Zoek jij nog een heerlijk recept voor witte asperges? Deze hartige asperge muffins worden gemaakt met ham en kaas en zijn de perfecte manier om het asperge seizoen te vieren. In deze kookvideo laat ik je zien hoe gemakkelijk en lekker deze zijn.
Muffins met witte asperges en ham
Je weet dat het volop lente is, zodra het witte goud weer in de schappen ligt. De witte asperges zijn slechts gedurende een beperkte tijd verkrijgbaar en elk jaar kan ik er dan ook bijna elke week weer volop van genieten. Check hier mijn VLOG waar ik onder andere ook een bezoek breng aan het Limburgse asperge landschap! Deze hartige muffins met witte asperges en ham uit de oven zijn de meest recente favoriet met asperges in huize Betty. Met een lekkere ‘zoute’ bite en je eet ze heel eenvoudig zo uit het vuistje.
Asperges zijn hartstikke gezond
En als je nagaat dat asperges hartstikke gezond zijn, kan ik je alleen maar aanbevelen om deze tijd van het jaar volop te genieten van de (witte) asperges! Ben je grote fan geworden van deze asperge muffins? Dan vind je gelukkig hier op de site meer dan 15 recepten met asperges, dus er is genoeg inspiratie om nog meer lekkers mee te maken! Geniet er in ieder geval van!
Receptvideo: Asperge muffins maken
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Asperge muffins met ham en kaas
Deze hartige asperge muffins worden gemaakt met ham en kaas en zijn de perfecte manier om het asperge seizoen te vieren.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 40 minuten
- Yield: 10 stuks 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 6 witte asperges,
- 2 eieren,
- 200 ml melk,
- 3 eetlepels plantaardige olie,
- 220 gram zelfrijzend bakmeel,*
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie of bieslook,
- 100 gram (been)ham reepjes,
- 100 gram geraspte oude kaas + extra,
- Peper & zout,
(*TIP: of gebruik 220 gram bloem + 2 theelepels bakpoeder)
Extra:
- Muffinvorm met 12 holtes,
- bakspray.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Spray 10 muffinvormpjes in met de bakspray en zet apart om te drogen.
- Schil de witte asperges met behulp van een aspergeschiller of dunschiller. Het kopje schil je niet mee. Snijd vervolgens 2-3 cm van de houtige onderkant af. Deze heb je niet nodig, maar kun je met de schillen wel gebruiken om bijvoorbeeld aspergebouillon van te trekken.). Snijd vervolgens de asperges in stukken van 1-2 cm lang.
- Meng voor de hartige muffins als eerste de natte ingredienten met elkaar: Klop de eieren los met de melk en roer hier daarna de olie doorheen.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en roer goed los om klontjes te verwijderen. Gebruik vanaf nu een houten lepel. Roer de peterselie er ook doorheen.
- Voeg de achtereenvolgens de kaas, ham en asperges toe maar houd van elk een beetje achterwege voor toppings van de muffin.
- Schep het muffin beslag in de muffin vormpjes, dit gaat het beste met een volle ijs-scoop. Steek vervolgens een overgebleven stukje asperge in het midden van elke muffin en top af met de overgebleven kaas en ham.
- Schuif de tray in de oven en bak de aspergemuffins gaar gedurende 25 minuten. Laat daarna 5 minuten koelen in de vorm en schep daarna er uit om af te koelen op een rooster. Serveer lauwwarm.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Heb je nog enkele asperge muffins over? Laat ze volledig afkoelen en vries ze in. Dan kun je er een volgende keer ook lekker van genieten.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor asperge muffins wilt gaan maken!
Anneke Franse
Even een vraagje, zou je ipv olie ook gesmolten boter kunnen gebruiken?
Betina Oostveen
Jazeker! Officieel zijn het dan geen muffinsmeer, maar smaakt net zo lekker hoor. Neem dan wel vaak 1/3 meer in gewicht, want na het smelten blijft er een stuk minder over.Eet smakelijk alvast!
José
Wat een leuk recept. Weer eens wat anders met asperges. Vandaag gemaakt. Begonnen met een half recept. Ze zijn al op, want je blijft ervan eten zo lekker. ☆☆☆
Elise
Ik heb ze al meerdere keren gemaakt en ze vallen bij iedereen goed in de smaak! Echt een leuk recept.
Joke
Een heerlijke, hartige traktatie. Eerst even voorgeproefd, voordat ik ze met een gerust hart aan
mijn vriendinnen presenteerde. Iedereen vond ze erg lekker.
Voor herhaling dus vatbaar!
Betina Oostveen
super leuk om te horen! Dank je wel Joke!
Jos willems
Kan ik de zelfrijzende bloem vervangen door een koolhydraat arm produkt.
Betina Oostveen
Hi Jos, jazeker! Voeg dan alleen wel bijv. wijnsteenpoeder toe om de ‘zelfrijzende’ werking te krijgen (zoals normaal bakpoeder zou doen).
succes en geniet van het recept!
Annemiek Keeman
Hoi, superleuk recept, ga ik nu maken maar ik vraag me af of ik het beslag eerder kan maken zodat ik niet al het werk hoef te doen bij de visite en mss het beslag in de koeling zetten voor 2 uurtjes?
Betina Oostveen
Hi Annemiek,
dat kan prima voor een paar uur in de koeling en dan vers afbakken.
Veel succes in ieder geval!