Deze bruine bolletjes zijn heerlijk als ontbijt, lunch of bij de soep. Gemaakt met volkorenmeel dus beter voor je dan een wit zacht bolletje uit de winkel! Bruine bolletjes of broodjes kunnen eigenlijk altijd wel. De zondagsbrunch is voor ons dan ook een vast ritueel met versgebakken broodjes of pannenkoekjes en wafels.
Bruine bolletjes op tafel
Op zondagmorgen sloop ik alvast mijn bed uit om te beginnen aan het deeg. Dylan lag nog lekker op één oor en had niet eens door dat ik 3x weg ben geweest. Toen hij twee uur later ook écht wakker werd, rook het hele huis naar zelfgebakken broodjes en stonden deze bruine bolletjes op tafel. Zijn glimlach sprak boekdelen…
Volkorenmeel Bruine bolletjes
Hoewel je prima broodjes kunt maken van gewone bloem, geef ik toch liever de voorkeur aan volkorenmeel. Volkoren is nou eenmaal gezonder en vezelrijker dan gewone bloem en het vult ook beter als wit brood of bolletjes. Ik gebruikte volkorenmeel van Hartog Volkoren Bakkerij uit Amsterdam.. Heerlijk zacht en een beetje vochtigezachte volkorenmeel bruine bolletjes kreeg ik hiervan. Binnen no-time waren ze alweer op! Heerlijke inspiratie voor het aankomende weekend dus.
PrintBruine bolletjes maken met volkorenmeel recept

- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 1 hours 55 minutes
- Yield: 12 stuks 1x
- Category: ontbijt
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 500 gram volkorenmeel,
- 1 theelepel zout,
- 350 ml handwarm water,
- 10 gram gedroogde gist korrels,
- 1 theelepel suiker,
- 1 ei,
- optioneel: zaadjes (sesam/maan) of pitten (pompoen/zonnebloem).
Extra: Mixer met deeghaken.
Instructions
-
- Meng het volkorenmeel en zout in een kom. Los de gist en suiker op in het water. Maak een kuiltje in de bloem, en giet hierin het water mengsel. Meng het geheel met een mixer met deeghaken, of doe dit gewoon met de hand kneden.
- Bestuif het aanrecht met wat gewone bloem en kneed hierop het deeg goed door: hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van voren naar achter duwt, en dus uitrekt. Terwijl je het ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Zo kneed je als het ware het gehele deeg, en na 5-10 minuten kneden, af en doe dubbelvouwen, en opnieuw kneden, krijg je zo een mooi soepel deeg.
Vorm van het deeg een bal en leg deze afgedekt met huishoudfolie of een theedoek in een kom. Laat 30-40 minuten rijzen op een warme plek. Bestuif opnieuw het aanrecht met wat gewone bloem en druk hier het gerezen deeg op uit, in de vorm van een rechthoek. Snijd het deeg in 12 gelijke stukken, en vorm hier met de hand bolletjes van.
- Verdeel de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met huishoudfolie of een theedoek, en laat nogmaals 30-40 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 225 graden/200 hete lucht. Bestrijk de gerezen bolletjes met een losgeklopt ei, en versier eventueel met wat zaadjes of pitten
- Bak de bolletjes in 15-20 minuten goudbruin.
- Zodra de bolletjes uit de oven komen bestrijk je deze direct met wat water (voor een ‘krokante’ bovenkant), en laat ze afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Mooi en zeer lekker crocant.
Hai, top dit recept. Ik ga het snel proberen. Tot welke stap kan ik het al voorbereiden zodat ik ze ‘s ochtends alleen nog hoef af te bakken?
Hi Sonja,
Tot en met stap 3 kun je van tevoren bereiden. Goed strak afdekken met folie, zodat het niet snachts ‘de pan uit rijsd’. En dan de volgende ochtend bolletjes van draaien en rest van recept volgen. Laat je me even weten of het zo lukt.
Vanmorgen bij de molen volkoren meel gehaald, de bolletjes staan nu te bakken inde oven.bhet ruikt heerlijk, ik hoop dat ze nog twee uur overleven tot het avond eten(+_+)
Hahaha heel goed om te horen! Ik hoop dat de bolletjes inmiddels een succes waren en dat je er lekker van gesmuld hebt!
Groeten Betty
Ai, bestrijken met ei blijkt niet zo’n goed idee. De bolletjes storten dan in… Wat gaat hier fout? Ei kwam niet uit de koelkast en had kamertemperatuur.