Het is weer een Meatless Monday en ik heb weer eens zin in hummus hoor! Deze vegan kikkererwten dip kan eigenlijk altijd wel, maar lekker samen uit een grote hummus bowl met champignons scheppen is voor mij toch echt het ultieme vakantiegevoel in eigen tuin! Geniet van het heerlijke weer en weer een prachtig recept met hoemoes in de hoofdrol!
Hoe maak je een hummus bowl met champignons?
Laatst deelde ik een vegan recept voor een hummusbowl met geroosterde aubergines! Die werd zo leuk ontvangen door jullie dat ik diezelfde avond nog een varatier ecept hiervoor bedacht! Want wist je dat gebakken champignons ook heerlijk zijn om te serveren bij een volromige kikkererwten dip?! Lekker met stukken platbrood opscheppen en opsmikkelen! Nu vindt ik het lekker om mijn paddestoelen een beetje pittig op smaak te brengen voor dit recept. Maar hou je hier niet van dan kun je de peper ook gerust achterwege laten hoor. Enne.. Deze hummus bowl met champignons is ook weer compleet vegan en past dus perfect op deze Meatless Monday!
Nog meer lekkere recepten met champignons
Nu kun je je schaaltje hummus natuurlijk serveren met zoveel lekkers dat we hier gewoonweg 10x recepten met hummus op een rijtje hebben gezet! Voor de liefhebbers van paddenstoelen hebben we ook nog veel meer lekkeer recepten met champignons online staan! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze vegan polenta met groene asperges en champignons? Maar je moet deze romige champignons soep ook eens een keertje geprobeerd moet hebben! Deze Tex Mex enchilladas met champignons en pulled oats zijn ook verrukkelijk! En als je de festivals in ons land een beetje mist ga je gewoon zelf aan de slag met een broodje pulled mushroom! Wist je dat je van paddestoelen ook een heel fijne (vegan) stoofvlees gerecht kunt maken? Geniet er heerlijk van dus!
Recept: Hummus Bowl met champignons
Deze vegan kikkererwten dip is perfect voor de meatless monday of tijdens een zomerse borrel. Serveer je hummus in een diep bord met pittige gebakken champignons erbij!Ook lekker: gebruik eens een paddestoelenmix met bijv. eekhoorntjesbrood en shi take in plaats van alleen paddestoelen! Scheur vervolgens het platbrood aan stukken en lekker (samen) dippen maar!
- Prep Time: 15 min
- Cook Time: 15 min
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofgerechten met groenten
- Cuisine: Libanese keuken
- Diet: Vegan
Ingredients
Voor de gebakken champignons:
- 125 gr champignons (of paddenstoelenmix)
- ½ witte ui
- ½ tl fijngehakte knoflook
- ½ tl komijn
- ½ tl paprikapoeder
- ¼ tl cayennepeper
- peper & zout
- sap van ½ citroen
- olijfolie, om in te bakken
Voor de Hummus Bowl:
- 200 gr hummus kikkererwten dip (homemade)
- 50 gr kikkererwten (uit pot of stazak)
- 2 el pijnboompitten
- verse koriander of peterselie
- rasp van ½ citroen
- paprikapoeder
- olijfolie extra vierge
Instructions
- Verwarm een koekenpan zonder olie op medium vuur. Voeg de pijnboompitten toe en rooster deze lichtbruin. Schep de noten uit de pan en laat afkoelen. Veeg de koekenpan schoon met een keukenpapiertje.
- Vervolgens ga je de gebakken champignons maken: Boen de champignons (of paddenstoelen) schoon met een keukenpapiertje. Snijd grote even door of in partjes. Pel de ui en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit.Was de peper, verwijder eventueel de zaadlijst en hak zeer fijn.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de ui glazig op medium hoog vuur. Voeg vervolgens de champignons toe en bak het geheel gedurende 5 minuten. Blijf roeren, het lijkt eerst heel ‘droog’ te worden, maar op een gegeven moment beginnen ook de champignons te ‘zweten’.
- Voeg dan de knoflook, komijn, paprikapoeder en cayennepeper toe en bak deze ook gedurende een extra 5 minuten mee. Voeg eventueel een heel klein beetje water toe als het te droog wordt.
- Zet daarna het vuur uit. Pers de citroen uit en voeg een beetje citroensap naar smaak toe en roer goed door. Breng de gebakken champignons op smaak met zout, peper. Dek af met een deksel om een beetje warm te houden.
- De tussentijd kun je eventueel ook gebruiken om eventueel je hummus te maken (zie ook notes). Verwarm tevens de extra 50 gr kikkererwten in een steelpannetje water, giet af en laat uitlekken.
- Schep de hummus in een brede bowl of diep bord en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Plaats nu de lepel in het midden van de bowl en draai het bord rond terwijl je een kuiltje maakt in de hummus. Lepel hier de gebakken champignons in. Top de hummus bowl af met de pijnboompitten en de hele kikkererwten. Bestrooi tot slot met gehakte verse koriander, wat extra citroen zeste (rasp) en een lekkere snuf paprikapoeder. Giet een beetje olijfolie extra vierge over de bowl en serveer direct!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Voor je begint aan dit recept: is je hummus reeds klaar? Of ga je die vooraf nog bereiden volgens dit recept? Zorg er bij gedroogde kikkererwten dan wel voor dat je deze een nacht van tevoren laten weken in water. Zelf maken zorgt dus nog wel voor extra bereidingstijd.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze hummus bowl met champignons wilt gaan maken!
Geef een reactie