Dit heerlijke recept uit de Parma streek mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de Italiaanse Maand op de Blog. Vanavond zetten jullie je tanden in Aubergine Parmigiana! Deze overheerlijke ovenschotel met aubergine als basis, is een ode aan een regio in Italie, die bekend staat om Parmaham en Parmezaanse kaas! Om je vingers bij op te eten dus!
Parmaham en Parmezaanse kaas
De regio Emilia Romagna beslaat een gebied in het noordelijk deel van Italië, en staat bekend om zijn heerlijke eten. Met steden als Bologna, Modena (waar je tevens Osteria Francescana uit ‘Chefs Table’ vindt) en natuurlijk de stad Parma! Een regio die bekend staat om natuurlijk de Parmaham, Parmezaanse kaas en laten we die overheerlijke Balsamico di Modena niet vergeten! Drie van mijn favoriete ingrediënten uit de Italiaanse keuken.
Mijn ode aan de Aubergine Parmigiana
Ik heb op verschillende plekken in Italië al de zogehete ‘Melanzane Parmigiana‘ gegeten, helaas met wisselende ingredienten en resultaat. Maar ik wil graag denken dat dit de versie is, die het meeste eer doet aan de Parma streek! Dus aubergines mét parmaham en mét parmezaanse kaas! Smaakvol is deze aubergine parmigiana in ieder geval zeker! En ik serveer er hooguit nog een stukje landbrood bij, om dit heerlijke saus mee op te deppen! En voor de liefhebber: check ook eens dit recept voor groente lasagne met courgette en aubergine! Weet je wat ook lekker is? Deze goedgevulde lasagna met aubergines en worst!
Recept: Aubergine Parmigiana
Dit heerlijke recept uit de Parma streek mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de Italiaanse Maand op de Blog. Vanavond zetten jullie je tanden in Aubergine Parmigiana! Deze overheerlijke ovenschotel met aubergine als basis, is een ode aan een regio in Italie, die bekend staat om Parmaham en Parmezaanse kaas! Om je vingers bij op te eten dus!
- Prep Time: 1 hours
- Cook Time: 45 minutes
- Total Time: 1 hours 45 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
- 2 grote aubergines,
- 100 gram Parmaham,
- 1 sjalotje,
- 1 teentje knoflook
- 500 ml Sugocasa tomatensaus (uit pot),
- 10 basilicumblaadjes,
- 2 takjes tijm,
- 50 gram Parmezaanse kaas,
- zout & peper,
- olijfolie.
Extra:
- vergiet,
- kleine ovenschaal,
- keukenpapier,
- grote koekenpan (of hapjespan)
Instructions
- Was de aubergine, verwijder het groen en snijd overlangs in plakken van 0.5 cm dikte. Stop de plakken in een vergiet, bestrooi royaal met zout en laat uitlekken gedurende 1 uur.
- Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden (160 hete lucht) en vet een kleine ovenschaal licht in met olie. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Scheur de basilicum aan stukken en ris de tijm van de takjes.
- Spoel het zout van de aubergines af onder een stromende kraan en dep droog met keukenpapier. Verhit een laagje olijfolie in de koekenpan en bak de plakken aubergine (in batches) rondom. Schep uit de pan en zet apart.
- Verhit opnieuw een scheutje olie in de koekenpan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de sugocasa toe en bak mee gedurende 4-5 minuten. Breng op smaak met peper, zout, de basilcum en tijm.
- Nu ga je de Aubergine Parmigiana stapelen: Begin met een laagje gebakken aubergines in de schaal, verdeel hier wat plakken parmaham en vervolgens een paar lepels tomatensaus overheen. Dan weer een nieuwe laag aubergines, Parmaham en saus etc. Ga zo door tot je alles opgebruikt hebt. Bestrooi de schaal aubergine Parmigiana royaal met de Parmezaanse kaas. Schuif in de oven en bak gedurende 30 minuten gaar. Laat ietsjes afkoelen en serveer Aubergine Parmigiana warm/lauw-warm, met een stuk brood.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een antwoord