Baklava is bij velen bekend als een zoete versnapering uit het Midden-Oosten. Maar wist je dat de doordrenkte basbousa griesmeelcake een goede tweede keus is? Tijdens de vakanties naar Egypte is het steevast een van mijn favoriete keuzes voor bij een kopje thee, maar je maakt deze griesmeelcake ook heel eenvoudig zelf klaar.
Wat is Basbousa?
Basbousa is een doordrenkte cake gemaakt van o.a. griesmeel en amandelmeel. Ik ken het gebakje met name uit de Egyptische keuken, waar er soms ook gerapte kokos aan wordt toegevoegd. Maar Basbousa bestaat ook onder andere namen in de landen er omheen, zoals Besboussa, Revani of Namoura. Het klassieke kenmerk is het ruitjespatroon waarin de cake wordt gesneden en daarnaast worden de stukken ook vaak gedecoreerd met een hele amandel bovenop. Na het bakken wordt hij overgoten met suikerwater met o.a. citroensap en oranjebloesem water, waarna de cake zich volzuigt en heerlijk ‘plakkerig’ en zoet wordt. Daarnaast valt de cake door de korrelige structuur echt heerlijk uit elkaar op de tong.
Nog meer Internationale gebakjes en lekkernijen
Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld over baklava. Ik vind het een erg lekker dessert of klein gebakje. Maar als je niet zo van krokant filodeeg houdt dan zijn deze zachte cruffins met pistachenoten een aanrader! In de Balkan heb ik meerdere malen deze ‘hemelse tongetjes’ bij de koffie geserveerd gekregen en in Egypte raakte ik verslingerd aan de kleine Gorayeba koekjes met ghee en met een nootje bovenop. En wist je dat je Budapest niet om de met chocolade gelaagde ‘Dobos Torta’ kunt? In dit lijstje met 15x gerechten uit Egypte kom je ook meerdere gebakjes en lekkernijen uit Arabische landen, zoals dus ook deze baklava met pistachenoten.
Recept: Basbousa Griesmeelcake
Bakrecept voor Egyptische basbousa semolina cake. Een doordrenkte griesmeelcake met amandelen, kokos, suikersiroop met citroen en oranjebloesemwater. Wordt veelal bij de thee geserveerd met baklava, ghorayebah koekjes en meer.
Ingredients
Voor de griesmeelcake:
- 250 gram tarwegriesmeel (grof)
- 150 gram amandelmeel
- 50 gram geraspte kokos
- 100 gram fijne suiker
- 2 el. bakpoeder
- 250 gram Griekse Yoghurt
- 150 gram roomboter, gesmolten
- 20 (blanke) amandelen
Voor de suikersiroop:
- 250 gram water
- 150 gram suiker
- ½ citroen
- 3 el. Oranjebloesem water
Extra:
- keukenmixer met bisschopspatel (koekjes klopper)springvorm 24 cm doorsnede
- bakpapier
Instructions
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius (170 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en zet apart.
- Stop tarwegriesmeel, amandelmeel, kokos, bakpoeder en suiker in de mengkom van de mixer. Plaats de spatel en laat even een minuutje draaien om alles goed te vermengen.
- Schenk daarna de gesmolten roomboter er in een straaltje bij en blijf 2 minuten doormixen op middelhoge stand.
- Tot slot gaat de dikke yoghurt erbij en blijf je nog een extra 5 minuten doorkloppen. Schep daarna het beslag in de bakvorm en strijk glad.
- Gebruik een mes om eventueel de cake nu alvast in te snijden met het ruitjes patroon. Tot slot plaats je de amandelenen evenwijdig van elkaar bovenop het beslag.
- Schuif de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak de basbousa griesmeelcake gedurende 30 – 35 minuten af.
- Ondertussen ga je de siroop maken: stop water en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook gedurende 15 minuten. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
- Tegen het einde van de baktijd pers je de citroen uit. Roer het sap met de oranjebloesem door de suiker siroop. Haal de bakvorm uit de oven en overgiet de cake direct met de siroop. Laat staan om volledig in te laten trekken.
- Verwijder daarna pas de rand van de vorm en verplaats neer een serveerschaal of snijplank. Snijd nu de cake helemaal door in ruitjes en serveer op kamertemperatuur.
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor basbousa griesmeelcake.
Geef een reactie