Geniet op een zomerse dag van dit recept voor de bekende en frisse citroen maanzaad cake met citroen glazuur. Citroen en maanzaad passen perfect samen in deze Lemon Poppy Seed Cake en hij past dan ook perfect thuis in deze Engelse vakantieweek op de site!
Witlof roosteren in de oven of barbecue
xxx Maanzaad zijn kleine zwarte zaadjes die een beetje ‘nootachtig’ maar ook beetje zoet van smaak zijn. Het geeft een heerlijke crunch en smaak bij het maken van brood – waar het als topping overheen wordt gestrooid voor het bakken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij dit recept voor kleine breekbroodjes. Maar maanzaad is ook perfect om te verwerken in zoete baksels en blijkt een perfect paar met citrusvruchten. Ik ging aan de slag met de Britse Lemon Poppy Seed cake waarbij je een citroen maanzaad cake aftopt met een citroen glazuur. De cake is inmiddels wereldwijd bekend en liefhebber van velen.
Nog meer bakrecepten met citroen
Smaakt deze citroen maanzaad cake jou naar meer? Citroen en suiker gaan uitstekend samen in deze Lemon Poppy Seed cake maar ook in de bekende Franse tartelettes au citron. Maar deze Italiaanse Ricottataart met citroen en amandelen is ook een aanrader, evenals de limoncello tiramisu taart met lange vingers en mascarpone. Lemoncurd is overigens ook een uitstekend beleg voor scones en kun je tevens gebruiken voor het vullen van cupcakes. Zo zie je maar: je kunt nog veel meer lekkere bakrecepten met citroen maken.
Lemon Poppy Seed Cake
- Prep Time: 20 min.
- Cook Time: 60 min
- Total Time: 1 uur en 30 minuten
- Yield: 12 personen 1x
- Category: Cake
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 150 gr roomboter
- 200 gr fijne suiker
- snufje zout
- 3 eieren
- 100 ml melk
- 100 gr Lemon Curd
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 ½ EL maanzaad
- rasp van 1 citroen
Topping:
- 150 gr poedersuiker
- 1 el sap van (halve) citroen
- 1 el water
Extra:
- Cakeblik 22–25 cm lengte
- bakpapier
- keukenmixer met garde
Instructions
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht. Plaats eventueel een bakje water onder in de oven. Spray de cakevorm in met bakspray (of kwast in met boter). Bekleed de cakevorm met bakpapier en laat dit ‘overhangend’ over de zijkanten hangen.
- Klop de boter, suiker en zout gedurende 10 minuten volledig zacht en romig met de keukenmixer op hoge snelheid.
- Verlaag de snelheid en voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Het cakebeslag zal er nu ook steeds witter uit komen te zien. Vervolgens voeg je de melk en lemon curd toe en laat rustig kloppen tot dit vermengd is. Zet daarna de mixer uit.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel , maanzaad en citroenschilletjes toe en spatel dit door het botermengsel.
- Vul het cakeblik met het beslag, strijk de bovenkant glad met de spatel en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur (60 minuten). De Citroen-Maanzaad Cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat anders nog een paar minuten langer garen in de oven en doe opnieuw de prikker test.
- Haal de cake uit de oven en laat nog minstens 10 minuten afkoelen in de vorm. Til de cake uit de vorm en laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
- Voor de topping: roer je het poedersuiker los met de helft van de citroensap en water. Is het te droog? voeg dan beetje bij beetje meer van beiden toe. Lepel de glazuur over de afgekoelde cake en laat opdrogen. Decoreer eventueel met flinterdunne plakjes citroen.
Veel succes! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze citroen maanzaad cake wilt gaan maken, beter bekend als Lemon Poppy Seed Cake.
Geef een reactie