Heb je al plannen voor de lunch gemaakt? Nee? Slinger dan even die oven aan en maak gepofte zoete aardappel Tex Mex style!
Gepofte zoete aardappel Tex Mex maken
Afgelopen jaar heb ik een voorliefde voor zoete aardappel ontdekt! Deze vlezige knol doet het goed in vegetarische maaltijden, want ze vullen goed, zijn vezelrijk en heerlijk van smaak. Daarnaast is een gepofte zoete aardappel ook een mooie vervanger van de boterham voor de lunch. Top hem af met echte Tex Mex smaakmakers en geniet van je gepofte zoete aardappel Tex Mex style. Andale!
Nog meer zoete aardappel gerechten
Wij zijn in Betty’s Kitchen grote fan van zoete aardappel gerechten. En naast deze gepofte zoete aardappel Tex Mex style kun je natuurlijk ook dit overheerlijke gepofte zoete aardappel ontbijt maken. Of ga bijvoorbeeld voor een complete hummus bowl met zoete aardappel voor de lunch! Of maak een zoete aardappelsoep voor tussendoor. Varieer er lekker op los en geniet lekker van die vezelrijke zoete aardappel!
Recept: Gepofte Zoete aardappel Tex Mex style
Een heerlijk gezonde vegetarische lunch met gepofte zoete aardappel, avocado, zwarte bonen en geitenkaas.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 50 min.
- Total Time: 1 uur
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Mexicaanse keuken
Ingredients
- 2 kleine zoete aardappels,
- scheut olijfolie,
- 2 theelepels paprikapoeder,
- 4 eetlepels zwarte bonen uit blik,
- 1 tomaat,
- 1 avocado,
- 1 limoen (of halve citroen)
- verse peterselie of koriander,
- 60 gram geitenkaas(brie),
- peper & zout,
- eventueel: snufje cayennepeper.
Extra:
- aluminiumfolie,
- koekenpan.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Scheur alvast 2 stukken zilverfolie af en leg klaar.
- Was de zoete aardappel, verwijder evt zand en droog daarna af. Prik de aardappels rondom in met een vork en plaats in een diep bord. Giet hier wat olijfolie bij en breng op smaak met peper, zout en een beetje paprikapoeder. Wrijf de olie en de kruiden lekker in over de aardappels. Leg de zoete aardappels op de stukken folie en giet de rest van het oliemengsel erbij. Vouw de zilverfolie dicht rondom de aardappels. Plaats op een bakplaat en laat gedurende 45-50 minuten poffen in de oven.
- Na een half uurtje ga spoel je de bonen af onder de kraan en verwarm deze in een steelpannetje met ruim water. Giet af en laat uitdampen. Was de tomaat, verwijder de kroon en zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Snijd de avocado overlangs door en lepel deze uit. Prak het vruchtvlees met een vork en breng op smaak met het sap van een halve limoen, peper, zout en eventueel een snufje cayennepeper.
- Haal de gepofte zoete aardappel uit het folie, leg op een bord en snijd overlangs doormidden door. Beleg de warme aardappel direct met de gegaarde bonen, geprakte avocado en tomatenblokjes. Top af met wat geitenkaas en verse peterselie of koriander. Serveer direct.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Geef een reactie