• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Zelf Dulche de Leche maken

Zelf Dulche de Leche maken

5 september 2017 Door Betina Oostveen Reageer

Je bent het ongetwijfeld wel eens tegengekomen in recepten of op de menu kaart: Dulche de Leche of simpelweg karamel (pasta). Maar wat is het? Hoe maak je het? En ik geef je ook een tip voor vegan karamel maken!

Wat is Dulche de Leche?

Dulce de Leche is typisch Zuid-Amerikaans en kom je net name veel tegen bij desserts en gebak. Als je het letterlijk vertaald uit het Spaans naar Nederlands dan betekent het ‘Zoet van Melk’. Het is namelijk een soort karamel pasta die is gemaakt van gecondenseerde melk. Het is boterzacht met een fantastische smaak. En lijkt zelfs een beetje op die potjes Bebogeen broodbeleg, maar dan net iets steviger en nog lekkerder. Misschien heb je intussen wel eens horror verhalen gehoord van mensen die zelf thuis Dulche de Leche gingen maken en met ‘ontplofte’ blikjes en karamel door de hele keuken zijn geeindigd? Maak je geen zorgen, want met onderstaande tips gaat het helemaal goed komen en kun je zonder problemen lekker zelf karamel gaan maken.

recept dulche de leche karamel pasta maken © bettyskitchen.nl

Recepten met Dulche de Leche

Je kunt Dulche de Leche op verschillende manieren gebruiken. Smeer het bijvoorbeeld op je boterham of pannenkoeken. Gebruik bij het maken van karamel-brownies, maar ook millionaire’s shortbread, of karamel cheesecake! Ook op deze website vind je genoeg recepten waarin ik de karamelpasta gebruik. En het enige dat je er voor nodig hebt is gecondenseerde melk en een paar uurtjes geduld! Wist je dat je ook eenvoudig een vegan karamel kunt maken? Hiervoor gebruik je dan vegan alternatief kokosmelk in blik, in plaats van gecondenseerde melk!


Print

Recept Dulche de Leche maken

recept dulche de leche karamel pasta maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Dulce de leche is een overheerlijke karamelpasta die je vaak bij Zuid-Amerikaanse toetjes tegenkomt. Je maakt dulche de leche door gecondenseerde melk gedurende een langere tijd te verwarmen. Hierdoor veranderd de structuur van de gecondenseerde melk in een zachte karamel pasta. Voor vegan karamel maken gebruik je een blikje kokosmelk in plaats van gecondenseerde melk.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 3 uren
  • Category: dips, sauzen etc
  • Cuisine: Zuid-Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 – 3 blikje(s) gecondenseerde melk (397 gram)

 

Voor vegan karamel: 

  • 1 –3 blikjes kokosmelk (400 gr), goed geschud

Instructions

  1. Verwijder de papieren wikkel(s) en plaats blik(ken) gecondenseerde melk in een pan. Ik gebruik een hoge soeppan, want daar kan ik gerust 3 blikjes tegelijkertijd in bereiden.
  2. Giet zoveel water toe zodat de blikken ruim onder staan. Breng de pan aan de kook en laat gedurende 3 uur rustig doorkoken. Het is heel belangrijk dat de blikken tijdens het koken onder water blijven staan, om ‘ontploffen’ te voorkomen. Giet tijdens het kookproces dus gerust wat extra (lauwwarm) water toe.
  3. (Tip van Betty: Zet een timer die elke 60 minuten afgaat zodat je tijdig het water kunt aanvullen indien nodig.)
  4. Na 3 uur koken heb je een stevige karamelpasta die je echt dient uit te smeren. Denk aan op brood, pannenkoeken, tussen koekjes of taart vulling. Maar je kunt de kooktijd ook verkorten naar slechts 2 uur en dan is de dulche de leche wat meer vloeibaar. Dit is makkelijker te verwerken en op te kloppen in bijvoorbeeld ijs, botercreme, ‘drip’cakes etc.
  5. Gebruik een grote tang om de blikjes uit het water te tillen en laat op het aanrecht volledig afkoelen. Laat ze gewoon dicht en je kunt ze daarna maandenlang op voorraadplank bewaren. Als eenmaal een blik dulche de leche is geopend bewaar je het restant in een afgesloten bakje in de koeling. Daar blijft het gerust nog een paar weken goed.

Eet smakelijk!

Notes

Wist je dat je dulche de leche ook in de oven kunt bereiden? Je hebt hiervoor 2 ovenschalen nodig (1 grote en een kleine) en volg de bereiding in dit recept voor de banoffee pie! Laat deze dulche de leche na bereiding goed afkoelen en bewaar ook in een afgesloten bakje in de koelkast.

Keywords: karamel, gecondenseerde melk, suiker, melk, fudge

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als zelf dulche de leche karamel wilt gaan maken!

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten, How-to en tutorials Tags: Argentijnse keuken, dulche de leche, gecondenseerde melk, karamel, melk, Spaanse keuken, suiker, vegan

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pastaschotel met spinazie en eieren
Volgend bericht: Kalkoen Sandwich met Frambozen saus »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in