Wist je dat zelf pizzadeeg maken eigenlijk heel eenvoudig is? Daarnaast zijn zelfgemaakte pizza’s altijd zoveel lekkerder als kant-en-klare pizza’s.En zet je pizzadeeg eigenlijk in een mum van tijd in elkaar! Met slechts 5 ingrediënten kan iedereen zich wagen aan dit recept voor pizza bodems.
Het beste pizzadeeg maak je zelf!
Je hoeft niet van Italiaanse afkomst te zijn, of Mario te heten, om zelf de beste pizza’s in elkaar te draaien. Met een beetje liefde en geduld kom je al een heel eind. En een goede keukenmixer met deeghaken of broodbakmachine scheelt ook heel veel kneedwerk. Het principe van een pizza is natuurlijk geweldig: Een krokant gebakken deeglap, met daarop elke soort topping die jij je maar kunt wensen. Ideaal om restjes groente of vlees op te maken, en zo is er voor iedereen wel een favoriete pizza te bedenken.
Zelf experimenteren met pizzadeeg
De afgelopen jaren ben ik voor jullie aan het experimenteren geslagen, om zo dé ideale pizza bodem te vinden. Want je kunt namelijk zelf pizzadeeg maken met bijvoorbeeld: tarwebloem, patentbloem (dat is nog fijner gemalen als gewone tarwebloem), witte broodmix. Let erbij een kant-en-klare mix alleen goed op of hier niet reeds zout aan is toegevoegd! Maar onderstaand pizzadeeg recept is toch wel mijn favoriet en ook prima te volgen met een kant-en-klare pizzamix. Het geeft zo’n heerlijk soepel deeg dat uitermate ‘dun’ uitrekt. Verwacht dus ook een pizza met dunne, krokante bodem. Maar de dikke rand is nog lekker zacht.
Wat heb je nodig voor zelfgemaakt pizzadeeg?
De echte liefhebbers raad ik ook aan te investeren in pizzabakplaten (metalen ronde bakplaat, met gaten in de bodem) of een pizzasteen. Eenmaal daarop gebakken, wordt je pizza nog krokanter en nóg lekkerder van smaak. Met name voor krokante dunne pizza’s is dit de investering waard! Ik kocht deze platen bij Betsies Kookwinkel in Utrecht, maar ze zijn ook te krijgen bij o.a. de Bijenkorf, Cook&Co en Dille&Kamille. Zo wordt zelf pizzadeeg maken nog makkelijker!
Recept: zelf pizzadeeg maken

- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 60 minutes
- Yield: 2–3 pizza’s 1x
- Category: pizza
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 1 zakje gedroogde gist (ca. 7 gram),
- 400 gram (patent)bloem, of een mix van 300 gram bloem en 100 gram (fijne) griesmeel,
- 1 theelepel zout
- 250 ml lauwwarm water,
- 2 eetlepels olijfolie.
Extra:
- bloem (voor uitrollen),
- mixer met deeghaken,
- evt. pizza bakplaat of pizzasteen.
Instructions
- Roer de gist los in het lauwwarme water en zet 10 minuutjes apart om op te lossen. Meng het bloem en zout (in een kom). Maak een kuiltje in de bloem, en giet hier het watermengsel en de olijfolie bij. Meng het geheel met een mixer met deeghaken, of doe dit gewoon met de hand kneden.
- Bestuif het aanrecht met wat gewone bloem en kneed hierop het pizzadeeg goed door: hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van voren naar achter duwt, en dus uitrekt. Terwijl je het ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Zo kneed je als het ware het gehele deeg, en na minstens 5 minuten kneden, af en doe dubbelvouwen, en opnieuw kneden, krijg je zo een mooi soepel deeg.
- Snij het pizzadeeg in 2 gelijke stukken, en vorm hier 2 ballen van.
Doe de ballen in 2 kommen, en laat het deeg afgedekt met huishoudfolie, of een theedoek, minstens 30 minuten rijzen op een warme plek. De tussentijd kun je goed gebruiken om alvast zelf pizza-saus te gaan maken en toppings fijn te snijden.
- Bestuif opnieuw het aanrecht met bloem,en rol het pizzadeeg uit met een deegroller en plaats deze op een bakplaat, pizzabakplaat of pizzasteen.
- Vervolgens beleg je de pizza met tomatensaus en toppings, en wordt de pizza in zo’n 12-16 minuten afgebakken in een voorverwarmde oven van 200 graden /180 hete lucht.
Buon appetito!
Groetjes, Betty
Notes
Serveersuggesties: de Pizza Margherita (met tomaat en mozzarella) is natuurlijk een klassieker! Maar maak ook eens deze Pizza ai Funghi (met champignons) of ga voor een Pizza al Tonno (met tonijn en rode ui). En dit trio van mini pizza’s is ideaal voor feestjes en borrels!
Heerlijke pizzabodem!
Alleen zelf bak ik de pizza’s zo’n 5 minuten langer, maar dan is persoonlijk. Heel erg bedankt voor dit recept. Hele mooie site trouwens!
Hi Jeffrey,
dank je wel! En inderdaad: geniet er van zoals jij het lekker(der) vindt!
Eet smakelijk!
Beste pizzabodem OOIT. Niet te melig, niet te zacht, precies goed.
Bedankt voor je compliment 🙂
Fijn recept dat ik al meerdere keren gebruikt heb. Ik laat hem wel langer rijzen.
Goed om te horen! Thanks Belinda 🙂
gday
voor hoeveel pizzas is deze deeg
ik moet er 50 maken
thx
Hi Jimmy,
wij gebruiken het recept voor 2 grote maaltijd pizza’s.
Maar je kunt er ook gerust 4 kleinere pizza’s van maken, bijv. voor de lunch of iets dergelijks.
succes met pizza bakken!
Ga hem straks voor het eerst zelf maken voor valentijnsdag! (natuurlijk dan wel in hartvorm).
M’n vriend vind zelf een pizza beleggen altijd leuker en lekkerder om te doen.
Zijn er nog tips voor een beginner? 🙂
Hi Maureen,
rol het deeg zo dun mogelijk uit en niett teveel saus gebruiken! De vorm blijft er dan ook beter in zitten namelijk!
Heel veel plezier en maak er mooie valentijnsdag van!
Groetjes, Betty