Deze dame is dol op pannenkoeken en toen ik dit recept voor een crêpes taart met citroen tegenkwam, moest ik deze direct uitproberen. Lemon curd is namelijk niet alleen heerlijk op pannenkoeken, maar je kunt er dus ook een feestelijke taart mee maken.
Gestapelde taart van crêpes en lemoncurd maken
Pannenkoeken zijn er in meerder formaten en diktes. Ga zelf aan de slag met het bakken van pannenkoeken of de traditionele Franse boekweit crêpes. Deze laatste worden over het algemeen in een kleiner koekenpannetje gebakken, zijn dus wat kleiner van formaat en passen perfect in een kleine springvorm. Deze crêpestaart met citroen is niet meer dan een gestapelde taart bestaande uit crêpes (pannenkoeken) en laagjes lemon-curd-pudding. Hij is heel erg machtig, maar het is een heerlijk toetje, om met de hele familie te delen, of tijdens een verjaardag! En deze crêpes taart met citroen ideaal voor deze zomerse dagen!
Zelf pannenkoeken – of variaties hierop – kun je ook gerust zelf bakken. Check hiervoor dit basis recept voor pannenkoeken bakken.
Nog meer lekkere pannenkoeken taarten om te proberen.
Niet alleen deze Crêpes taart met citroen is een aanrader voor liefhebber van pannenkoeken of crêpes eten. Ook met onze grote dunne Hollandsche pannenkoeken kun je heel erg lekkere pannenkoeken taarten maken. Probeer ook eens deze recepten:
- Pannenkoekentaart met chocolade en pistachenoten
- Crêpes met karamelsaus en noten
- Pannenkoekentaart met spinazie en gehakt
- Pannenkoekentaart met appel en kaneel room
- Italiaanse pannenkoekentaart
Eet smakelijk alvast!
Recept: crêpes taart met citroen
- Cook Time: 40 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 16 personen 1x
- Category: Taart
- Cuisine: Nederlandse keuken
Ingredients
- 20 (kant-en-klare) crêpes (kleine pannenkoeken) *
- 6 theelepels gelatinepoeder
- 4 potjes lemon curd à 320 gram
- rasp van 1 citroen,
- crème fraîche.
Voor de gekonfijte citroen:
- 190 gram kristalsuiker,
- 1 citroen, in dunne schijfjes,
- 6 druppels citroenessence,
Extra:
- Springvorm 24 cm,
- vershoudfolie en
- bakpapier.
Instructions
- Maak als eerste gekonfijte citroen: doe de suiker in een pan met 200 ml koud water en verhit tot de suiker oplost
- Voeg de schijfjes citroen toe, samen met de citroenessence. Bedek het oppervlak met bakpapier en draai het vuur laag. Laat nu 30 minuten zachtjes doorkoken.
- Na het koken neem je de pan van het vuur en laat goed afkoelen. De schijfjes kun je eventueel op een rooster laten afkoelen/uitlekken.
- Doe ondertussen 200 ml kokend water in een grote steelpan, strooi het gelatinepoeder erin, en klop tot de poeder is opgelost.
- Voeg de lemon curd toe en roer gedurende enkele minuten. Laat hierna het mengsel afkoelen.
- Bekleed een springvorm met vershoudfolie en laat die een stuk overhangen.
- Leg 1 crêpe op de bodem van de vorm en bestrijk die met 2 eetlepels van het curdmengsel. Blijf laagjes crêpes en curd stapelen en eindig met een crêpe.
- Trek het overhangende folie over de taart, en laat hem een nachtje in de koelkast opstijven.
- Neem de pannenkoekentaart uit de vorm. Leg de schijfjes citroen er op en besprenkel met wat siroop. Bestrooi de pannenkoekentaart met citroen rasp en serveer de punten met een schep crème fraîche erbij.
Bon appetit!
Notes
Wist je dat je ook eenvoudig zelf Franse crêpes kunt bakken? Check het variatie recept bij mijn basisrecept voor pancakes en bak de pannenkoeken dus wat kleiner dan onze standaard vorm.
()
Maaike
Oooh, dat ziet er echt heerlijk uit! En de combinatie met citroen: yum! 🙂
Ella
Lijkt me voor de zomer heerlijk fris. Wel eens geprobeerd met sinaasappel?