Of je worteltjes lust? En dan het liefst met een lekkere cake er om heen! Ik heb heel wat verschillende carrot cakes in mijn leven gegeten en besloot om een lekkere kookvideo voor deze worteltaart met jullie te delen.
Een carrot cake voor elk moment
Deze dame is een enorme liefhebber van cake maken en opeten. Niet voor niets vind je inmiddels zoveel cake recepten op deze site. En het artikel voor basis cake beslag maken is al jarenlang grote favoriet onder de lezers. Cake is er voor elk moment of gelegenheid van de dag. Alleen een goed recept voor carrot cake oftewel worteltaart maken ontbrak nog in mijn lijstje. Maar ook voor zelf carrotcake maken heb ik nu een overheerlijk recept in handen!
Over Cakes van Rutger
Rutger van de Broek was de winnaar van de allereerste editie van Heel Holland bakt! Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heeft hij een bakblog: Rutgerbakt.nl en diverse kookboeken of eigenlijk bakboeken op zijn naam staan. Naast de populaire Bakbijbel en Koekjesbijbel in de welbekende ‘bijbel’ serie van uitgeverij Carrera, is er nu ook zijn eigen bakboek Cakes, dat boordevol cakes staat! Dit recept voor Carrot cake komt hier ook uit evenals hele fijne baktips en variatierecepten voor zelf cake maken. Je koopt het ‘Cakes’ bakboek voor slechts €16.99 bij o.a. Bol.com.
Kookvideo Carrot Cake maken:
+SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL
Recept: Carrot cake
Dit overheerlijke recept voor carrot cake is werkelijk ieders favoriet. Voor op een verjaardag, voor bij de koffie, of gewoon tussendoor. Heerlijk smeuïg en boordevol mooie smaken en een beetje crunch. Worteltaart is een absolute topper!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 35 min.
- Total Time: 1 uur
- Yield: 16 stuks 1x
- Category: Cake
- Cuisine: Britse keuken
Ingredients
Carrot cake beslag:
- 175 gram lichtbruine basterd suiker,
- 125 ml zonnebloemolie,
- rasp van een halve sinaasappel,
- 0.25 tl zout,
- 2 eieren,
- 150 gram bloem,
- 2 theelepels bakpoeder,
- 2 theelepels speculaaskruiden of pumpkin spice kruiden,
- 200 gram geraspte wortel of winterpeen,
- 60 gram pecannoten, gebroken,
- 60 gram rozijnen.
Om af te toppen:
- 125 gram roomkaas,
- 50 gram roomboter,
- 125 gram poedersuiker,
- 30 gram pecannoten of walnoten.
Extra:
- vierkant bakblik 20x 20 cm,
- bakpapier,
- mixer met garde.
Instructions
- Zorg er al eerste voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor 30 minuten van tevoren uit de koeling. Verwarm de oven voor op 175 graden celcius (160 hetelucht). Klip bakpapier op maat voor de vorm (zie video). Vet het bakblik in met boter of bakpray en bekleed met het bakpapier.
- Doe de zonnebloemolie, basterdsuiker, rasp van de sinaasappel en zout in een kom en mix dit samen gedurende 3 minuten. Doe de eieren er een voor een bij. Zodra alles net aan gemixt is, zet je de machine uit.
- Meng in een separate kom de bloem, met het bakpoeder en de speculaaskruiden. Roer deze met een spatel door het beslag. Tot slot voeg je de geraspte wortel, pecannoten en rozijnen toe en roere het geheel nogmaals door. Schep het carrot cake beslag in de bakvorm en bak de worteltaart in 35-45 minuten gaar in de oven. Laat de cake daarna, in de vom, afkoelen op een rooster.
- Voor het roomkaasglazuur: Mix de roomkaas, boter en poedersuiker zacht en romig in de mixer. Spatel dit over de afgekoelde carrotcake. Bestrooi met nog wat extra gehakte pecannoten en/of walnoten.
Eet smakelijk! Groetjes, Betina
Notes
Bewaar de afgekoelde carrot cake zonder topping gerust op het aanrecht, verpakt in wat folie. Eenmaal besmeerd met de roomkaastopping dien je de worteltaart in de koelkast te bewaren.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze carrot cake thuis wilt maken!
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Desiree
Hoi Betty, ik zie dat het recept wat kleiner is dan het origineel. Heb je het naar eigen inzicht aangepast of zo uitgerekend? Ik wil deze erg graag maken maar ik vind de recepten van Rutger vaak erg zoet. Wordt het bij dit recept net zo zoet als het origineel, want dan weet ik dat en kan ik de hoeveelheid suiker minderen.
Betina Oostveen
Hi Desiree,
ik weet niet hoe je erbij komt dat ik het recept het aangepast? Het is namelijk 1 op 1 het recept uit het Cakes bakboek van Rutger, die ik in deze post op review.
Naar mijn eigen mening is hij ook perfect qua zoetheid en ik hou zelf ook niet heel erg van zoete baksels. Groetjes, Betty
T
Moet de oven op boven-, en onderwarmte of hetelucht?
Betina Oostveen
Het is maar net wat je wilt of wat je oven kan. Ik heb beiden temperaturen in het recept vermeld.