Voor de Meatless Monday van vandaag werd ik geïnspireerd door de Aziatische keuken. Ik maakte deze kleurrijke Aziatische salade met tofu met hoisin, zoete aardappel, cashewnoten en wortel. Het gerecht is volledig vegan en is er eentje om regelmatig op het menu te zetten!
Vegan salade met tofu en zoete aardappel
Tempe en Tofu kom je met grote regelmaat tegen in Aziatische keukens en zijn ook zeer geliefde vleesvervangers onder vegans. De vraag is alleen met welke sausje ga je dit marineren en is deze saus wel vegan? Vissaus en oestersaus bijvoorbeeld zijn dat niet, maar Hoisinsaus is over het algemeen vegetarisch. Je kunt voor dit gerecht kant-en-klare tofu met hoisinsmaak gebruiken (deze wordt bij een aantal supermarkten verkochtin het koelschap), maar je kunt naturel tofu ook heel makkelijk zelf marineren. Als je kant-en-klare tofu met hoisinsmaak hebt gekocht, dan kun je stap 1 van de receptomschrijving overslaan. Maar laat je bovenal verrassen door deze heerlijke maaltijdsalade die dus gewoonweg vegan blijkt te zijn.
Nog meer heerlijke veganistische recepten
De laatste tijd probeer ik iets vaker veganistisch te koken en zo kwam ik terecht bij dit gerecht. Wat ik soms mis bij gerechten zonder vlees, kaas of boter, is dat het wat vlak kan smaken. Dus daarom heb ik dit gerecht met de hoisin, chili en een heerlijke dressing juist lekker goed op smaak gebracht. En eerlijk is eerlijk, ik miste daardoor echt niet de gebruikelijke, dierlijke ingrediënten. Ben je geïnspireerd om ook eens vaker veganistisch te koken? Probeer dan eens deze Libanese snijbonen stoofpot (Loubye Bzeit), of maak deze Vegan salade niçoise. Betty en haar kids zijn bijvoorbeeld weer helemaal fan van deze Pindacurry met zoete aardappel. Alledrie veganistische gerechten met heerlijke, krachtige smaken en bovenal ook lekker gezond!
Recept: Aziatische salade met tofu en zoete aardappel
- Prep Time: 25 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Veganistisch hoofdgerecht
- Cuisine: Aziatische keuken
Ingredients
- 250 gram tofu (naturel of met hoisinsmaak)
- 250 gram zoete aardappel
- 200 gram verse spinazie
- 50 gram wortel julienne
- 2 bosuitjes
- 70 gram gezouten cashewnoten
- 1 tl. sesamzaadjes
- ½ tl. chilivlokken indien gewenst
- Olie om te bakken
Voor de dressing:
- 1 el. gembersiroop
- 2 el. sojasaus
- 1 el. olie
Indien je naturel tofu hebt, dan de volgende ingrediënten extra voor de marinade:
- 2 el. hoisinsaus
- 1 el. sojasaus
- 1 el. olie om te bakken
Instructions
- Als je de tofu eerst nog moet marineren, snij dan in blokjes en laat goed uitlekken. Dit kan bv. op een stuk keukenpapier en druk zoveel mogelijk (voorzichtig) het vocht eruit. Meng de ingrediënten voor de marinade in een ruime kom. Schep de uitgelekte blokjes tofu door de marinade in de kom en laat voor ongeveer 20 minuten marineren.
- Snij de zoete aardappel in blokjes en de verse spinazie fijn. De bosuitjes snij je in dunne ringen.
- Zodra de tofu is gemarineerd, verwarm je wat olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Schep de zoete aardappels en tofu in de pan en bak zo’n 10 minuten totdat het lichtbruin gaat kleuren. Laat vervolgens wat afkoelen.
- Meng ondertussen in een kommetje alvast de gembersiroop, sojasaus en olie voor de dressing.
- Schep de tofu, zoete aardappel, spinazie, wortel, bosuitjes, cashewnoten, sesamzaadjes en chilivlokken (indien gewenst) in een ruime saladekom of -schaal. Giet de dressing eroverheen en schep alles door elkaar.
Eet smakelijk!
Liefs Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan Aziatische salade met tofu en zoete aardappel gaat maken.
Geef een reactie