• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Vietnamese Dipsaus (Nuoc Cham)

Vietnamese Dipsaus (Nuoc Cham)

19 oktober 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Vind jij de streetfood gerechten uit de Vietnamese keuken ook zo heerlijk? Of je nu gaat voor gefrituurde Spring Rolls of de Summer Rolls rijstspecialiteit, deze Vietnamese dipsaus voor o.a. loempia’s – genaamd Nuoc Cham – mag dan zeker niet ontbreken!

De Vietnamese dipsaus voor loempia’s

Als je ooit Vietnamese takeaway hebt besteld dan zaten er hier ongetwijfeld spring rolls of summers rolls bij. Deze loempia’s zijn heerlijk om te dippen in deze Nuoc Cham saus. Het is de bekende dipsaus op basis van vissaus maar met een lekkere zoetzure twist! Je voegt er traditioneel knoflook en rode peper aan toe evenals reepjes wortel. Je herkent deze saus om zijn heldere consistentie maar dus met zichtbare witte, rode en oranje stukjes er in. Ga je overigens meerdere Aziatische hapjes of snacks op tafel zetten? Check dan zeker even deze 4x Aziatische dipsaus recepten op een rijtje.

recept nuoc cham vietnamese dipsaus loempia's © bettyskitchen.nl
recept nuoc cham vietnamese dipsaus loempia's © bettyskitchen.nl

Verschil springrolls vs summerrolls

Weet jij overigens het verschil tussen spring rolls en summer rolls? Spring rolls duiden het begin van de lente aan, bevatten een soort filodeeg jasje en worden gefrituurd in olie. Bij ons zijn deze beter bekend als Vietnamese loempia’s, maar tijdens het Chinese Nieuwjaarsfeest hebben ze tevens een hele belangrijke symboliek tijdens het eten ervan. De Summer rolls zijn een lichte zomerse variant van in water geweekte witte rijstvelletjes, gevuld met (vaak rauwe) julienne gesneden groenten en eventueel een proteine bron, zoals kip, eend, tofu etc. Je weet wel, die ‘doorzichtige’ en ‘plakkerige’ loempia’s met felle kleurtjes als vulling. Beiden varianten zijn gruwelijk lekker om te dippen in deze Vietnamese dipsaus, beter bekend als Nuoc Cham dus.


Print

Recept: Vietnamese Dipsaus (Nuoc Cham)

Print Recipe

Dit is het recept voor die bekende Vietnamese dipsaus voor o.a. loempia’s. De basis voor Nuoc Cham is vissaus maar met een zuurtje van limoen met zoet als tegenhangers. Op smaak gebracht met chilipeper en knoflook en te herkennen aan de stukjes wortel in de saus. Lekker bij zowel de lichte rijstvel loempias als de gefrituurde springrolls!

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 5 minuten
  • Yield: 1 kommetje – ca 200 ml 1x
  • Category: dips, sauzen etc
  • Cuisine: Vietnamese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 el water
  • 3 el vissaus
  • 3 el suiker
  • 1 limoen
  • 1 ½ tl rijst azijn
  • 1 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl fijngehakte rode peper
  • 1 tl chili olie (optioneel)*
  • wortel, julienne gesneden

Instructions

  1. Stop het water, vissaus en suiker in een kommetje. Pers de limoen uit en hopelijk heb je dan 2 el limoensap (per limoen). Giet het limoensap erbij in het kommetje, samen met de rijst azijn. Roer het geheel goed door elkaar tot de suiker oplost.
  2. Voeg nu tevens de knoflook, rode peper en eventueel chili olie toe en roer goed door de dipsaus.
  3. Voor het serveren voeg je nog wat julienne reepjes wortel toe en serveer de Nuoc Cham direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Geef je Nuoc Cham saus nog meer pit en diepgang door een theelepeltje rode peper olie toe te voegen! Deze kun je heel eenvoudig zelf maken en anders heeft bijv. Lee Kum Kee een heel prettige Chiu Chow Chili-olie in het assortiment zitten. Bewaar in een afgesloten potje in de koelkast na opening.

Keywords: dipsaus, chili, limoen, knoflook, rode peper, loempias, suiker, azijn,

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept nuoc cham vietnamese dipsaus loempia's © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van dit recept voor Vietnamese dipsaus voor loempia’s genaamd Nuoc Cham.

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: Aziatische keuken, chili saus, chilipepers, Chinees Nieuwjaar, knoflook, Lee Kum Kee, limoen, loempia, rijstazijn, streetfood, suiker, Vietnamese keuken, vissaus, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pompoencake met roomkaas crème
Volgend bericht: Indiase kipspiesjes van de barbecue »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • recept pastaschotel met kip en broccoli Pastaschotel met kip en broccoli
  • Gepofte aubergine met geitenkaas Gepofte aubergine met geitenkaas
  • recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl 20x recepten met burrata
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • broodje pulled mushroom vegetarische streetfood party LIDL @bettyskitchen.nl 5 x gezonde inspiratie voor op je boterham

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant cereal maken © bettyskitchen.nl

Croissant Cereal maken

recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl

Baklava met pistachenoten

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

bananen brood recepten © bettyskitchen

10 gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pastaschotel met kip en broccoli

Pastaschotel met kip en broccoli

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in