• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Ratatouille

Ratatouille

4 december 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Wat extra groenten bij je hoofdmaaltijd zijn nooit weg. Maar met dit recept voor ratatouille maken zet je groenten echt even in de spotlight! Dit ratjedoe van o.a. aubergine, courgette en tomaten ziet er toch prachtig uit? En het smaakt ook nog eens voortreffelijk!

Ratatouille maken a la Remy

Mijn dochter en ik zijn helemaal fan van de ‘kleine chef’ Remy uit Disney’s Ratatouille! Maar ik vind vooral de gedachte achter de film: ‘iedereen kan koken!’ een hele mooie! Het is natuurlijk de reden dat ik deze website ben begonnen en recepten voor jullie uitwerk. Nu komt er in de film een gerecht voorbij dat al een poosje op mijn to-cook lijstje stond: namelijk Ratatouille en die maken we dan ook geheel a la Remy, dus met dunne plakjes groenten die in een mooi dakpansgewijs zijn neergelegd.

recept ratatouille maken © bettyskitchen.nl

Wat is ratatouille?

Dat is dus een ratjetoe van gesneden groenten zoals tomaten, aubergine en courgette die vervolgens gestoofd worden. In Frankrijk en zelfs de landen daar omheen, zijn er verschillende variaties op dit recept, maar deze stoofschotel is het meeste bekend uit de Provence streek. Ratatouille wordt normaal gesproken enkel in een tomaten(-paprika) saus gestoof. Maar om dit gerecht even net wat meer smaak te geven voeg ik nog wat extra creme fraiche bij voor een romig resultaat. En het is geweldig geworden!

recept ratatouille maken © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere stoofschotels

Maar naast dit recept voor ratatouille maken vind je op deze website nog meer lekkere stoofschotels met groenten terug. Zoals deze Italiaanse aubergine stoof met azijn genaamd Caponata! Maar deze paprika’s gevuld met rijst en gehakt zijn ook een aanrader! Onze Nanda maakte ook en vegetarisch stoofpotje met kikkererwten om van te smullen! En als je het dan hebt over klassieke stoofschotels uit Frankrijk, dan moet je deze Boeuf Bourgignon met rundvlees en rode wijn ook zeker proeven!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Ratatouille maken a la Remy (Disney)

recept ratatouille maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Met dit recept voor ratatouille maken zet je groenten echt even in de spotlight! Dit ratjedoe van o.a. aubergine, courgette en tomaten is een klassieker uit de Provence en ziet er toch prachtig uit? Leg de groente mooi dakpansgewijs in de ovenschaal en bak af in de oven!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de ratatouille saus:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode paprika
  • ½  groene paprika
  • 200 ml polpa van tomaten (blik 400 gr)
  • ½ tl crushed chilli’s (optioneel)
  • 2 takjes verse basilicum
  • 2 takjes verse verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 125 ml creme fraiche
  • olijfolie
  • peper & zout

Voor de groenten plakjes:

  • 1 gele courgette
  • 1 groene courgette
  • 1 aubergine
  • 5 trostomaten
  • ½ rode paprika
  • ½  groene paprika

Extra:

  • koekenpan
  • staafmixer
  • mandoline
  • Ronde ovenschaal of grote ovenvaste koekenpan
  • bakpapier

Instructions

  1. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en snijd deze fijn.Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak de ui en knoflook glazig.
  2. Snijd de paprika’s halverwege door. Verwijder de steel en zaadlijst van de bovenste helft en snijd het vruchtvlees in blokjes. Leg de onderste helft apart voor later. Voeg de paprika’s toe aan de uien en bak het geheel in 5 minuten zacht. Giet nu de polpa erbij, samen met de kruiden en bak het geheel 2 minuten mee. Pureer de saus in een hoge kan met de staafmixer.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Draai de ovenschaal of pan om op bakpapier en trek hier een circel omheen met potlook. Knip dit uit. Vet de ovenschaal (of pan) lichtjes in met olie of boter. Lepel de saus op de boden van schaal en smeer uit. Lepel hier vervolgens de creme fraiche overheen en verdeel ook over de schaal.
  4. Gebruik een mandoline om flinterdunne plakjes (3 mm) te snijden van de courgettes, aubergine, tomaten en onderste paprika helften. Stapel de groenten dakpansgewijs op elkaar en leg vanuit je hand in de pan op de saus. Werk een heel rondje langs de rand af, en maak zo ook een rondje daarbinnen. Afhankelijk van de grootte van de vorm leg je ook nog een beetje in de kern.
  5. Dek daarna de pan af met het stuk bakpapier (dit voorkomt verbranden) en schuif de ratatouille de oven in. Bak gedurende 45-50 minuten in de oven. Serveer daarna direct.

Eet smakelijk!

Notes

Geen verse kruiden in huis? je kunt ook 1 eetlepel gedroogde Provencaalse kruiden gebruiken! Maar gedroogde Italiaanse kruiden is ook prima!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept ratatouille maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf ratatouille wilt gaan maken!

Category: Bijgerechten Tags: aubergines, basilicum, courgette, Crème fraîche, Franse keuken, Glutenvrij, knoflook, movies, Paprika, rozemarijn, tijm, tomaten, uien, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pompoen Quiche met spinazie
Volgend bericht: Witlof salade met peer en blauwe kaas »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in