De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab, Bibimbap, Bulgogi en meer. Maar wat zijn nou typische Koreaanse Bijgerechten om te serveren bij (gegrild) vlees, Koreaanse soepen en meer. Ik verzamelde maar liefst 5 recepten hieronder die je eigenlijk overal wel bij kunt serveren.
Wat zijn Koreaanse Bijgerechten of Banchan?
Populaire Koreaanse bijgerechten zijn bijvoorbeeld gemarineerde spinazie (sigeumchi) en koolrabi blokjes (kkakdugi). Maar ze maken ook de lekkerste groente gerechten van aubergine (gaji), hele pepers (gochu), tauge (sukju), kool (beachu), courgette (hobak) en meer. Door elke marinade een klein beetje anders te maken, wel of geen peper toe toe voegen, of door groenten zelfs te fermenteren worden dit heerlijke afzonderlijke gerechten die elke Koreaanse maaltijd goed aanvullen. Of je nu vlees, soep of rijst serveert.
De eerste 3 recepten zijn overigens afkomstig uit de Bijbel van de Koreaanse Keuken van Myang-Ki Min en Sanh-Ah Yoo. Lees mijn complete boekreview hier terug.
5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)
1. Koreaanse gemarineerde Tauge (Sukju Namul)
- Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook.
- Blancheer 200 gram tauge gedurende 2 – 3 minuten. Giet af en spoel na met koud water. Laat goed uitlekken en snijd daarna in stukken.
- Men in een kom ½ eetlepel prei in dunne reepjes met ¼ knoflookteen die fijngesneden is en 1 theelepel sesamolie.
- Meng hier de tauge doorheen en breng op smaak met zout en peper.
- Bestrooi met 1 theelepel sesamzaad.
- Serveer direct of bewaar tot 2 dagen in de koelkast.
2. Koreaanse gemarineerde spinazie (Sigeumchi Namul)
- Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook.
- Blancheer 400 gram verse spinazie gedurende 1 – 2 minuten.
- Giet af en spoel na met koud water. Laat goed uitlekken en snijd daarna in stukken.
- Meng in een kom 2 eetlepels prei in dunne reepjes met ½ knoflookteen die fijngesneden is, ½ theelepel zout en 1 eetlepel sesamolie.
- Meng hier de spinazie doorheen en proef.
- Serveer direct of bewaar tot 2 dagen in de koelkast.
3. Koreaanse gemarineerde aubergine (Gaji Namul)
- Meng in een kom 2 eetlepels sojasaus met 1 eetlepel prei (fijngesneden) en 2 tenen knoflook (uitgeperst).
- Voeg hier 1 theelepel rietsuiker, maar ook 1 theelepel gochugaru (Koreaanse chilipeper) en ½ theelepel sesamzaadjes aan toe.
- Roer de marinade goed door elkaar met 1 eetlepel water en zet apart.
- Halveer 1 aubergine in de lengte. Halveer vervolgens elke stuk zodat je 4 ongeveer gelijke stukken krijgt. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar niet helemaal door.
- Verwarm 2 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan op medium hoog vuur. Bak de stukken aubergine in 5-6 minuten rondom donker en het vruchtvlees goudgeel en krokant.
- Zet het vuur uit en schep de marinade over de aubergines. De saus zal gaan bubbelen door de warmte. Meng de stukken en saus voorzichtig door elkaar. Serveer direct.
Hou je meer van pittige Koreaanse gebakken reepjes aubergine? Probeer dan zeer zeker ook eens dit recept voor Gaji Bokkeum.
4. Koreaanse gefermenteerde Kool (Beachu Kimchi)
De Koreaanse gefermenteerde groenten hebben jullie de afgelopen jaren al regelmatig voorbij zien komen hier op de website. Ik kan me het leven niet meer zonder bedenken want ik serveer dit het liefst overal bij. Daarom mag de bekendste: Beachu Kimchi met Chinese kool dan ook niet ontbreken in dit lijstje met 5x Koreaanse bijgerechten (Banchan).
5. Koreaanse rijst (Ssal)
Er wordt met name kort-korrelige rijst gegeten in Korea en deze kun je eenvoudig koken in een pan of rijstkoker. Bij de Toko vind je Koreaanse rijst in de schappen, maar in de supermarkt ga je eerder op zoek naar sushi rijst (voor maken van poke bowl) of arborio rijst (voor maken van risotto).
De bereiding van Koreaanse rijst is vrij eenvoudig: per persoon houd je 75 gram ongekookte rijst aan. En voor water toevoegen is de algemene regel dat de rijst 1 cm (vingerkootje) onder water dient te staan. Gebruik je een rijstkoker dan staan hier vaak de maten en hoeveelheden al op aangegeven.
Tot zo ver 5 verschillende Koreaanse Bijgerechten om te maken. Serveer ze gerust bij Koreaanse soepen, zoals deze zeewiersoep. Maar ze zijn ook heerlijk met Bulgogi, Kimchi Jiggae en nog veel meer lekkere andere gerechten uit de Koreaanse keuken.
Eet smakelijk!
BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een van deze vijf Koreaanse Bijgerechten – ook wel ‘Banchan‘ genaamd.
Geef een reactie