• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Fagioli all’Uccelletto

Fagioli all’Uccelletto

3 april 2023 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Italiaanse Witte bonen in een tomatensaus klinken misschien niet heel spannend. Maar spreek het uit als Italiaanse Fagioli all’Uccelletto en dat klink meteen een stuk lekkerder! Daarnaast zit een simpel Italiaans gerecht zoals deze altijd nog boordenvol smaak, dus dan weet je dat je nog steeds iets bijzonders te wachten staat!

Wat zijn Fagioli all’Uccelletto?

Fagioli all’Uccelletto zijn vertaald uit het Italiaans “Bonen voor de vogeltjes“. Het is een vegetarisch gerecht van witte bonen in tomatensaus met lekker veel knoflook. Dit past perfect bij de koude winter en eerste voorjaarsweken. Daarbij kun je zelf extra groenten toevegen en er gekookte riso (rijst) of orzo (pasta) bij serveren. Geef er aan tafel knapperig brood bij, om die saus mee op de deppen. Maar je kunt er ook een ‘pangratto‘ bij maken: dat is een topping van krokante broodkruimels met knoflook en Pecorino kaas. Dit is een heerlijke en voedzame maaltijd voor op de #MeatlessMonday of elke andere dag dat je vlees laat staan. Boordevol vitamientjes, vezels en eiwitten!

pangratto maken met broodkruim en pecorino kaas
recept fagioli al uccelletto ( bonen voor de vogeltjes) © bettyskitchen.nl
recept fagioli al uccelletto ( bonen voor de vogeltjes) © bettyskitchen.nl

Nog meer Italiaanse gerechten met peulvruchten

Fagioli is de Italiaanse benaming voor bonen en die kom je regelmatig in Italiaanse gerechten tegen. Peulvruchten zijn natuurlijk een goede vervanger voor een stuk vlees en het is ook nog eens vriendelijker voor de portemonnee. Niet alleen in deze Italiaanse witten bonen in tomatensaus die dus Fagioli all’Uccelletto worden genoemd. Maar ook in deze heerlijke lichte Italiaanse venkelsoep met spekblokjes en witte bonen. Maar je maakt er bijvoorbeeld ook deze groene minestrone met risotto mee. Gebruik ook gerust andere peulvruchten in je favoriete Italiaanse recepten. Deze polenta met groene asperges en krokante kikkererwten zijn bijvoorbeeld ook een aanrader! En wat dacht je van deze voedzame spinaziesalade met gorgonzola, wortel en linzen? Geniet dus heerlijk van die peulvruchten!


Print

Recept: Fagioli all’Uccelletto

recept fagioli al uccelletto ( bonen voor de vogeltjes) © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

In Italie is men dol op witte bonen in tomatensaus of door de soep. Peulvruchten zijn een mooie bron van eiwitten en goedkoper dan een stuk vlees. Deze Fagioli all’Uccelletto vertaald letterlijk als ‘bonen voor de vogeltjes’ maar is een lekker voedzaam vegetarisch gerecht waar wij mensen juist lekker van kunnen smullen!

  • Author: uit Delicious Magazine 2023 nr.3
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram orzo pasta
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 el olijfolie
  • 150 ml rode wijn
  • 2 blikken biologische gepelde tomaten (a 400 ml)
  • 500 gram cannellinibonen (uit blik)
  • 5 gram verse peterselie, fijngesneden *
  • peper & zout

Voor de pangratto:

  • 1 snee (wit)brood
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram pecorino kaas

Extra:

  • braadpan
  • bolzeef
  • microplane fijne rasp

Instructions

  1. Bereid de orzo volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bij mij was dit bijvoorbeeld 8 minuten koken in ruim water.
  2. Verhit de olie in een braadpan en fruit de fijngesneden knoflook gedurende 1 minuut op middelhoog vuur. Schenk de wijn erbij  en laat deze tot de helft inkoken.
  3. Daarna voeg je de blikken tomaten toe en plet je deze met en houden pollepel of spatel in de pan. Breng aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat 5 minuten zachtjes stoven.
  4. Ondertussen ga je de pangratto maken: snijd het brood en korst heel fijn. Verwarm een koekenpan en bak hierin het brood goudbruin, zonder olie of boter. Rasp het teentje knoflook boven de pan en vervolgens de pecorino (= ca 2 eetlepels). Bak het samen nog 1 minuut terwijl je omschept. Zet daarna het vuur uit.
  5. Voeg de spinazie in porties toe aan de tomatensaus. Laat steeds slinken in de warme saus voor je de volgende hand toevoegd.
  6. Giet de blikken bonen af en spoel goed na met koud water. Laat uitlekken. Voeg deze tot slot ook toe aan de tomatensaus en laat 4 minuten zachtjes mee verwarmen. Breng daarna het geheel op smaak met zout & peper.
  7. Schep de gekookte orzo met ¾ van de peterselie door de bonenstoof. Bestrooi daarna met de pangratoo en de rest van de peterselie. Serveer direct!

Buon appetito!

Notes

*Ik heb de peterselie in dit recept vervangen door 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden en die bij stap 3 al . toegevoegd. Dat was ook heerlijk van smaak!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept fagioli al uccelletto ( bonen voor de vogeltjes) © bettyskitchen.nl
recept fagioli al uccelletto ( bonen voor de vogeltjes) © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze vegetarische Italiaanse witte bonen in tomatensaus genaamd Fagioli all’Uccelletto.

recept fagioli al uccelletto ( bonen voor de vogeltjes) © bettyskitchen.nl

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: broodkruim, budget koken, hoofdgerechten, italiaanse kruiden, Kaas, knoflook, orzo, pecorino, peterselie, peulvruchten, rijst, risotto, spinazie, stoofschotel, tomaten, vegetarisch, wijn, witte bonen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Sambar curry met gele spliterwten
Volgend bericht: 10 gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten »

Lees Interacties

Reacties

  1. Justin

    4 april 2023 om 7:32 pm

    Ik wilde je graag laten weten dat ik vandaag jouw recept voor Fagioli all’uccelletto heb gemaakt en het was absoluut heerlijk! Ik heb nog nooit bonen op deze manier bereid, maar ik was blij verrast met het resultaat.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 april 2023 om 10:30 am

      Wat ontzettend leuk om te horen dat je zo genoten hebt!
      Daarom maak en deel ik graag de recepten met jullie allemaal <3

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee