• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Pizza Recepten / Zelf pizzadeeg maken!

Zelf pizzadeeg maken!

4 juni 2013 Door Betina Oostveen 10 Reacties

Wist je dat zelf pizzadeeg maken eigenlijk heel eenvoudig is? Daarnaast zijn zelfgemaakte pizza’s altijd zoveel lekkerder als kant-en-klare pizza’s. En zet je pizzadeeg eigenlijk in een mum van tijd in elkaar! Met slechts 6 ingrediënten kan iedereen zich wagen aan dit recept voor pizza bodems.

Het beste pizzadeeg maak je zelf!

Je hoeft niet van Italiaanse afkomst te zijn, of Mario te heten, om zelf de beste pizza’s in elkaar te draaien. Met een beetje liefde en geduld kom je al een heel eind. En een goede keukenmixer met deeghaken of broodbakmachine scheelt ook heel veel kneedwerk bij het zelf pizzadeeg maken. Het principe van een pizza is natuurlijk geweldig:  een krokant gebakken deeglap, met daarop kaas en elke soort topping die jij je maar kunt wensen. Ideaal om restjes groente of vlees op te maken en zo is er voor iedereen wel een favoriete pizza te bedenken.

zelf pizzadeeg maken © bettyskitchen.nl
zelf pizzadeeg maken © bettyskitchen.nl
zelf pizzadeeg maken © bettyskitchen.nl

Zelf experimenteren met pizzadeeg

De afgelopen jaren ben ik voor jullie aan het experimenteren geslagen, om zo dé ideale pizza bodem te vinden. Want je kunt namelijk zelf pizzadeeg maken met bijvoorbeeld: tarwebloem (ook wel type “0”) of het nog fijner gemalen patentbloem (ook wel type “00”) of een pak witte broodmix. Let er bij een kant-en-klare mix alleen goed op of hier niet reeds zout aan is toegevoegd! Maar onderstaand pizzadeeg recept is toch wel mijn favoriet en ook prima te volgen met een kant-en-klare pizza mix.  Het geeft zo’n heerlijk soepel deeg dat uitermate ‘dun’ uitrekt. Verwacht dus ook een pizza met dunne, krokante bodem. Maar laat altijd de rand iets boller en onbedekt van saus, want dan wordt die echt lekker dik en is nog lekker zacht. Ga je liever voor pizzadeeg met extra groenten er in verwerkt? Dan kan ik je dit homemade pizzadeeg a la Magioni zeker aanbevelen. Maar ook tijdens een low carb of keto dieet kun je lekker blijven smullen van pizza’s! Maak in dat geval eens een bloemkoolpizza klaar!

zelf pizzadeeg maken © bettyskitchen.nl

Wat heb je nodig voor zelfgemaakt pizzadeeg?

De echte liefhebbers raad ik ook aan te investeren in pizzabakplaten (metalen ronde bakplaat, met gaten in de bodem) of een pizzasteen. Helemaal geweldig is een echte pizza oven natuurlijk of zelfs een porseleinen ‘Egg’ barbecue. Die kunnen echt tot 500 graden verwarmd worden waardoor je pizza supersnel gaar en nog krokanter en nóg lekkerder van smaak wordt. In onze conventionele heteluchtoven gebruik ik deze pizza bakplaten van Betsies Kookwinkel in Utrecht, maar ze zijn ook te krijgen bij o.a. de Bijenkorf, Cook&Co en Dille&Kamille. Zo wordt zelf pizzadeeg maken nog makkelijker! En als je dan eenmaal lekker bezig bent met zelf pizza’s maken, check dan deze pizza recepten voor nog meer inspiratie en toppings!

Heb je deze al in huis?


