Afgelopen week maakte ik een heerlijk, licht pastagerecht op de Meatless Monday, namelijk deze frisse pasta met ricotta, citroen, tuinerwten en Parmezaanse kaas. Het resultaat was erg lekker, dus het recept hiervan wil ik jullie natuurlijk niet onthouden!
Vegetarische pasta met ricotta en citroen
Wij aten de pasta als vegetarisch hoofdgerecht, maar je kunt hem ook als bijgerecht serveren. Dit gerecht past namelijk bijvoorbeeld ook heel goed bij vis. Denk hierbij aan een witvis zoals kabeljauw, tilapia of pangasius. Dat kan al heel makkelijk: kruid de vis, grill aan beide kanten gaar en serveer met een citroentje en deze frisse met ricotta en citroen er naast. Is het niet geweldig dat het soms gewoon zo simpel maar lekker kan zijn.
Nog meer fijne pasta recepten voor het najaar
Je kunt dit gerecht lauwwarm – zoals in het recept – of koud serveren. Daarom is deze frisse pasta met ricotta en citroen ook heel geschikt om te bewaren voor bijvoorbeeld de lunch de dag erna, of voor bij een picknick of barbecue. Als je dit pasta recept een succes vindt, dan heb ik nog een paar fijne pasta recepten voor in het najaar in petto! Zo kan ik je deze pastasalade met knolselderij en kruidenkaas ook aanraden. Deze is wat meer winters dan onderstaande frisse pasta, maar zeker ook heel erg lekker. En voor een lekker herfstige pasta is deze met salieboter en paddestoelen echt perfect! Ook lekker: maak eens fregula pasta met courgette, dat is pure comfortfood in een kommetje!
Recept: Frisse pasta met ricotta en citroen
Afgelopen week maakte ik een heerlijk, licht pastagerecht op de Meatless Monday, namelijk deze frisse pasta met ricotta, citroen, tuinerwten en Parmezaanse kaas. Het resultaat was erg lekker, dus het recept hiervan wil ik jullie natuurlijk niet onthouden!
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 150 gram pasta naar keuze (bijvoorbeeld farfalle)
- 150 gram ricotta
- 40 gram Parmezaanse kaas
- 1 citroen
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram tuinerwten (diepvries)
- 80 gr veldsla
- 2 takjes verse tijm
- 25 gram pijnboompitten
- Zwarte peper en zout
- Chiliflakes, indien gewenst
- Extra vierge olijfolie
Instructions
- Bereid de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg in de laatste minuten de tuinerwten toe aan het kookwater en kook nog even mee. Bewaar 2 el. kookvocht voordat je de pasta en tuinerwten afgiet.
- Rasp de Parmezaanse kaas alvast en rits de blaadjes tijm van de takjes.
- Ondertussen kun je ook alvast de saus op basis van ricotta en citroen bereiden. Klop in een kom de ricotta los. Boen de citroen goed schoon en rasp de schil van de citroen in de kom. Halveer de citroen en pers 1 helft uit. Voeg dit citroensap ook toe aan de ricotta, samen met de uitgeperste teentjes knoflook, de tijm, 1 el. extra vierge olijfolie en de 2 el. kookvocht van de pasta.
- Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten lichtbruin op laag vuur. Schud de pan regelmatig zodat de pitten niet verbranden.
- Zodra de pasta gaar is roer je de saus op basis van ricotta en citroen erdoorheen. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
- Maak de borden op met de veldsla. Vervolgens schep je de pasta erbovenop en verdeel de geraspte Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten en indien gewenst de chiliflakes eroverheen. Klaar om te serveren!
Eet smakelijk.
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze vegetarische en frisse pasta met ricotta en citroen.
Geef een reactie