Op zoek naar een kleurrijk Indonesisch gerecht met kip? Maak dan eens Ajam Paniki een heerlijke zacht kip gestoofd in kokossaus en citroengras. En goed om te weten: het staat in een half uurtje op tafel dus ideaal voor een doordeweekse dag!
Wat is ajam paniki?
Het meest opvallende aan dit gerecht is de prachtige gele kleur van de curry. Ajam Paniki is een overheerlijk Indonesisch gerecht voor zachte kip in een milde kokossaus met citroengras. Tevens kun je in de supermarkt kun je tegenwoordig eenkant-en-klare boemboe kopen voor dit gerecht. Maar je kunt de boemboe voor Ajam paniki ook gewoon zelf maken en dat is natuurlijk nog veel lekkerder! Daarnaast maakte hem mild van smaak, want hier eten de kids ook gewoon mee, maar je kunt natuurlijk net zoveel pepers toevoegen als je zelf wilt. Let wel, de kleur wordt dan wel meer oranje, maar dat neemt niet weg dat dit absoluut een kip recept is dat je een keertje moet proberen.
Ajam paniki eet je met:
Serveer de kip (=ajam) in kokossaus met gestoomde rijst en bijvoorbeeld gewokte sperzieboontjes of kousenband. Maar hieronder vind je nog meer lekker gerechten om te eten met Ajam paniki. Maak bijvoorbeeld een zoetzure atjar van gemengde groenten zoals bloemkool en witte kool. Of ga voor in kokosmelk afgekookte groenten genaamd Sajoer Lodeh! Vul je Indonesische rijsttafel aan met bijvoorbeeld kipsate of vegan sateh van tempeh ! Ook lekker is deze zoete babi kecap van varkensvlees. En uiteraard mag een homemade sambal nooit ontbreken aan tafel. Op deze site vind je nog veel meer lekkere Indonesische gerechten terug.
Recept: Ajam Paniki (kip in milde kokossaus)
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 6 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met kip
- Method: stoven
- Cuisine: Indonesische keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 700 gram kippendij filets
- 2 stengels citroengras (sereh)
- 2 blaadjes limoenblad (djoeroek poeroet)
- 1 kaneelstokje
- 1 Indisch laurierblaadje (salam)
- 2 el palmsuiker (of lichtbruine basterdsuiker)
- 300 ml volromige kokosmelk
- 25 gram santen
- optioneel: seroendeng
- zonnebloemolie
Voor de boemboe:
- 3 sjalotjes
- 3 geroosterde kemirnoten (of macadamia noten)
- 3 teentjes knoflook
- klein duimpje gember of laos
- 1 rode Spaanse peper (Lombok)
- 2 tl zout
- 2 tl gemalen kurkuma (koenjit)
- 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
- sap van 1 limoen
- 3 eetlepels zonnebloemolie
Instructions
- Snijd de kippendij in schuine plakken. Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak de kip rondom aan. Schep de kip vervolgens uit de pan op een bord.
- Maal alle ingrediënten voor de boemboe fijn in een hakmolen of met een vijzel. Verwarm de braadpan opnieuw op het vuur en voeg de boemboe toe aan het achtergebleven bakvet. Bak de boemboe gedurende 5 minuten aan op medium vuur.
- Hak of kneus de sereh in 3 -4 stukken en draai er een knoop in om bij elkaar te houden. Voeg de sereh, limoenblad en kaneelstokje met de suiker, kokosmelk en santen toe aan de pan en breng al roerende aan de kook. Verlaag daarna het vuur, plaats de kip terug in de pan en plaats de deksel op de pan. Laat de Ajam Paniki gedurende 20 minuten langzaam gaar stoven. Verwijder de citroengras knoop en kaneelstokje voor het serveren.
Selamat Makan! (eet smakelijk)
Notes
Hou jij meer van een pittige Ajam Paniki? Voeg dan gerust 2, 3 of meer Spaanse pepers toe aan de boemboe. Let op, de kokossaus verliest dan wel die prachtige gele kleur.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indonesische Ajam Paniki gestoofde kip in milde kokossaus wilt gaan maken!
Geef een reactie