Print

Recept: zelf pizzadeeg maken

zelf pizzadeeg maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Wist je dat zelf pizzadeeg maken eigenlijk heel eenvoudig is? Daarnaast zijn zelfgemaakte pizza’s altijd zoveel lekkerder als kant-en-klare pizza’s. En zet je pizzadeeg eigenlijk in een mum van tijd in elkaar! Met slechts 6 ingrediënten kan iedereen zich wagen aan dit basisrecept voor homemade pizza bodems. Met onderstaande recept kun je 1 grote plaatpizza maken. Of verdeel het deeg in 2 -3 stukken en maak er kleinere ronde pizza’s van! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes + rijzen
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 1.5 – 4 uur
  • Yield: 2–3 pizza’s 1x
  • Category: pizza
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 zakje gedroogde gist (ca. 7 gram)
  • 1 tl suiker
  • 250 ml lauwwarm water
  • 400 gram bloem * (zie notes)
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Extra:

  • fijne maismeel (semolina) of bloem, voor het uitrollen
  • mixer met deeghaken
  • optioneel: deegroller
  • evt. pizza bakplaat of pizzasteen

 

Instructions

  1. Roer de gist en suiker los in het lauwwarme water en zet 10 minuutjes apart om op te lossen. Het mengsel gaat een beetje ‘bubbelen’ en dat is goed!
  2. Meng het bloem en zout in een kom. Maak een kuil in de bloem, en giet hier het watermengsel en de olijfolie bij. Meng het geheel met een mixer met deeghaken gedurende 5-6 minuten.
  3. Je kunt het deeg ook met de hand kneden gedurende 7-10 minuten. Bestuif hiervoor het aanrecht lichtjes met wat extra bloem en kneed hierop het pizzadeeg goed door: hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van voren naar achter duwt, en dus uitrekt. Terwijl je het ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Tussendoor doe je ook af en doe dubbelvouwen en opnieuw kneden en krijg je vanzelf een mooi soepel pizzadeeg.
  4. Snij het verse pizzadeeg in 2 of 3 gelijke stukken en vorm hier ballen van. Doe de ballen in kommen en laat het deeg, afgedekt met huishoudfolie of een beetje vochtige theedoek rijzen op een warme plek. Doe dit minstens 1 uur maar het liefst 4 uren!
  5. De tussentijd kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld alvast zelf tomatensaus te gaan maken en toppings voor op de pizza fijn te snijden.
  6. Bestuif opnieuw het aanrecht met semolina en druk elk bolletje pizzadeeg uit met je vingers tot een pizzadeeg bodem. Optioneel kun je hier een deegroller gebruiken. Verplaats het deeg naar een bakplaat, pizzabakplaat of pizzasteen. Vervolgens beleg je de pizza met tomatensaus, mozzarella en jouw favoriete toppings. Niet te vol hoor, want je wilt wel dat alles gaar wordt.
  7. Vervolgens wordt de belegde pizza in zo’n 10-15 minuten afgebakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (180 hete lucht). Afbakken in een ‘egg’ barbecue met pizzasteen of steenoven kan ook. Die kunnen gerust tot 400 graden verwarmd worden en dan is je pizza echt in 5 minuten al klaar.

Buon appetito!

Groetjes, Betty

 

 

Notes

* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken. Maar persoonlijk vind ik een mix met fijne maismeel (semolina) het allerlekkerst voor homemade pizzadeeg. Vervang dan 400 gram bloem door een mix van bijvoorbeeld 300 gram bloem + 100 gram (fijne) maismeel. Dit geeft tevens een mooie gele kleur aan je pizzadeeg bodem!

Keywords: pizza, deeg, bloem, gist, zout, semolina,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

zelf pizzadeeg maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit basisrecept voo zelf pizzadeeg maken! Have fun!

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Category: How-to en tutorials, Pizza Recepten Tags: basis recept, Bijenkorf, bloem, Cook&Co, deeg, DIY, Dr. Oetker, gist, Koopmans, olijfolie, oven

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Nog een FoodWeLove box
Volgend bericht: Pizza Margherita »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 15x Oranje recepten voor Koningsdag
  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept indiase tandoori lamspiezen van de barbecue © bettyskitchen.nl

Tandoori Lamspiezen van de bbq

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl

Caribische viscurry

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee