• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Citroen Maanzaad Cake (Lemon Poppy seed)

Citroen Maanzaad Cake (Lemon Poppy seed)

29 juli 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Geniet op een zomerse dag van dit recept voor de bekende en frisse citroen maanzaad cake met citroen glazuur. Citroen en maanzaad passen perfect samen in deze Lemon Poppy Seed Cake en hij past dan ook perfect thuis in deze Engelse vakantieweek op de site!

Witlof roosteren in de oven of barbecue

xxx Maanzaad zijn kleine zwarte zaadjes die een beetje ‘nootachtig’ maar ook beetje zoet van smaak zijn. Het geeft een heerlijke crunch en smaak bij het maken van brood – waar het als topping overheen wordt gestrooid voor het bakken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij dit recept voor kleine breekbroodjes. Maar maanzaad is ook perfect om te verwerken in zoete baksels en blijkt een perfect paar met citrusvruchten. Ik ging aan de slag met de Britse Lemon Poppy Seed cake waarbij je een citroen maanzaad cake aftopt met een citroen glazuur. De cake is inmiddels wereldwijd bekend en liefhebber van velen.

recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl
recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl
recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl lemon poppy seed cake
recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl

Nog meer bakrecepten met citroen

Smaakt deze citroen maanzaad cake jou naar meer? Citroen en suiker gaan uitstekend samen in deze Lemon Poppy Seed cake maar ook in de bekende Franse tartelettes au citron. Maar deze Italiaanse Ricottataart met citroen en amandelen is ook een aanrader, evenals de limoncello tiramisu taart met lange vingers en mascarpone. Lemoncurd is overigens ook een uitstekend beleg voor scones en kun je tevens gebruiken voor het vullen van cupcakes. Zo zie je maar: je kunt nog veel meer lekkere bakrecepten met citroen maken.

recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl lemon poppy seed cake

Print

Lemon Poppy Seed Cake

recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 60 min
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gr roomboter
  • 200 gr fijne suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 100 ml melk
  • 100 gr Lemon Curd
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 ½ EL maanzaad
  • rasp van 1 citroen

Topping:

  • 150 gr poedersuiker
  • 1 el sap van (halve) citroen
  • 1 el water

Extra:

  • Cakeblik 22–25 cm lengte
  • bakpapier
  • keukenmixer met garde

Instructions

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  1. Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht. Plaats eventueel een bakje water onder in de oven. Spray de cakevorm in met bakspray (of kwast in met boter). Bekleed de cakevorm met bakpapier en laat dit ‘overhangend’ over de zijkanten hangen.
  2. Klop de boter, suiker en zout gedurende 10 minuten volledig zacht en romig met de keukenmixer op hoge snelheid.
  3. Verlaag de snelheid en voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Het cakebeslag zal er nu ook steeds witter uit komen te zien. Vervolgens voeg je de melk en lemon curd toe en laat rustig kloppen tot dit vermengd is. Zet daarna de mixer uit.
  4. Voeg het zelfrijzend bakmeel , maanzaad en citroenschilletjes toe en spatel dit door het botermengsel.
  5. Vul het cakeblik met het beslag, strijk de bovenkant glad met de spatel en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur (60 minuten). De Citroen-Maanzaad Cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat anders nog een paar minuten langer garen in de oven en doe opnieuw de prikker test.
  6. Haal de cake uit de oven en laat nog minstens 10 minuten afkoelen in de vorm. Til de cake uit de vorm en laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
  7. Voor de topping: roer je het poedersuiker los met de helft van de citroensap en water. Is het te droog? voeg dan beetje bij beetje meer van beiden toe. Lepel de glazuur over de afgekoelde cake en laat opdrogen. Decoreer eventueel met flinterdunne plakjes citroen.

Veel succes! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept citroen maanzaad cake lemon poppy seed cake © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze citroen maanzaad cake wilt gaan maken, beter bekend als Lemon Poppy Seed Cake.

Category: Bakrecepten, Cake recepten Tags: bloem, Britse keuken, cake, citroen, eieren, glazuur, lemoncurd, Lente, maanzaad, Paas Recepten, pasen, poedersuiker, roomboter, zelfrijzend bakmeel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Carpaccio van gerookte zalm
Volgend bericht: Loaded Fries met kaas en bacon »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee