Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Maak dan eens een romige witte pizza met mascarpone, dit wordt ook wel Pizza Cremosa of Pizza Bianca genoemd! Ik heb dan ook een heerlijk recept voor pizza bianca met artisjokken en gedroogde parmaham voor je in petto. Dus warm je pizzasteen en oven maar vast voor want deze wil je proeven!
Witte pizza bianca met mascarpone
Bij pizza denk je al gauw aan een krokante deegkorst, met rode tomatensaus en mozzarella. Maar dit variatierecept is er zeker eentje om eens lekker te proberen. Net zoals men in de Elzas hun Flammkuchen bestrijken met zure room, smeren de Italianen mascarpone op hun pizzadeeg voor een pizza bianca (= witte pizza). Hij wordt ook wel Pizza Cremosa genoemd en is heerlijk om te beleggen met gerookte ham, noten of zelfs (gegrilde) groenten! Extra kaas als topping is daarbij optioneel, want de mascarpone is natuurlijk al een heerlijke romige kaassoort! Onderstaande pizza bianca met artisjokken en ham is een heerlijke combinatie in ieder geval maar varieer gerust naar wens met toppings!
Nog meer heerlijke pizza recepten om van te smullen
Pizza’s zijn altijd heerlijk om te delen want je snijd ze in meerdere stukken en dat maakt ze ideaal als borrelhapjes of zelfs als voorafje. Deze pizza bianca met artisjokken en ham zijn een heel leuk alternatief op veel traditionele pizza’s. Dus neem zeker ook eens een kijkje bij deze heerlijke pizza recepten om van te smullen! Uiteraard kun je al deze toppings ook gebruiken als topping voor op je witte pizza cremosa natuurlijk.
- Pizza Margherita met Tomaten en Mascarpone
- Pizza ai Funghi met Champignons
- Pizza al Tonno met Tonijn en Uien
- Pizza met met Mortadella en Burrata
- Plaatpizza met Prosciutto en Olijven
- Pizza met Spianata Romana en Paprika
- Pizza met Ricotta en Citroen
- Pizza Bianca met ei, ham en kaas
Recept: Pizza Bianca met artisjokken en ham
Ben je utgekeken op pizza met tomatensaus? Maak dan eens een romige witte pizza met mascarpone, dit wordt ook wel Pizza Cremosa of Pizza Bianca genoemd! Dit is een heerlijk recept voor pizza bianca met artisjokken en gedroogde parmaham!
- Yield: 2 personen (of 12 borrelhapjes) 1x
- Category: Pizza
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 2 ronde (groente) pizza’s, klaar om afgebakken te worden,
- 150 gram mascarpone
- 70 gram Italiaanse Prosciutto Crudo ham
- 1 potje gemarineerde artisjok harten (210 gram – 110 gram uitlek)
- 1 rode ui
- 2 el. pijnboompitten
- Italiaanse kruiden, bijv. basilicum, oregano, tijm etc.
- zout & peper
- olijfolie
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hete lucht). Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en leg hier de (groente) pizza’s op.
- Besmeer deze pizzabodems met de mascarpone en verdeel hier de Prosciutto ham overheen.
- Giet de artisjokharten af en dep met een stukje keukenpapier. Verdeel deze ook over de pizza’s en bestrooi met de pijnboompitten. Pel de ui en snijd in hele dunne halve ringen, verdeel deze ook over de pizza’s.
- Breng de pizza bianca op smaak met zout & peper en een beetje verse of gedroogde Italiaanse kruiden. Besprenkel het geheel vervolgens met een klein beetje olijfolie.
- Bak de pizza in de oven gedurende 12-15 minuten, tot de randen een beetje lichtbruin beginnen te kleuren. Serveer de pizza bianca met artisjokken en ham direct!
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze ‘witte pizza’ ofwel Pizza Bianca met artisjokken en ham
Geef een reactie