswijze:

Stop de pindakaas en hoisinsaus in een steelpannetje op laag-medium vuur. Pers de limoen uit, je hebt ongeveer 2 el limoensap benodigd, voeg toe aan het pannetje. Roer dit los met de chili olie, suiker en sesamolie. Voeg beetje bij beetje een scheutje water toe en gebruik een handgarde of lepel om de saus goed door elkaar te mengen. Blijf goed roeren en water toevoegen om tot een dunne consistentie te komen. Top de Vietnamese pindasaus af met een eetlepel fijngehakte pinda’s.

4x aziatische hoisin pindasaus © bettyskitchen.nl
Vietnamese Pindasaus

4. Teriyaki saus

Waar men in China veelal Hoisinsaus gebruikt, gebruiken ze in Japan het liefst Teriyaki saus. Ook een tikkeltje zoete saus op basis van sojabonen, maar met Mirin (rijstwijn), suiker, knoflook en gember! Officieel hoor je teriyakisaus helemaal niet als dipsaus te gebruiken, want het is echt een saus voor marineren van vlees of groenten en dus om mee te koken. Maar hij is wel super lekker voor je gestoomde dumplings en dimsum. En wij vinden hem thuis ook heerlijk met bijvoorbeeld gebakken chicken wings en sate van de grill met tofu of kip.

Ingrediënten Teriyakisaus:

  • 6 el Soja Saus
  • 4 el Rijstewijn (Mirin)
  • 4 el bruine suiker
  • 2 el water
  • 1 tl gehakte knoflook
  • 1 tl gehakte gember
  • ½ – 1 tl maizena.

Bereidingswijze:

Voor de complete lijst met ingrediënten en bereidingswijze van deze bekende Japanse saus neem een kijkje bij dit recept voor teriyakisaus maken.

4x aziatische teriyaki saus © bettyskitchen.nl

Tot zo ver 4x Aziatische dipsaus recepten om te gebruiken bij heel veel verschillende streetfood gerechten. Misschien heb jij zelf nog een lekkere dip die niet mag ontbreken in dit lijstje. Wil je hem dan met ons delen in de comments hieronder?

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een van deze 4x Aziatische dipsaus recepten.

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: Aziatische keuken, chili saus, chilipepers, Chinees Nieuwjaar, Chinese keuken, dimsum, dumplings, gember, hoisinsaus, Japanse keuken, knoflook, Lee Kum Kee, limoen, loempia, maizena, pinda's, pindakaas, pindasaus, rijstazijn, rijstwijn, rode peper, sesamolie, sesamzaad, streetfood, suiker, teriyaki, Vietnamese keuken, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Baked Oats met stoofpeertjes
Volgend bericht: Nian Gao (Chinese Nieuwjaarscake) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee