Wil je eens een bijzonder stuk vlees op tafel zetten? Maak dan deze picanha van de BBQ met appelazijn en sjalot. Het staartstuk van de rund smaakt namelijk heerlijk met een klein zuurtje erbij en past perfect op de winter barbecue!
Winterse picanha met appelazijn van de bbq
Bij ons thuis gaat de barbecue het hele jaar door aan. En nu is het seizoen voor een heerlijke winterbarbecue. Het recept voor deze picanha met appelazijn en sjalot is afkomstig van Smokey Goodness BBQ goeroe Jord Althuizen, dus dat belooft de nodige lekkers voor op de barbecue! Zijn smaakcombinaties zijn elke keer weer spot-on! En dit mooie stuk rundvlees krijgt een extra duwtje in de rug door de dressing van appel en sjalot, welke overigens heerlijk past bij dit winterse weer.
Low & Slow barbecue liefhebbers
Manlief en ik zijn dol op het bereiden van een heerlijk stuk vlees op de barbecue en low & slow heeft hier duidelijk de voorkeur! Naast dit recept voor een runder picanha van de BBQ hebben wij ook een award winning recept voor Pulled Pork op de site staan. Maar de barbecue is ook ideaal voor het bereiden van taco’s al pastor, maar deze BBQ Beef Brisket is ook zeker een aanrader!
Recept: Picanha van de BBQ
Wil je eens een bijzonder stuk vlees op tafel zetten? Maak dan deze picanha van de BBQ met appelazijn en sjalot. Het staartstuk van de rund smaakt namelijk heerlijk met een klein zuurtje erbij en past perfect op de winter barbecue!
- Total Time: 3 uur
- Yield: 6–8 personen 1x
- Category: BBQ
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 1¼ kg picanha
- 3 sjalotten,
- 150 ml extra vierge olijfolie,
- 1 tl venkelzaad,
- 1 tl korianderzaad,
- 50 ml AH Biologisch appelciderazijn.
Voor de ‘Beef Rub’:
- 2 el paprikapoeder,
- 2 el grof zeezout,
- 1 el kristalsuiker,
- 1 tl knoflookpoeder,
- 1 tl uienpoeder,
- 1 tl versgemalen zwarte peper,
- 1 mespunt chilipoeder,
- 1 tl gemalen koffie,
- 1 tl cacaopoeder,
- 1 tl gedroogde oregano,
- ½ tl gemalen komijn,
Instructions
- Snijd de vetlaag van de picanha bij tot deze maximaal 5 mm dik is. Snijd de vetlaag om de 5 mm over de hele lengte van de steak in en zorg dat je hierbij alleen in het vet en niet in het vlees snijdt. Draai de picanha 90 graden en snijd de vetlaag nogmaals om de 5 mm in zodat je een ruitpatroon krijgt. Door de vetlaag in te snijden kun je de kruiden er beter in wrijven. Daarnaast zal het vet beter smelten en uitbakken, zodat het krokant wordt. Controleer of er vliesjes zitten aan de andere kant van de picanha en snijd deze weg met een fileermesje.
- Doe voor de beefrub de paprikapoeder, het zeezout, de kristalsuiker, knoflookpoeder, uienpoeder, zwarte peper, chilipoeder, koffie, cacao, oregano en komijn in een kom en meng door elkaar. Kruid de picanha royaal rondom met de rub. Laat het vlees 1 uur rustig op kamertemperatuur komen en marineren voordat je het op de barbecue legt.
- Bereid ondertussen de barbecue voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 135 °C is bereikt. Voeg de houtchunks toe aan de gloeiende kolen, leg de picanha met de vetrand naar boven op het rooster van de barbecue op het minder hete deel en sluit de deksel. Laat ca. 1½ uur roken of tot deze een kerntemperatuur van 54 °C heeft bereikt.
- Maak ondertussen de sjalot-appel-ciderrelish. Snipper de sjalotten zeer fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalotten met het venkelzaad en korianderzaad 5 min. totdat de sjalot mooi glazig is. Laat 30 min. afkoelen. Klop de appelciderazijn erdoor en breng op smaak met eventueel zout en versgemalen zwarte peper.
- Haal de picanha van de barbecue zodra hij de juiste kerntemperatuur heeft. Snijd dwars op de draad in plakken en serveer met de sjalot-appelciderrelish en een lekkere frisse salade.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze picanha met appel en sjalot wilt maken!
Jethro
Dank! Doe je de rub er zonder olie of bv mosterd op? Gewoon droog?
Betina Oostveen
Jazeker. Na het afsnijden is de picanha al vrij ‘plakkerig. Niet droogdeppen dus maar meteen de rub er op doen.
Sedef
HI Betty,
Ik vroeg mij af waar je de picanha kan kopen? Verkoopt de gemiddelde slager dit?
Betina Oostveen
Hi Sedef,
wij hebben deze bij de groothandel gehaald destijds. Maar je kunt ook even googlen op ‘BBQ vlees bestellen’. Online winkels zoals Beefensteak.nl zijn ook een goed adres namelijk.
En anders gewoon vragen of de lokale slager deze voor je mee kan bestellen. Meestal kun je het vlees dan een week later afhalen.
Succes!
Dick
Hi, bij het recept staat dat het lekker is met gebakken appeltjes. Lees ik er overheen of staan die niet in de receptbeschrijving?
Betina Oostveen
Hi Dick, dat is een foutje en ik heb het aangepast!Moest appelazijn zijn.
Maar eh… laat dat je vooral niet weerhouden om er gebakken appeltjes bij te maken hoor!