• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Pittige Pompoensoep

Pittige Pompoensoep

17 oktober 2013 Door Betina Oostveen 17 Reacties

Jump to Recipe

Op koude en gure dagen eet ik het liefst een hartverwarmend soepje als avondeten. En omdat de pompoen centraal staat in de herfst, zet ik geregeld deze pittige pompoensoep op het menu. Dit is een lekkere, dikke en romige soep van pompoen en rode peper. Met name die peper zorgt er voor dat je weer even lekker opwarmt, tijdens koude dagen.

Zelf Pittige Pompoensoep maken

Als er één groente is die typerend voor het najaar is, dan is het wel de pompoen! Die mooi oranje kleur hoort helemaal thuis in het herfst seizoen, en met Halloween op komst, kunnen we gewoonweg niet om de recepten met pompoen heen. Deze pittige pompoensoep is heerlijk, vullend en dik. Maar gebruik gerust meer bouillon als je een wat dunnere variant van deze pittige pompoensoep wilt.

pittige pompoensoep recept

Pompoen schillen voor pompoensoep?

Ik krijg geregeld de vraag of je een pompoen moet schillen voor pompoensoep. Het hangt echt van de pompoenschil dikte en persoonlijke smaak af. De Hokkaido pompoen (oranje bol pompoen) heeft een hele fijne dunne schil, die tijdens het koken helemaal gaar wordt en je dus gewoon kunt eten. Bij het maken van deze pittige pompoensoep scheelt het dus echt wel tijd als je deze niet hoeft te schillen. Maar er zijn ook meloenen met een dikke, stugge, of hele bittere schil. Die moet je dus wel even schillen voor de bereiding. Ga je voor de eerste keer aan de slag met dit recept voor pittige pompoensoep? Bekijk dan vooral even dit filmpje over How-to een pompoen schillen en snijden. Dan leer je meteen alle tips en trucs. Ook lekker: deze romige Halloween pompoensoep met knolselderij!

Serveersuggesties bij pittige pompoensoep

Serveer deze pittige pompoensoep met bijvoorbeeld: Grissini met spek. Het zoute spek en de pittige rode peper openen lekker dit smaakpapillen en zijn mooie smaakmakers voor de vaak neutrale en zachte pompoensoep. Maar een paar homemade bruine bolletjes zijn ook heerlijk om te serveren bij pompoensoep. Tijdens de lunch (of brunch) kun je er ook deze ‘Eggs in a basket’ bij maken. Yummmmm!

Print

Recept: Pittige Pompoensoep

Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

Op koude en gure dagen eet ik het liefst een hartverwarmend soepje als avondeten. En omdat de pompoen centraal staat in de herfst, zet ik geregeld deze pittige pompoensoep op het menu. Dit is een lekkere, dikke en romige soep van pompoen en rode peper. Met name die peper zorgt er voor dat je weer even lekker opwarmt, tijdens koude dagen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 3–4 sjalloten,
  • 3 tenen knoflook,
  • 1 rode peper,
  • 1 winterwortel,
  • 1 theelepel kurkuma,
  • olijfolie
  • 1 oranje bol pompoen van 1 – 1.2 kilo,
  • 2 laurier blaadjes,
  • 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes
  • ruim 1 liter (groenten) bouillon,
  • Zout en peper,
  • verse peterselie,
  • crème fraîche,
  • eventueel wat pompoenpitten.

Extra: (brede) soeppan en een staafmixer of blender.

Instructions

  1. Pel en snipper de sjalotten. Pel en pers de knoflook uit. Was de rode peper, verwijder eventueel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Was en schil de winterwortel en snijd in blokjes van 1 cm.
  2. Leg een snijplank op een dubbelgevouwen theedoek en snijd hierop de pompoen met een groot koksmes doormidden. De keukendoek zorgt er voor dat de pompoen niet wegglijd. Lepel de zaadjes uit de pompoen (TIP: maak hier geroosterde pompoenpitten van), óf: snijd de pompoen in ‘slices’ en snijd de zaadjes er uit met een mes. Hak daarna het vruchtvlees in blokken van 2 cm.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een (brede) soeppan, en bak hierin de ui, knoflook, rode peper en kurkuma op hoog vuur, gedurende 2-3 minuten. Voeg de pompoen en winterwortel toe en bak 1 minuut mee.
  4. Giet de bouillon erbij, samen met de laurier en tijm en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur en laat 40 minuten doorkoken.
  5. Haal de pan van het vuur, verwijder de laurier, en pureer de pompoensoep met een staafmixer (of in de blender). Breng op smaak met zout en peper. Giet de pittige pompoensoep in een diep bord of kom, en garneer met een dot crème fraiche, wat fijngehakte peterselie en eventueel wat pompoenpitjes.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

pittige pompoensoep recept

(bron foto’s gemaakt door: Allican, Alliance)

