Geloof mij maar als ik zeg dat je deze pizza met pompoen, feta en appel komende periode iedere Meatless Monday wel op tafel wilt hebben staan. De combinatie van kruidige pompoen met appel en is echt heerlijk, vooral gecombineerd met de crunchy hazelnoten en pijnboompitten.
De pompoen en appel zijn natuurlijk twee echte herfstproducten.
Het beste seizoen voor lokale en voordelige pompoen is het najaar, dus maak hier vooral nog even gebruik van. Pompoen is overigens ook heel gezond. De groente zit vol vezels, en vitamines en mineralen die je weerstand versterken. En dat hebben we allemaal wel nodig deze periode! Maar het najaar is natuurlijk ook de tijd van het jaar om recepten met appels te maken. Zelfs in hartige gerechten geven ze een heerlijke lichte zoetzure twist. Het najaar is dan ook de tijd om te genieten van deze fusion pizza met pompoen, feta en appels, maar wacht dacht je bijvoorbeeld ook van een Hete Bliksem stamppot met appels?
Variatieip: onderstaand recept voor pizza met pompoen, feta en appel is ook heel eenvoudig met een (rol koelvers) Flammkuchen deeg te maken. De bodem wordt dan iets knapperiger.
Vegetarische pizza variaties
Overigens niet heel onbelangrijk: met dit kleurrijke, vegetarische gerecht heb je je portie groenten wel weer binnen. Pizza hoeft namelijk echt niet altijd ongezond te zijn. Omdat pizza één van mijn favoriete gerechten is, experimenteer ik regelmatig in mijn keuken om tot gezondere, vegetarische variaties te komen. Mijn favorieten zijn toch wel deze pizza met pompoen, feta en appel. Maar ook Turks pizzabrood met geitenkaasbrie en notenpesto. Daarnaast is deze Pizzarol met bietjes, hazelnoten en geitenkaas of deze Tortizza met artisjok en rode ui een aanrader.
PrintRecept: Pizza met pompoen, feta en appel
- Prep Time: 22 min.
- Cook Time: 23 min.
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Nederlandse keuken
Ingredients
- 1 rol pizzadeeg (400 gram)
- 400 gram (muskaat)pompoen in blokjes
- 2 rode uien
- 3 handjes verse spinazie
- 1 appel (friszoet, bv. Jonagold)
- 100 gram crème fraîche
- 130 gram feta kaas
- 30 gram hazelnoten
- 1 ½ el. pijnboompitten
- 1 el. ras el hanout kruiden
- 2 el. olijfolie
- Peper en zout
Instructions
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Snij de rode ui in dunne halve ringen en snij de spinazie fijn. Verwijder het klokhuis uit de appel en snij in hele dunne plakjes. Hak of snij de hazelnootjes. En verkruimel de feta.
- Doe de pompoen in een kom en voeg hier de olijfolie en ras el hanout aan toe. Schep goed om. Plaats een vel bakpapier op het ovenrooster en schep de pompoen hierop. Plaats de pompoen voor 8 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Rol ondertussen de rol pizzadeeg uit op een stuk bakpapier. Verdeel de crème fraîche over de bodem en vervolgens de spinazie, plakjes appel en feta.
- Zodra de pompoen gaar is, haal je deze uit de oven en verdeel over de pizza. De oven kun je aan laten staan. Als laatste voeg je de rode uienringen toe aan de pizza en strooi je de hazelnoten en pijnboompitten eroverheen. Vermaal wat peper en zout over de pizza.
- Plaats de pizza voor 15 minuten op een ovenrooster in het midden van de oven. Hou de pizza tijdens de oventijd in de gaten. Zodra de pizza te donker begint te kleuren, plaats hem dan iets lager.
- Snij de pizza in vlakken voor het serveren.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze typische herfst pizza met pompoen, feta en appel wilt gaan maken.
Geef een reactie