Category: Soep Recepten Tags: bouillon, Crème fraîche, Halloween, Herfst, hoofdgerechten, knoflook, kurkuma, Nederlandse keuken, peterselie, pittig, pompoen, rode peper, sjalotten, tijm, vegetarisch, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « DaWanda (Products with love)
Volgend bericht: Grissini met spek (soepstengels) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Abbie E

    3 december 2013 om 3:08 pm

    This soup looks delicious! I love the color.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 december 2013 om 5:44 pm

      Thanks Abbie,
      we have the carrot and tumeric to thank for that. It gives a delicious color, and little sweet taste too. Bonne appetit!
      Kind regards,
      Betty

      Beantwoorden
  2. Emily

    28 november 2017 om 4:05 pm

    Ik heb de soep gisteren gemaakt, was echt heerlijk! Bedankt voor het recept. Ik had zelf nog wat verse gember toegevoegd (bij de ui/knoflook/rode peper), dit paste er ook goed bij.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 november 2017 om 9:46 am

      Leuk om te horen! En ja gember is zeker een goed idee!

      Beantwoorden
  3. Stef van Pompoensoep.com

    11 oktober 2018 om 10:00 am

    Voor meer pit en nog meer smaak kan je de kurkuma vervangen door kerriepoeder.
    Wel even mee laten bakken met de uien.

    Smakelijk!

    Beantwoorden
  4. Eliane

    29 december 2018 om 1:32 pm

    Ik houd van pittig eten en vind deze soep heerlijk!
    Bedankt voor dit lekkere recept, deze wordt zeer zeker vaker gemaakt.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 december 2018 om 4:02 pm

      Wat leuk om te horen, dank je wel Eliane!!

      Beantwoorden
  5. Mieke

    14 september 2020 om 12:55 pm

    Ik heb de soep van het weekend gemaakt, erg lekker, ik had er knolselderij bij gedaan.dat was de finishing touche, plus 1 of 2 maggiblokjes, een aanrader.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 september 2020 om 9:50 am

      Heerlijk! Knolselderij is inderdaad heel lekker in winterse soepen en ook in de pompoensoep!

      Beantwoorden
  6. Ingrid

    8 oktober 2020 om 6:48 pm

    het recept ziet er heerlijk uit. ik wil hem dit weekend ook maken, maar wij zijn echte vleeseters. wat kan ik dan het beste toevoegen ? spekreepjes of hamblokjes ?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      9 oktober 2020 om 4:52 pm

      Hi Ingrid,
      het kan beiden! Maar grissini met spek is ook heel lekker om erbij te serveren. (tik hem even in de zoekbalk voor het recept – of klik op het linkje in mijn blogtekst)

      Beantwoorden
  7. Ellen

    21 oktober 2020 om 1:41 pm

    Hallo, komend weekend wil ik deze soep gaan maken. De crème fraîche zal gebruikt worden om het romiger te maken. Nu kan mijn man daar niet tegen. Weet jij of er een alternatief voor is? Ook zag ik dat iemand er knolselderij bij doet. Hoe gebruik je dat er in? Alvast bedankt voor het antwoord.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      21 oktober 2020 om 5:32 pm

      Hi Ellen,
      je kunt ook soyaroom gebruiken of een van de nieuwe vegan varianten (bijv. haver of amandel) die je tegenwoordig in het koelschap tegenkomt.
      Maar wij hebben nog meer pompoenrecepten op de site staan. de Halloween pompoensoep met knolselderij is ook een aanrader en lekker romig! Mijn man eet die het liefst zonder extra room of creme fraiche.

      Beantwoorden
  8. Francis

    24 augustus 2021 om 7:58 pm

    Ik heb de soep al diverse keren gemaakt, met groot succes.
    Wat ik zou willen opmerken over het snijden van de pompoen: ik gaar de pompoen 8 minuten voor in de magnetron. Dan gaat het snijden gemakkelijk. Wél even tussendoor omkeren.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 augustus 2021 om 10:41 am

      Hi Francis, dank je wel voor deze tip!
      Geniet heerlijk van de soep!

      Beantwoorden
  9. Trudy

    28 september 2021 om 1:01 pm

    Hey Francis, de soep is heerlijk!
    Ik heb er geitenkaas door gedaan , was maar eens wat anders.
    Hartelijk dan voor het recept.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Soepen uit eigen moestuin schreef:
    31 augustus 2020 om 6:15 pm

    […] Dit heerlijke recept vind je hier. […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in